SAĞLIK BAKANLIĞI UYARIYOR, MİTSO HATIRLATIYOR: ŞANTIYELERDE ALINACAK ÖNLEMLER
COVID-19 SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ
16 – ŞANTIYELERDE ALINACAK ÖNLEMLER
Her şantiye çalışmasının kendine ait coğrafik durum, barınma, yapılan işler gibi
nedenlerle farklı özellikleri vardır. COVID-19 kapsamında şantiyelerde alınacak
önlemlerin amacı, vaka görülmesinin önlenmesi, ancak vaka görülürse de salgın
gelişmesinin önlenmesidir. Önemle göz önünde bulundurulması gereken bir konu
da çalışanlar arasında halen COVID-19 saptanmamış olsa bile temas nedeniyle
bulaşmış ve belirti göstermeyenler olabileceğidir.
16.1. Salgın ile İlgili Önlemler Alınırken Göz Önünde Bulundurulması
Gereken Temel Noktalar
» COVID-19 enfeksiyonunun ana bulaşma yolu kişiden kişiye bulaşma
şeklindedir. Bu bulaşma virüsü taşıyan kişinin konuşurken, hapşırıp
öksürürken ağız ya da burnundan çıkan damlacıklar yolu ile olur.
» Öksürük ya da hapşırık ile kirlenen yüzeylerle temas eden ellerin ağıza,
buruna ya da gözlere değmesi ile de bulaşma mümkün olabilmektedir.
» Ana bulaşma yolu olan damlacıkla bulaşmaya karşı alınacak önlemler
esastır.
» Virüsün bulaştığı kimselerde hastalık belirti vermeden de seyredebilir ve
bu kişiler hastalığın bulaşmasında çok önemli bir rol oynar.
» Hastalık belirtisi olsun ya da olmasın virüsü taşıyan kişi kısa sürede
başkalarına da bulaştırabilir.
» Hastalık yüksek tansiyonu, şeker hastalığı, kalp ve kronik akciğer hastalığı
olanlarla 65 yaş ve üzerindekilerde sıklıkla daha ağır seyretmektedir.
16.2. Önlemlerde Göz Önüne Alınacak Temel Prensipler
» Kişisel temizlik ve çevre temizliğine dikkat edilip sıkı bir şekilde uyulmalıdır.
» Çalışılan iş yerinde hastalık belirtileri gösteren kişiler saptanmalı ve izole
edilmelidir.
» Hastalık saptanan kişilerle teması olanlar izlenmeli ve yakın temaslılar
COVID-19 rehberine göre yönetilmelidir.
» Ateş, öksürük veya solunum sıkıntısı olan çalışan saptandığında iş yeri
sağlık birimi ve il/ilçe sağlık müdürlüğü ile temasa geçilmelidir.
16.3. Alınacak Önlemler ve Yapılacak Uygulamalar
16.3.1. İş Yerinde COVID-19 Salgını Kontrolü Amacıyla Sorumlu Bir Görevlinin
Belirlenmesi
Bu kişi “İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu” tarafından belirlenen tercihen hekim
veya sağlık personeli olmalıdır. Bu koşulun sağlanamadığı durumlarda işveren
veya temsilcisi tarafından belirlenen bir çalışan, COVID-19 hastalığı konusunda
bilgilendirilmeli ve görevlendirilmelidir.
Başlıca görevleri:
» İş yerinde alınacak çevre temizlik ve dezenfeksiyon önlemlerini takip etmek,
» Zorunlu haller dışında şantiyelerde görevli olmayan kişilerin çalışma
alanlarına alınmasını engellemek,
» İş yerinde personelin sıklıkla kullandığı görünebilir yerlere Sağlık
Bakanlığınca yayınlanan COVID-19’dan korunmaya yönelik posterlerin
asılmasını ve çalışanlara broşürlerin dağıtılmasını sağlamak,
» -Günlük ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı olanları belirlemek için
çalışanların takibini yapmak,
» Ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı gelişen çalışanların kendisine haber
vermesini sağlayacak yöntemi (telefon, telsiz, önceden belirlenmiş bir
noktaya müracaat vb.) belirlemek,
» COVID-19 vakası şüphesi oluştuğunda iş yeri sağlık birimi ve il/ilçe sağlık
müdürlüğü ile temasa geçmek.
