DOLAR
32,3695
EURO
35,0050
ALTIN
2.325,46
BIST
9.127,56










TOBB üyesi Muğla Odaları 16. Toplantısı yapıldı.

TOBB üyesi Muğla Odaları 16. Toplantısı yapıldı.
06.08.2013 17:35
0
A+
A-

MUĞLA’YA TREN HATTI İSTENDİ
* TOBB üyesi Muğla Odalarının 16. toplantısında maden, tarım ve orman ürünlerinin Güllük iskelesi ile Milas OSB’ye daha ekonomik bir şekilde taşınabilmesi ve turizmde farlı bir seçenek oluşturması için demiryolu hattı istendi.
* Toplantıda Muğla’nın topraksız modern seracılığa yönelmesi önerildi.
* Muğla Valisi Fatih Şahin toplantıda yaptığı konuşmada Güney Ege Kalkınma Ajansı bünyesinde 16 trilyon liralık bir kaynak bulunduğunu ve bu kaynaktan yararlanılması gerektiğini söyledi.

TOBB üyesi Muğla meslek odalarının geleneksel hale getirdiği ortak toplantıların 16.’sı Muğla Valiliği Özer Türk Salonunda yapıldı. İlin ve oda üyelerinin çeşitli sorunlarının ve beklentilerinin dile getirildiği toplantıda Muğla’ya tren hattı istenirken ilin topraksız modern seracılığı yönelmesi gerektiği vurgulandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Muğla Valisi Fatih Şahin, Güney Ege Kalkınma Ajansı bünyesinde 16 trilyon liralık bir kaynak bulunduğunun belirterek bu kaynaktan yararlanılması gerektiğini söyledi.
TOBB üyesi Muğla meslek odalarının, ilin ve odalarının sorunlarını dile getirmek, birlikte çözüm yolları aramak amacıyla düzenledikleri ve geleneksel hale getirdikleri ortak toplantıların 16.’sı Muğla Valiliği Özer Türk Salonunda yapıldı. Muğla Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde yapılan toplantının açılış konuşmasını Muğla Valisi Fatih Şahin yaptı. Vali Şahin işsizliğin önlenmesinde ve yeni iş sahalarının yaratılmasında meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının büyük önemi bulunduğunu bildirerek “Meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine büyük önem veriyoruz. Birlik, beraberlik ve dayanışma bizim için çok önemli” dedi. Vali Şahin daha sonra “Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın bünyesinde 16 trilyon liralık bir kaynak var. Katılımcılıı arttırarak, yeni projeler üreterek bu kaynaklardan yararlanabilmeliyiz. Muğla’yı bulunduğu yerden daha ilerilere taşıma çabası içinde olmalıyız. Vilayet olarak hepinize kapımız açıktır. Görüşlerinize, önerilerinize önem veriyoruz” diye konuştu.

