DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89










SAĞLIK BAKANLIĞI UYARIYOR, MİTSO HATIRLATIYOR: PAZAR YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

SAĞLIK BAKANLIĞI UYARIYOR, MİTSO HATIRLATIYOR: PAZAR YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
05.06.2020 15:49
0
A+
A-

COVID-19 SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ

PAZAR YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Pazar yerleri toplu bulunulan yerlerden olduğu için COVID-19 bulaşma açısından

risklidir. COVID-19 bulaşma riskini en aza indirmek için aşağıdaki önlemlere

uyulmalıdır.

11.1. Pazar Yerlerinde Alınacak Önlemler

» Barındırdıkları risk açısından pazar yerlerinde kurallara uyum çok sıkı

denetlenmelidir.

» Pazar yerlerinin tüm giriş ve çıkışları kontrol altına alınmalıdır

» Pazar yerlerinin girişlerinde ve pazar içerisinde uygun yerlere kurallar,

sosyal mesafe, maske kullanımı ve el temizliğiyle ilgili afişler asılmalıdır.

» Pazar yerlerine girişte maske zorunlu olmalıdır. Pazar yerinde kesinlikle

maskesiz çalışan esnaf veya müşteri bulunmamalıdır. Maskelerin doğru

şekilde kullanılması (çene ve burunu kapatacak şekilde) sağlanmalıdır.

» Pazar yerleri/alanında, sergi, tezgâh ve/veya tahtalar araları en az 3 metre

olacak şekilde yerleştirilmelidir.

» Pazar yerlerindeki satıcılar ve müşteriler dâhil kişi sayısı her 4 metrekareye

1 kişi olacak şekilde veya tezgah sayısının iki katı kadar müşteriyle

sınırlandırılmalıdır. Hesaplama yapılarak pazar yerinin kapasitesi girişlere

asılarak ilan edilmelidir.

» Pazar yerine giren müşteri sayısı belirlenerek (görevlinin sayması veya

turnike benzeri sistemler konulması) müşteri kapasitesine ulaşıldığında

yeni müşteriler alınmamalı, sosyal mesafe (en az 1 metre) kurallarına göre

bekletilmelidir.

» Pazar yerlerinin tüm girişlerinde ve her tezgâhta el antiseptiği (kolonya vb.)

bulundurulmalıdır.

» Tezgâh olmadan yerde satış yapılmamalıdır.

» Tezgâhtarlar sık sık ellerini antiseptik ile temizlemelidir.

» Tezgâh aralarındaki geçiş yerlerinde sıkışıklığa neden olacak kasa ve

ambalajlar bulundurulmamalıdır.

» Pazar tezgahlarının önünde zemine sosyal mesafenin korunmasını

sağlayacak işaretler konulmalıdır.

» Pazar/satış yerlerinde ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin

tüketicilerce temas edilmeden, doğrudan pazarcı esnafı tarafından hijyen

koşullarına dikkat edilerek satışının yapılması sağlanmalıdır. Müşteri

tarafından ürün seçimine izin verilmemelidir.

» Kapalı pazar yerlerinin havalandırılması sağlanmalıdır.

» Pazar yerlerinde çöpler açıkta bırakılmamalı, kapalı poşetlerle uygun

şekilde toplanmalıdır.

» Satışlar sona erdikten sonra pazar alanının temizliği toplu yaşam alanlarında

yer temizliğinde kullanılan esaslar çevresinde su ve deterjanla yapılmalıdır.

11.2. Pazar Yerlerinde Müşterilere Yönelik Önlemler

» Pazar yerine maskesiz girişlere izin verilmemelidir. Maske pazar yerinde

bulunulduğu sürece çıkarılmamalıdır. Ağız ve burnunu kapatacak şekilde

maske takmalıdır.

» Pazar yerlerinde sosyal mesafeye (en az 1 metre) uymaları konusunda

uyarılmalıdır.

11.3. Pazarcı Esnafına Yönelik Önlemler

» Pazar yerlerinde çalışan ve görev yapan herkes COVID-19, sosyal mesafe,

maske kullanımı ve el temizliği konusunda bilgilendirilmelidir.

» Pazar yerlerine girişte pazarcı esnafının ateşi ölçülmeli, ateşi 38oC üzerinde

olanlara tıbbi maske takılmalı, pazar yerine girişine izin verilmemeli ve sağlık

kuruluşuna yönlendirilmelidir.

» Ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı olan pazarcı esnafının pazar

yerine girişine izin verilmemelidir.

» Pazarcı esnafı ağız ve burnunu kapatacak şekilde maske takmalıdır.

Nemlendikçe ya da kirlendiğinde maske değiştirilmeli, maskenin dış

yüzüne dokunulmamalıdır. Maske değiştirmeden önce ve sonrasında el

antiseptiği kullanılmalıdır.

» Tezgâh arkasında satış yaparken diğer pazarcılarla arasındaki mesafenin en

az 1 metre, 3-4 adım olmasına dikkat etmelidir.

» Pazarcı esnafı ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelere tüketicilerin temas

etmesini önlemeli, doğrudan kendileri hijyen koşullarına dikkat ederek

poşetlemeli ve satışını yapmalıdır.

» Pazar esnafı bağırarak satış yapmamalıdır.

» Pazar esnafı yemek yerken sosyal mesafe kurallarına dikkat etmelidir.

11.4. Lavabo ve Tuvaletler

» Tuvaletlerde %70 alkollü el antiseptiği bulundurulmalıdır.

» Tuvalet alanlarına giriş kapıları otomatik kapı sistemine çevrilmelidir.

Bu imkân yoksa tuvalet alanına giriş kapılarını kolları çok sık dezenfekte

edilmelidir.

» Tuvaletlerin zeminleri, klozetler, pisuarlar, lavabolar, musluk ve batarya

başlıkları, kapı kolları sık sık temizlenir, dezenfekte edilmelidir.

» Tuvalet ve lavaboların temizlik saatleri kayıt edilmelidir ve görünür şekilde

asılmalıdır.

» Tuvaletlerde eksik malzeme olmamalı, devamlı sıvı sabun, tuvalet kağıdı ve

kağıt havlu bulundurulmalıdır.

» El kurutma fanları kullanıma kapatılmalıdır. Tek kullanımlık kağıt havlular

kullanılmalıdır.

» Tuvalet temizliği yapacak personel eldiven, maske ve gözlük/siperlik

kullanmalıdır.

» Tuvaletlerde hijyen bilgilendirme ve uyarı afişleri olmalıdır.

MİTSO : ÖNLEMLERE TİTİZLİKLE UYALIM… 

                Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, T. C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ve Bilimsel Danışma Kurulu Çalışması olan “COVID-19 SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ“nde işkollarına yönelik olarak belirlenmiş olan işyerlerinde uygulanacak hijyen önlemlerine titizlikle uyulması gerektiğini belitti. Özer, salgının her ne kadar yavaşlama sürecine girmiş olsa da riskin devam ettiğini hatırlattı ve “İşyeri sahiplerinin, çalışanlarının ve müşterilerinin sağlıkları için bu kurallar titizlikle uygulanmalı” dedi.