16.3.2. İş Yerinde Çalışanlar Arasında COVID-19 Bulaşmasını Engellemek İçin
Önlemlerin Alınması
» Servis araçlarının kullanımında aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
» Servis araçlarının özellikle sık temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere
temizlik ve hijyeninin sık aralıklarla sağlanması,
» Servis olarak kullanılan araçların girişlerine el antiseptiği konulması,
» Servis araçlarının taşıma kapasitesinin sosyal mesafe göz önüne alınarak
planlanması,
» Servislerle transferi yapılan çalışanların servislerde yan koltuk boş
kalacak ve arka arkaya gelinmeyecek şekilde çapraz düzende
oturtulmasının sağlanması
» Yurt içi seyahatten dönen çalışanların sağlık kontrolünden geçirilmeden
işbaşı yapmalarının engellenmesi
» İş yerine giriş ve çıkışlar
» Kullanılacak hijyen malzemelerinin konulmasına yönelik düzenlemelerin
yapılması,
» Bulaş riskini artırabilecek parmak izi okutulması gibi sistemlerin geçici
süreyle kullanılmaması, mümkünse temassız sistemlerin kullanılması,
» Sosyal mesafe kuralına uygun geçiş işaretlemeleri yapılarak mesafenin
korunması, yığılmanın önlenmesi,
» Çalışanların iş yerine girişlerinde temassız ateş ölçer ile ateşlerinin
ölçülmesi,
» Ateş, öksürük, nefes darlığı ve benzeri şikâyeti olan çalışan tespit
edildiğinde diğer çalışanlarla temasını engelleyerek iş yeri sağlık birimi
ve il/ilçe sağlık müdürlüğü ile temasa geçilmesi.
» Çalışma ortamı
» COVID-19 salgını dikkate alınarak risk değerlendirmesi ve acil durum
planlarının güncellenmesi,
» Sosyal mesafe kuralı gözetilerek çalışma yöntem ve düzenlerinin
yeniden gözden geçirilmesi ve bu kurala uygun düzenlemelerin
yapılması,
» Ara dinlenmeleri ve yemek molalarını da kapsayacak şekilde çalışma
süreleri içinde çalışanların birbirleriyle etkileşimlerinin sosyal mesafeyi
koruyacak şekilde planlanması ve takip edilmesi,
» Çalışma alanında aynı anda bulunan çalışan sayısının asgari oranda
tutulması ve çalışanlar arasında sosyal mesafenin sağlanması için
planlama yapılması, mümkün olması halinde dönüşümlü ya da uzaktan
çalışma gibi yöntemlerin tercih edilmesi,
» Çalışma ortamının uygun ve yeterli düzeyde havalandırılmasının
sağlanması ve günlük temizliğin su ve deterjanla yapılması,
» Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, bataryalar,
tırabzanlar, asansör, aydınlatma sistemleri gibi sık dokunulan düğmeler,
telefon ahizesi, TV kumandası) ve ortak kullanım alanlarındaki tuvalet
ve lavaboların temizliğinin günde en az iki kez sulandırılmış çamaşır
suyu veya ürün tarifine göre klor tableti* ile yapılması
» Ekranlı araçlar ve ilgili parçaları (klavye, fare, ortak telefon, diyafon,
mikrofon vb.) dahil olmak üzere kullanılan tüm ekipmanın ve çalışma
ortamının hijyeninin sağlanması amacıyla sık aralıklarla %70 alkol içeren
solüsyonla silinerek temizlenmesi,
» Çalışanların ortak kullanılan ekipmanların kullanım öncesi temizlenmesi
konusunda bilgilendirilmesi ve özendirilmesi,
» Asansörlerin mümkün olduğunca kullanılmaması, zorunlu hallerde kişi
sayısının sosyal mesafe kuralına uygun olarak sınırlandırılması, içeride
duruş pozisyonunun yüz yüze olmamasının sağlanması,
» Çalışma ortamında yeterli sayıda elle temas edilmesine gerek
duyulmayan çöp kutularının bulundurulması,
» Çalışan sayısına göre yeterli sayıda tuvalet/lavabo olanağının
sağlanması,
» Tuvalet ve lavabolarda yeterli miktarda kişisel hijyen malzemesinin
bulundurulması, bu alanların kullanılmasından önce ve sonra kişisel
hijyen kurallarının uygulanmasına dikkat edilmesi ve buraların sıklıkla
sulandırılmış çamaşır suyu veya ürün tarifine göre klor tableti* ile
temizlenmesi,
» Temizlik yapan personelin maske ve eldiven kullanması,
» Temizlik sonrasında maske ve eldivenin çıkartılıp iş yerindeki çöpe
atılması ve el hijyeni sağlanması. Yıkanabilir bez maske kullanıldıysa
yenisiyle değiştirilmesi. Ellerin en az 20 saniye boyunca su ve sabunla
yıkanması, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği
ile ovalanması,
» Ateş, öksürük, nefes darlığı ve benzeri şikâyeti olan çalışan tespit
edildiğinde iş yeri sağlık birimi ve il/ilçe sağlık müdürlüğü ile temasa
geçilmesi,
» Temizlik ve atıkların boşaltılmasından sorumlu personelin kişisel
hijyenlerine ve uygun kişisel koruyucu ekipman kullanımlarına özen
gösterilmesi,
» Toplantı ve eğitimlerin salgın bitene kadar ertelenmesi,
» Yasal yükümlülükler nedeniyle ertelenmesi mümkün olmayan
toplantı ve eğitimlerin uzaktan eğitim, telekonferans gibi yöntemlerle
gerçekleştirilmesi.
