DİKKAT! 1 OCAK 2016’DAN İTİBAREN YENİ NESİL ÖDM KAYDEDİCİ CİHAZLAR KULLANILACAK

16.12.2015 17:01

T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, ödeme kaydedici cihazlarla ilgili yeni düzenlemeler getirildiğini belirterek bugüne dek mobil POS cihazı kullanmayanların 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz (ÖKC) kullanmak zorunda olduklarını bildirdi. Daha önce mobil POS cihazı kullanmakta olanlara ise1 Ekim 2013 tarihinde Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanma zorunluluğu getirilmişti. Öte yandan, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren, mali hafızaları dolan ÖKC’lere yeni hafıza takılamayacak olması nedeniyle bu kapsamdaki mükelleflerin de POS cihazlarını yeni nesil ÖKC’lerle değiştirmeleri gerekiyor.
Öte yandan Milas Vergi Dairesi Müdürü Fırat Altan ve gelir uzmanları tarafından Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın 18 Aralık Cuma günü saat 10.00’da yapılacak Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlarla ilgili olarak açıklamalarda bulunulacak.
Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlarla ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle:
“Yeni Nesil ÖKC Kullanımının Zorunluluk Tarihi Nedir?
Gelir İdaresi Başkanlığı vergi mükelleflerinin faaliyetlerinde mobil POS cihazı kullanmalarına göre ayrıma tabi tutarak zorunluluk tarihlerini belirlemiş ve 3100 sayılı Kanun ile ilgili mevzuatına tabi mükelleflerden faaliyetlerinde;
*mobil POS kullananlara 1 Ekim 2013,
*mobil POS kullanmayanlara ise 1 Ocak 2016
tarihinden itibaren “Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz” (ÖKC) kullanma zorunluluğu getirmiştir.
Bununla birlikte, yapılan düzenleme ile birlikte, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren, mali hafızaları dolan ÖKC’lere yeni mali hafıza takılamayacağından , bu kapsamdaki mükelleflerin önceki mevzuata göre onaylanmış ÖKC satın alarak kullanmaları mümkün olmakla birlikte bu cihazların da 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle yeni nesil OKC’ler ile değiştirilmesi gerekecektir.
Yeni Nesil ÖKC Kullanımı Hangi İşyerleri İçin Zorunludur?
3100 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatı kapsamında olmayan mükelleflerin Yeni Nesil ÖKC kullanma mecburiyeti bulunmamakla birlikte, işyerinizin yasal düzenleme kapsamına girip girmediği konusundaki en doğru bilgiyi bağla bulunduğunuz vergi dairesinden ya da muhasebecinizden / mali müşavirinizden sağlayabilirsiniz.
Yeni Nesil ÖKC’ler ile POS Cihazlarının Entegrasyonu Nasıl Olacak?
Gelir İdaresi Başkanlığı yeni Nesil ÖKC’ler ile POS cihazlarının belirlenen zorunluluk tarihleri itibariyle birbirleriyle bağlantılı olarak kullanılması konusunda da zorunluluk getirmiş ve burada da mükellefleri faaliyetlerinde mobil POS cihazı kullanmalarına göre ayrıma tabi tutmuştur. Buna göre faaliyetlerinde, mobil POS kullananlar için entegre POS özelliği bulunan Yeni Nesil ÖKC kullanma zorunluluğu getirilmiş, mobil POS kullanmayanlara ise Yeni Nesil ÖKC ile POS cihazı kablo ile haricen bağlantılı kullanabilme serbestisi tanınmıştır.”