Daha sonra Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Bakanı Hayati Nizamoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ali Osman Gündoğdu üniversitelerin bulundukları bölgeyle kaynaşması gerektiğini belirterek “Bunun da yolu üniversitelerin bulundukları yörenin sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinden geçtiğine inanıyorum” dedi.
Muğla Belediye Başkan Vekili Yavuz Kaya ise Muğla odalarına ve Muğlalı işadamlarına ile yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür etti.
TOBB Genç Girişimciler Kurulu Muğla İl Başkanı Uğun Özen de konuşmasında, Muğlalı Genç Girişimcilerin çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Özen “Muğla odalarından ve borsadan genç girişimcilere destek bekliyoruz. Bizler girişimciliği sizlerden öğreneceğiz” dedi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Bilge Akgün ile Salih Gardaş, birlikte hazırladıkları sunumlarında Muğla’nın modern tarım ve seracılık yöntemiyle nasıl kalkınabileceğini anlattılar. İkili adına sunumu Salih Gardaş gerçekleştirdi. Tarımsal üretim konusunda Muğla’yı Hollanda ile karşılaştıran Gardaş, Muğla’nın 261 bin hektar tarım alanı bulunduğunu buna karşın Hollanda’nın tarım alanının 140 bin hektar olduğunu belirterek Muğla ilinin tarımsal ihracatının 200 bin dolar olduğunu Hollanda’nın ise 14 milyar 545 milyon dolar tarımsal ürün ihraç ettiğini söyledi. Hollanda’nın üretiminin bu kadar çok olmasının temel nedeninin seralarda modern, bilgisayarlı, topraksız tarım yöntemleri uygulamasından kaynaklandığını anlatan Gardaş, üretimde toprak kullanılmadığı için zirai mücadele ve sulama giderlerinin de yok denecek kadar az olduğunu bildirdi. Bilgisayar destekli modern sera işletmeciliğinin kuruluş aşamasında oldukça pahalı olmasına karşın sağladığı olanaklarla uzun vadede son derece ekonomik olduğunu anlatan Salih Gardaş daha sonra şunları söyledi;
“Muğla’da 200 milyon dolar olan tarımsal ihracat gelirini 1 milyar dolara çıkarmak işten bile değildir. Muğla’da özellikle kesme çiçekçiliğe yönelmek gerekir. Muğla’daki 400 hektarlık kapalı alanı 1000 hektara çıkarabilirsek ilin tarım gelirini 1 milyar dolara yükseltmek mümkündür. Hollanda’nın yaptığı yüksek teknolojili kapalı alan tarımında minimum seviyede su kullanılıyor, maksimum seviyede büyüme sağlanıyor. Minimum seviyede zirai mücadele yapılıyor maksimum üretim elde ediliyor. Böyle bir sistem ne kadar büyük olursa o kadar karlı ve verimli olur. Böyle bir sistem için mutlaka biyogaz sistemi de kurulması gerekir. Ancak bu tür altyapılar, girişimcilerin bir araya gelmesiyle ortak kullanıma açık bir şekilde birlikte kurulabilir”.
Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Gündüz Nalbantoğlu ise konuşmasında üyelerinin aynı zamanda Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’na da üye olmak zorunda kaldıklarını bu nedenle her iki odaya da aidat ve munzam aidat ödediklerini belirterek bu çifte üyelik çift aidat uygulamasının kaldırılması için girişimde bulunulmasını istedi.
Bodrum Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya da konuşmasında Muğla’ya yılda 3 milyon yabancı, 5 – 6 milyon yerli turist geldiğini, okulların sınav tarihleri nedeniyle yerli turistlerin yalnızca 35 gün turizm faaliyetinin içinde olabildiklerini belirterek bunun nedeninin ise öğrencilerin sınav takvimi olduğunu söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşülerek öğrenim ve sınav takvimlerinin düzenlenmesini isteyen Akkaya “Eğitim ve sınav takvimlerinde yapılacak bir düzenleme ile yerli turistlerin tatil yapabilme günlerinin sayısını 75 – 80 güne çıkarmak mümkündür. Kış döneminde öğrencilerin gezi programlarının eğitimin bir parçası haline getirilmesi turizm sektörüne katkı sağlayacaktır” dedi.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna konuşmasında Milas OSB’deki son gelişmeleri anlattı. Şu anda Milas OSB’de altyapı projelendirme çalışmalarının sürdürülmekte olduğunu, 2011 yılı içinde ise altyapıyı gerçekleştirmek üzere iş makinelerin çalışmaya başlayacağını anlatan Enver Tuna, Milas OSB’ye işlenmek üzere gelecek maden, tarım ve orman ürünü gibi hammaddelerin navlun fiyatının düşürülebilmesi ve böylece rekabet şansının artması için mutlaka Milas OSB ve Güllük iskelesinin Aydın ve Söke demiryollarına bağlanması gerektiğini anlattı. Demiryolunun, yöredeki kamyoncular, OSB’de yatırım yapanlar veya sermaye sahipleri tarafından kurulacak bir şirket tarafından da yapılabileceğini belirten Enver Tuna demiryolu bağlantısının Bodrum – Muğla – Marmaris – Fethiye ve Antalya bağlantısının yapılması durumunda bunun, turizmde de farklı bir seçenek oluşturulabileceğini vurguladı. Muğla’da GSMH’nın bin 500’ doların üzerinde olduğu için sanayi teşvikinden yararlandırılmadığını belirterek Muğla ilinin kesinlikle sanayi teşviki kapsamına alınması gerektiğini savunan Enver Tuna ayrıca geçen yıl büyük bir başarıyla gerçekleştirilen Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın ikincisinin bu yıl 3 – 6 Mart tarihleri arasında yapılacağını söyledi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Civan Türedi turizmde müşteri memnuniyetinin önemine dikkat çekerek “Turizmde kalitenin yakalanabilmesi için turizmcilerin, meslek odalarının, yerel yönetimlerin ve devletin el ele vererek çalışması gerekiyor. Müşteri memnuniyetini hep birlikte çalışırsak başarabiliriz” dedi. Turistik tesislerin doyum noktasına geldiğini ve bu nedenle yeni turistik tesis yapımının gereksiz olduğunu vurgulayan Civan Türedi “Bundan sonra yeni tesisler yapmaktan çok tanıtıma önem vermeliyiz” dedi.
KOSGEB Muğla Şube Müdürü Uyar Köse ise, kurumlarının sağladığı destekleri anlattı. Şirketlerin yurtdışına yapacakları iş gezilerinde şirket yetkilisinin yol ve konaklama giderlerinin de KOSGEB tarafından karşılanabildiğini anlatan Şube Müdürü Uygar Köse 5 şirketin bir araya gelmesiyle kurulacak bir işletmeye 750 bin liraya kadar destek verilebildiğini söyledi. KOSGEB’in pek çok konuda karşılıksız hibe desteğinin de bulunduğunu anlatan Uygar Köse, kurumun özellikle AR-GE çalışmalarına büyük destek verdiğini söyledi.
Toplantının son konuşmasını yapan Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuran Esin ise konuşmasında çıkması beklenen vergi ödeme kolaylığı sağlayacak düzenlemeye ilişkin beklentilerini dile getirdi. Nuran Esin, “Vergi borçlarında aylık gecikme faizinin yüzde 1 olmasını istiyoruz Vadesinin ise 36 ay, hatta 70 ay olmasını bekliyoruz. Eğer yeterli vade sağlanmazsa getirilecek affın bir işe yaramayacağını düşünüyoruz. Bu arada borcunu zamanında ödeyenlerin de mutlaka düşünülmesi gerekir. Onların da bir şekilde ödüllendirilmesini istiyoruz” dedi.
Toplantının kapanış konuşmasını yapan Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Nizamoğlu, toplantıya katılan oda yöneticilerine teşekkür etti. Yaptığı kısa kapanış konuşmasında Muğla’ya gelen turist profiline dikkat çeken Nizamoğlu “Muğla’ya gelen 3 milyon yabancı turistin 1.6 milyonunu İngilizler oluşturuyor. Muğlalılar İngiliz turistleri sever ama tek bir ülkeden bu kadar çok turist gelmesinin riskli bir tarafı vardır. Eğer İngiltere’de bir kriz yaşanırsa yöremizin turizmi bundan çok büyük ölçüde etkilenir” diye konuştu.
Toplantının kapanışından sonra tüm katılımcılar Akyaka’da Muğla Ticaret Borsası tarafından düzenlenen şölende günün yorgunluğunu attılar.