» Ofis, Toplantı Odası vb. Her Türlü Kapalı Alan
» Ofis girişinde el antiseptiği bulundurulması ve içeri giren herkesin
antiseptiği kullanması,
» Ofis alanlarında maske kullanılması
» Çalışma ve bekleme alanlarının sosyal mesafe kurallarına göre
belirlenmesi
» Ofis içinde bulunan kişi sayısının mümkün olduğunca düşük tutulması.
» Klimaların dışarıdan %100 temiz hava alacak modda çalıştırılması, fan
hızının düşük tutulması. Klimaların bakım, temizlik ve filtre değişikliğinin
zamanında yapılması
» Mutfak, yemekhane ve dinlenme alanları
» Mutfak, yemekhane ve dinlenme alanlarının girişlerine el antiseptiği
konulması,
» Mutfak, yemekhane ve dinlenme alanlarında sosyal mesafe ve hijyen
kurallarının göz önünde bulundurulması,
» Yemekhanede masalar ve sandalyeler arası mesafe en az 1,5 metrede
olacak şekilde (tercihen 2 metre) düzenleme yapılması,
» Temaslı takibinin kolay yapılabilmesi için; yemek saatleri gruplara göre
belirlenmeli ve aynı kişilerin aynı masada yemek yemeleri sağlanması,
çay içme molalarında da benzer kurallara dikkat edilmesi,
» Yemeğin yemekhane dışında bir yerde yenilmesi durumunda çalışanlar
arasında en az 1 metre mesafe bulunmasının sağlanması, yemeklerini
paylaşmalarının engellenmesi, mümkünse çalışanlara kumanya
verilmesi,
» Çalışan sayısına göre yeterli sayıda tuvalet/lavabo olanağının
sağlanması ve el yıkama alanlarının artırılması,
» Yemek öncesinde ve sonrasında ellerin bol su ve sabun ile en az 20
saniye boyunca yıkanması ve tek kullanımlık havlu ile kurulanması gibi
kişisel hijyen kurallarının uygulanmasına imkân veren düzenlemelerin
yapılması,
» Baharat, kürdan, tuz, kaşık, çatal, bıçak, bardak, tabak vb. malzemelerin
tek kullanımlık olacak şekilde sunulması,
» Yemek ve içeceklerin mümkünse kumanya şeklinde dağıtılması,
» Yemekhane görevlilerinin kişisel hijyen kurallarına uygun davranması ve
uygun kişisel koruyucu ekipman (tıbbi maske, bone, eldiven) kullanması,
» Yemekhane ve dinlenme alanlarının yeterli ve düzenli havalandırılmasının
ve günlük temizliğin su ve deterjanla yapılması,
» Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, bataryalar,
tırabzanlar, asansör, aydınlatma sistemleri gibi sık dokunulan düğmeler,
telefon ahizesi, TV kumandası) ve ortak kullanım alanlarındaki tuvalet
ve lavaboların temizliği günde en az iki kez yapılması.
» Yatakhaneler
» Yatakhane girişlerine el antiseptiği konulması,
» Yatakhanelerde sosyal mesafe ve hijyen kurallarının göz önünde
bulundurulması,
» Yatakhanelerde yatak ya da ranzaların 1,5-2 metre aralıklarla seyreltilerek
yerleştirilmesi,
» Yatak ya da ranzaların yan yana olanlarının bir baş bir ayak ucu şeklinde
konumlandırılması, ranzada alt ve üst yatışlarda bir baş bir ayak ucu
şeklinde düzenlenmesi,
» Yatakhanelerin yeterli ve düzenli şekilde havalandırılması,
» Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, bataryalar,
tırabzanlar, asansör, aydınlatma sistemleri gibi sık dokunulan düğmeler,
telefon ahizesi, TV kumandası) ve ortak kullanım alanlarındaki tuvalet
ve lavaboların temizliği günde en az iki kez yapılması,
» Çalışan sayısına göre yeterli sayıda tuvalet/banyo olanağının
sağlanması.
