DOLAR
34,2419
EURO
37,6046
ALTIN
2.874,99
BIST
9.132,30










TARLADAN TATLAR PROJESİ İÇİN TTF – MİTSO İŞBİRLİĞİ

TARLADAN TATLAR PROJESİ İÇİN TTF – MİTSO İŞBİRLİĞİ
29.08.2019 10:18
0
A+
A-

*Uluslararası farklı bir turizm organizasyonu olan TTF ile MİTSO, Milas yöresinde turizm ve tarımın birlikte geliştirilmesi için proje işbirliği yapılacak.

            Çeşitli ülkelerde yerel üreticilerin doğal şekilde ürettikleri ürünlerini en kısa sürede yöredeki büyük otel zincirlerine ulaştırarak onların ihtiyaçlarını karşılamayı ve gelen turistlerin doğal ürünlerle buluşmasını sağlarken yerel üreticiyi de desteklemeyi amaçlayan The Travel Foundation’un temsilcileri Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek işbirliği önerdiler. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, tarım ile turizmi buluşturan TTF’nin “tarladan tatlar” projesine destek vereceklerini belirterek “İşbirliğine hazırız” dedi.    

            Uluslararası alanda farklı bir turizm anlayışı ile yerel üreticileri turizmle, gelen turistleri de yerel üreticilerle buluşturmayı amaçlayan The Travel Foundation‘un Destinasyonlar Program Sorumlusu Arnau Teixidor, kuruluşun Türkiye Programı Proje Koordinatörü Şemsi Toprak ve kuruluşun Türkiye ayağında Fethiye bölgesinde yürüttüğü “Tarladan Tatlar” projesi ortağı Fethiye Turizm Tanıtım Eğitim Kültür ve Çevre Vakfı – FETAV‘ın Proje İletişim Koordinatörü Esra Ünsay, Milas yöresinde de proje işbirliği için Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ettiler. Ziyaret sırasında The Travel Foundation temsilcileri, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’e, Milas yöresindeki üreticinin doğrudan turizm zincirine eklenerek gelen turistlere doğal ve taze ürün sunulması, turistlerin üretim sürecinde üretime katılmalarının sağlanması gibi çalışmaları kapsayan “Tarladan Tatlar” projesinin ayrıntılarını anlatarak proje işbirliği önerdiler.

            Görüşme sırasında projenin Fethiye’deki uygulamaları hakkında bilgi veren Şemsi Toprak, beş yıl süreli projenin küçük, yerel tedarikçileri Fethiye bölgesindeki büyük otel zincirlerine bağlandığını ve böylece çiftçilerin doğal şekilde ürettikleri sağlıklı ürünlerini en kısa yoldan büyük otel zincirlerine iletmeyi amaçladığını belirterek  “Bu şekilde Fethiye’de 24 otelden yerel Fethiye tadı ürün satın aldık. Satın aldığımız ürünleri zincir otellere ulaştırdık. Bu şekilde Fethiye bölgesinde proje kapsamında çalışan çiftçilerin gelirleri yüzde 24 arttı. Proje kapsamında yapılan meyve ve sebze satışlarının toplam miktarı 1 milyon  doları aştı” diye konuştu. Milas’ta da üretilen ürünlerin en kısa yoldan Bodrum’daki büyük otellere ulaştırılmasını hedeflediklerini anlatan Şemsi Toprak bu konuda MİTSO ile de işbirliği yapmak istediklerini anlattı.

            The Travel Foundation‘un uluslararası çalışmaları hakkında bilgi veren TTF Destinosyonlar Program Sorumlusu Arnau Teixidor da turizmin, yerel topluluklar için çok gerekli ekonomik fırsatları ve koruma için fon sağlayabileceğini, ancak iyi yönetilmediğinde ise yerel halk için uzun vadeli sorunlar ve çevresel zararlar yaratabileceğini belirterek “Turizmin olumsuz etkilerini azaltmayı ve yerel geçim kaynakları ile koruma olanaklarından yararlanmayı hedefliyoruz. Bunu başarmak için, turizmin yönetilme biçiminde sistemik biçimde değişiklik oluşturulmasını destekliyoruz. Bu amaçla sürdürülebilir tarım uygulamalarını iyileştirmek istiyoruz. Yerel bir tedarik zinciri oluşturarak yerel üreticilerle üretim anlaşmaları, otellerle de satın alma anlaşmaları yaparak işbirliğinin geliştirilmesini istiyoruz. Bu proje aynı zamanda bir bölgeye gelen turistlerin de otelden kırsal alana çıkarak daha çok para harcamalarına neden oluyor ve yöre turizminin gelişmesine katkıda bulunuyor” diye konuştu.

            MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de TTF temsilcilerinin ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek projeye Milas yöresinde destek vereceklerini söyledi. MİTSO olarak Milas yöresinde özellikle zeytin, zeytinyağı üretiminin gelişmesini istediklerini ve bu amaçla Milas zeytinyağına ve yağlı zeytinine coğrafi işaret aldıklarını anlatan Reşit Özer “Projeye destek vermek istiyoruz. Amacımız, bölgemizde hem turizmin, hem de tarımın gelişmesini sağlamak. Bu proje tarım ile turizmi birleştiren bir proje olduğu için bizim için çok önemli” dedi.