DOLAR
34,4944
EURO
36,2774
ALTIN
2.964,14
BIST
9.367,77










TOBB Muğla Odaları Sarıgermede toplandı. Toplantıya TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da katıldı.

TOBB Muğla Odaları Sarıgermede toplandı. Toplantıya TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da katıldı.
06.08.2013 17:32
0
A+
A-

*TOBB üyesi Muğla odalarının Sarıgerme’deki ortak meclis toplantısında konuşan Hisarcıklıoğlu artan turist sayısına rağmen turizmden kar edilemediğini belirterek “Öyleyse biz bu işi neden yapalım?” dedi.
*Hisarcıklıoğlu, zincir marketlerle ilgili yasanın Meclis’te beklemekte olduğunu ve bu yasanın bir an önce çıkarılması gerektiğini savunarak “Bu konuda en kötü yasa, hiç yasasız olmaktan iyidir. Eksikleri de olsa hele bir çıksın. Gerekirse sonra düzeltilir” diye konuştu.
*Türkiye’de adaletsiz bir sistem bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu “Eğer sistem adaletli olsa ahlak bozulmaz” dedi.

TOBB üyesi Muğla odalarının meclisleri, Dalaman’ın Sarıgerme beldesinde ortak toplantı yaptı. Toplantıya, bir ödül törenine katılmak üzere Muğla’ya gelen TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da katıldı. Ekonomik durumdan Muğla’nın altyapı sorunlarına kadar değişik konularda sorunlarını dile getiren odaların meclis üyeleri, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Aydın-Yatağan-Güllük demiryolunun ivedilikle yapılmasını istediler. Zincir marketlerden de yakınan Muğlalı işadamları bu konuda Meclis’te bekleyen yasanın bir an önce çıkartılmasını ve zincir marketlerin şehir dışına taşınmasını istediler.

Muğla Fethiye ve Milas Ticaret ve Sanayi Odaları, Bodrum ve Marmaris Ticaret Odaları ile Muğla Ticaret Borsası oda meclislerinin Dalaman’ın Sarıgerme beldesindeki Hilton Otel’in toplantı salonunda gerçekleştirdikleri toplantıda Muğlalı işadamları yörenin ve ülkenin çeşitli ekonomik ve altyapı sorunlarını dile getirdiler. Toplantıda ilk sözü alan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, bölge odaları ortak olarak amaçlarının bölgesin kalkınması olduğunu belirterek bu konuda gerek Muğla ili odaları ile gerekse Güneybatı Anadolu Kalkınma Ajansı içindeki Aydın ve Denizli odaları ile iyi bir ilişki ve işbirliği içinde olduklarını vurguladı ve karşılaştıkları bazı sorunları dile getirdi. Karakuş konuşmasında, Güneybatı Anadolu’nun ürettiği ürünlerin pazarlanabilmesi için yüklü miktarda navlun ödemek zorunda kaldıklarının altını çizerek bu nedenle bölgeyi denize bağlayacak Aydın-Yatağan-Güllük demiryolunun bir an önce yapılmasını istedi. Yöre belediyelerinin kış nüfuslarıyla yaz nüfuslarının arasında çok büyük farklar olduğunu ve yazın milyonlarca kişiye hizmet vermeye çalışan belediyelerin çok büyük sorunlarla karşılaştıkları anlatan Karakuş. Muğla’da yapılacak olan fuar alanı konusunda da destek istedi.

Oturumda söz alan diğer meclis üyeleri ise SSK prim borçlarıyla vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasını, zincir mağazaların şehir dışına çıkartılmasını ve bu konuda yasal düzenlemenin bir an önce yapılmasını, Milas yöresindeki toprak havuzlarda balık yetiştiren işletmelerin yeraltından çıkardıkları yavan sular için Özel İdare’ye yüklü miktarda ödeme yapmak zorunda kaldıklarını ve bu nedenle yavan sulardan harç alınmamasını, hava ve deniz taşıtlarının kullandığı akaryakıt için ÖTV alınmadığını karayolu taşıtlarından da alınmamasını, TOBB Üniversitesi’ndeki aidatların düşürülmesini istediler.

Dile getirilen sorunları yanıtlayan ve çeşitli konulardaki görüşlerini açıklayan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu Türkiye geneline bakıldığında Muğla’nın çok büyük sorunları olan bir bölge olmadığının ancak kendine özgü, spesifik sorunlarının olduğunun görüldüğünü söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin ekonomi alanındaki sorunlarının çözümlenmesinin ancak kadın ve genç girişimci sayısını arttırmakla mümkün olacağının altını çizerek ortak çalışma kültürü oluşturulması gerektiğini savundu. Konuşmasını “Muğla’da ortak çalışma kültürü oluşturduğunuz için sizi kutluyorum” diye sürdüren Hisarcıklıoğlu yörenin turizm sorunlarına da değinerek “Turizmdeki gelirlerimizi arttırmak zorundayız. Otellerimizin kalitesi, verdiğimiz hizmetin kalitesi Yunanistan’dan, İspanya’dan daha iyi. Onlarınkinden çok daha güzel turistik tesislerimiz var. Gelen turist sayısında artış olmasına rağmen turizm gelirlerimizde düşüş var. Bakıyoruz, gelen turist sayısı artıyor, gelir düşüyor. Bu işte bir yanlışlık var. Böyle mantıksız bir şey olamaz. Ticaret kar için yapılır. Kar elde edilmiyorsa biz turizmi neden yapalım?” dedi. Turizm gelirlerini arttırabilmenin yolunun Türkiye’nin markalaşmasından geçtiğini savunan Hisarcıklıoğlu tarımda da üretimin arttırılması gerektiğini bildirdi. Türkiye’nin sahip olduğu ekilebilir arazi bakımından dünyada 9. sırada bulunduğuna ve toplam 13 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç edebildiğine, buna karşılık sadece Konya ili kadar bir ülke olan Hollanda’nın ise 52 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ettiğini anlatan Hisarcıklıoğu, teknolojinin çok geliştiği bir çağda halen daha tarımsal ürün rekoltelerinin kişilerin tahminine dayalı olarak yapılmakta olduğunu söyledi. Hisarcırklıoğlu ülkede üretimin arttırılması gerektiğinin de altını çizerek “Tüccar diliyle konuşursam; çok üreten, çok alan ve çok satan bir ülke olmak zorundayız” dedi.
Hisarcıklıoğlu daha sonra Türkiye’de mevcut sistemin adaletsiz olduğunu ve bu adaletsiz sistemin insanları ahlaksızlığa yönelttiğini savunarak “Sistem adaletli olursa ahlak bozulmaz” dedi. Konuşmasında zincir marketler sorununa da değinen Hisarcıklıoğlu, bu konuda Meclis’te beklemekte olan bir yasa önerisi bulunduğunu anımsatarak bu konuda işadamlarından referandum için gelecek olan siyasi partilerden bu yasanın geçmesini istemeleri gerektiğini bildirdi. Konuşmasını “En kötü yasa, hiç yasa olmamasından iyidir. Bırakalım bu zincir marketler yasası bir kere bu haliyle geçsin. Sonuçta bir yasamız olsun. Eksiklerini sonra düzeltemeye gideriz” diye sürdüren Hisarcıklıoğlu, daha sonra TOBB’un ülkenin en demokratik kurumu olduğunu ve birlik ve beraberliğin asla bozulmamasını belirterek sözlerini tamamladı.