» Soyunma Giyinme Alanları
» Tüm soyunma-giyinme alanlarının günlük olarak dezenfekte edilmesi.
Dezenfeksiyon, elle ve vücutla temas eden yüzeylerin dezenfeksiyon
ürünü ile iyice silinmesi ile yapılmalıdır.
» Her soyunma-giyinme alanında T.C. Sağlık Bakanlığının tavsiye ettiği el
antiseptiğinin bulundurulması,
» Çalışanların soyunma-giyinme alanlarına mutlaka maske ile girmesi ve
maskenin çıkarılmaması,
» Soyunma alanlarında kalma süresinin sınırlandırılması,
» Soyunma alanları giriş-çıkışlarında sosyal mesafenin korunması için
önlemler alınması,
» Soyunma odalarına gidiş ve gelişlerin yoğunluğunu azaltmak
için kademeli olarak yapılmasının sağlanması. Soyunma alanının
büyüklüğüne göre sosyal mesafe korunacak şekilde kişi sayısının
belirlenmesi,
» Soyunma odalarında kesinlikle bir şey yenilip, içilmemesi,
» Ayakkabıların dolap üstlerine konulmaması,
» Tuvalet, Lavabo ve Duşlar
» Pisuvarlarda sosyal mesafeyi korumak için bir dolu, bir boş olacak
şekilde bazılarının kullanıma kapatılması,
» Tuvaletlerde sabun, tuvalet kağıdı ve kağıt havlunun her zaman
bulundurulması,
» Soyunma odaları, tuvalet ve duşlarda bulunan kapı tutamakları, musluk,
tırabzan ve elle temas edilen yüzeyler ile tuvaletlerin her zamankinden
daha sık ve ayrıntılı olarak temizlenmesi. Giriş kapılarının kollarının
dezenfektan ile çok sık silinmesi. Mümkünse kapıların el değmeden
açılıp kapanabilecek şekilde düzenlenmesi,
» Yan yana olan lavabolar için sosyal mesafeyi korumak ve teması
önlemek için bir dolu, bir boş olacak şekilde bazılarının kullanıma
kapatılması veya separatör yaptırılması,
» Tuvaletlerde el kurutma makinalarının kullanımının iptal edilmesi. Ortak
havlu vb. kullanılmaması,
» Lavabolara bilgilendirme afişi asılması,
16.3.3. İş Yerinde Çalışanlar Arasında COVID-19 ile Uyumlu Şikâyetleri (Ateş,
Öksürük veya Solunum Sıkıntısı) Olan Kişiler Olması Durumunda Alınacak
Önlemler
» Diğer çalışanlardan ivedilikle ayrılması, tıbbi maske takılması ve iş yeri sağlık
birimine başvurmalarının sağlanması,
» Sonucu COVID-19 olarak değerlendirilen vakanın temaslılarının Sağlık
Bakanlığı COVID-19 rehberine göre yönetilmesi ve bu süre içinde temaslıların
diğer çalışanlarla temas etmemelerinin sağlanması,
» COVID-19 tanısı konulan çalışanın kullandığı yatakhanenin 24 saat süreyle
boş tutulması ve havalandırılmasının sağlanması, sonrasında detaylı bir
şekilde su ve deterjanla temizlenmesi,
» COVID-19 tanısı konulan kişinin kaldığı odanın temizliği esnasında eldiven ve
tıbbi maske kullanılması, solunum yolu sekresyonları veya vücut çıkartıları
ile kontamine olması mümkün olan tüm yüzeylerin sulandırılmış çamaşır
suyu veya ürün tarifine göre klor tableti* ile temizlenmesi.
* Çamaşır suyu ya da klor tableti ile temizlik suyunun hazırlanması:
» 1/100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu 5 litre suya yarım küçük çay
bardağı sodyum hipoklorit içeren çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No:
7681-52-9) eklenerek hazırlanır.
» Temizlikte klor tableti kullanılacaksa ürün etiketindeki önerilere uyulur
MİTSO : ÖNLEMLERE TİTİZLİKLE UYALIM…
Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, T. C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ve Bilimsel Danışma Kurulu Çalışması olan “COVID-19 SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ“nde işkollarına yönelik olarak belirlenmiş olan işyerlerinde uygulanacak hijyen önlemlerine titizlikle uyulması gerektiğini belitti. Özer, salgının her ne kadar yavaşlama sürecine girmiş olsa da riskin devam ettiğini hatırlattı ve “İşyeri sahiplerinin, çalışanlarının ve müşterilerinin sağlıkları için bu kurallar titizlikle uygulanmalı” dedi.