DOLAR
34,2673
EURO
37,4021
ALTIN
2.918,74
BIST
8.699,19










TOBB ÜYESİ MUĞLA ODALARI VE BORSANIN 29. ORTAK TOPLANTISI MİTSO’DA YAPILDI

29.07.2019 16:13
0
A+
A-

*TOBB üyesi Muğla Odaları ve Borsası’nın Milas’ta yapılan 29. Ortak Toplantısına CHP Muğla Milletvekilleri Suat Özcan ve Süleyman Girgin ile İYİ PARTİ Muğla Milletvekili Metin Ergun da katıldılar.

*Toplantıda, Fethiye’de turistik işletmelerden daha önce yüzde 8 olarak kesilmiş olan KDV’nin yüzde 18 olarak alınması gerektiği bildirilerek aradaki farkın ödenmesinin talep edildiği anlatıldı. Bodrum Ticaret Odası Başkanı Kocadon ise Bodrum’da böyle bir uygulamanın olmadığını söyledi.

*TOBB Üyesi Muğla Odalarının MİTSO’nun ev sahipliğinde Milas’ta yapılan ortak toplantısında MİTSO Yönetim Kurulu Bakanı Reşit Özer ile FETSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, toplantıya katılan Muğla Milletvekillerine sorunlar ve çözüm önerilerini içeren birer rapor sundular.

*Toplantıya katılan Oda başkan ve yöneticileri daha sonra hep birlikte Uzunyuva Arkeolojik sit alanı ve Hekatomnos Anıtmezarı ile Milas Halıları Müzesini gezdiler.

            TOBB üyesi Muğla Odaları ve Borsasının geleneksel hale getirdiği ortak toplantıların 29’uncusu Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde Milas’ta yapıldı. Muğla Milletvekilleri Suat Özcan, Süleyman Girgin ve Metin Ergun’un da katıldığı toplantıda, odalar çeşitli sorunlarını ve beklentilerini dile getirirken Fethiye’de konaklama tesislerinden daha önce yüzde 8 olarak kesilmiş olan KDV’nin yüzde 18 olması gerektiği gerekçesiyle yüzde 10’luk ek ödeme yapılmasının istendiği, buna karşılık Bodrum’da böyle bir uygulamanın olmadığı anlatıldı.

            Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerin manevi huzurlarında saygı duruşu ve ardından hep birlikte İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Odalar Ortak Toplantısının açılış konuşmasını MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer yaptı.

            MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel’in başkanlığında yapılan toplantının açılış konuşmasını MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer yaptı.  Özer, konuşmasında Milas Organize Sanayi Bölgesinde son aşamaya gelindiğini belirterek “Altyapı işleri bitti sayılır. Yollar açıldı, kaplamaları yapıldı. Altyapı işlerini yapan firma yeri OSB yönetimine 15 Ağustos’ta teslim etmeye hazırlanıyor. OSB yönetimi, biten altyapı işlerinin geçici kabulünü yapacak. Elektrik altyapı işlerini yapmakta olan firma da 4 ay içinde bitirmek üzere ihalesini aldığı işi 2 ay içinde bitip teslim edecek. Böylece ekim, kasım aylarında hak sahiplerine sanayi parsellerini kura çekerek teslim edebileceğiz. Arsa talebi bulunan üyelerin 33’ü hemen tesislerini kurmaya başlayacaklar. Milas OSB’nin tamamlanmasıyla birlikte Muğla’da ikinci bir OSB’nin de yapılabilmesinin önünü açılmış olacak” dedi. Reşit Özer, Muğla ilinin coğrafi işaretli ürün sayısının da arttırılması gerektiğini ifade ederek sözlerini tamamladı.

            Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mutlu Ayhan da turizmde yaşanmakta olan güncel sorunlara değindiği konuşmasında yabancı turist sayısındaki artışa rağmen yerli turist sayısında yaşanan düşüşe dikkat çekerek “Gelir kaynağının yüzde 90’ı turizm olan Marmaris’te, yüksek sezon diye tabir ettiğimiz, turizmi en yoğun olarak yaşamamız gereken şu dönemde maalesef zor günler geçirmekteyiz. Artan maliyetlere karşı ciddi oranda düşen alım gücüne ek olarak iç pazar diye tabir ettiğimiz yerli turist sayısındaki düşüş, 2019 sonu itibariyle rekor kırılacağını öngördüğümüz yabancı turist sayısındaki artışı maalesef gölgede bırakacaktır” dedi. Konuşmasında Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’na turizm işletme belgeli tesisler ve firmaların ne satışlarından aktarılacak olan payların, turistik işletmelerde yaşanmakta olan sıkıntıyı daha büyük hale getireceğine de değinen Mutlu Ayhan devletin turizmciye bir destek paketi oluşturması gerektiğini ifade etti. Turizmin 54 alt sektörü doğrudan etkilediğini anlatan Mutlu Ayhan “Turizm, ülkemizin ihracat girdisinin yüzde 22’sini, istihdamın yüzde 5’ini, dış ticaret açığının yüzde 45’ini karşılamaktadır” diye konuştu ve eskiyen konaklama tesislerinin yenileme yatırımlarının özendirilmesini ve kamu garantisiyle uzun vadeli, düşük faizli kredi teşviki verilmesini dile getirdi.   

            Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan konuşmasında geçen ortak toplantıda dile getirilen ve Muğla milletvekillerine sunulan raporda yer alan bazı sorunların halen devam ettiğini belirterek “Bu sorunların en başını, AVM’lerin il ve ilçe dışına çıkarılması ve vergi yükü çekiyor. Bunun içindir ki büyük süpermarket ve alışveriş merkezlerinin özellikle Muğla gibi küçük şehirlerde kent dışına kurulması özendirilmelidir” dedi. Konaklama tesislerinde yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 8’e indirilmesinden sonra Maliye tarafından geriye dönük olarak yüzde 10’un ödenmesi istenmeye başladı” dedi ve bu durumun düzeltilmesini istedi. Geçen yıl sanayinin altyapısında istihdam edilecek kalifiye eleman yetiştirecek kurumların oluşturulmasını talep ettiklerini hatırlatan Mustafa Ercan “Bu yönde önemli gelişmeler yaşandı ve Menteşe merkez ilçemizde Şihit İlhan Dağdaş Mesleki Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi ile Bodrum ve Fethiye ilçelerimizde de turizme yönelik ara eleman yetiştirilmek üzere TOBB ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptıkları protokol gereği okullarımız hayata geçirildi. Bu çalışmada emeği geçenleri kutluyor, teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

            Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı da konuşmasında, konaklama hizmeti veren otel, motel, pansiyon benzeri işyerlerinde uygulanacak KDV oranı hakkında Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından konaklama işi ile iştigal eden işletmelere uygulanacak KDV oranlarıyla ilgili bir tebligat gönderildiğini anlattı. Osman Çıralı “Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından gönderilen yazıda 2013 yılından itibaren geçmiş dönemler için verilen KDV beyannamelerinde konaklama sektöründe faaliyet gösteren işletmelerden yüzde 8 olarak beyan edilmiş olan KDV oranını yüzde 18 olarak düzeltilmesinin talep edilmekte. Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzerleri konaklama tesisi alanında faaliyet gösteren işletmelerin konaklama hizmetinin ilgili mevzuat hükümleri kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinden, bu hizmetin yüzde 8 oranında KDV’ye tabi tutulması gerekmektedir. Muğla Vergi Dairesi Başkanlığının uygulaması açıkça mevzuata aykırıdır. Konunun mahkemelere intikal etmeden önce ilgili kurumlarca Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde çözülmesi zaruridir” diye konuştu. Konuşmasında Fethiye Körfezi’ndeki kirliliğe de dikkat çeken Osman Çıralı “Muğla Üniversitesi tarafından 2012 yılında yapılan çalışmalarda 12 km uzunluğundaki körfezde 2 milyon metreküp çamur olduğu belirtilmektedir ve her yıl 8 cm çamurla dolan körfezin 15 yıllık ömrünün kaldığı öngörülmektedir” dedi ve Fethiye Körfezinin temizlenmesi için Fethiye Atık Su Arıtma Tesisi’nde kapasite arttırımı ve revize işlemine gidilerek artığın derin deşarj yöntemi ile bertaraf edilmesinin sağlanması zaruri bir ihtiyaçtır” dedi. Osman Çıralı konuşmasında 2017 yılında “Fethiye’ye üniversite yakışır” sloganı ile 23 bin imza toplandığını da belirtek Fethiye’ye bir üniversite kurulmasını istedi.

            Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ise konuşmasında turizmin çeşitlendirilmesine değinerek “Bodrum’da bugüne kadar yapılmakta olan deniz, kum, güneş turizminin tarım turizmini de kattık. Tarım turizmi, mavi yolculuk ile birlikte en çok gelir getiren turizm faaliyeti oldu” dedi. Konuşmasında Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı konusuna da değinen Mahmut Serdar Kocadon “Ajans, bir anda, paldır küldür çıktı. İtiraz edecek zamanımız bile olmadı” dedi ve işletmelerin bu uygulamadan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Fethiye’de uygulanmaya başlanan konaklama tesislerinden yüzde 8 olarak beyan edilmiş olan KDV oranının yüzde 18 olarak düzeltilmesi ve yüzde 10 ek KDV beyanında bulunulması uygulamasının Bodrum’da uygulanmadığını belirterek “Bu yanlış uygulamanın kalkacağını düşünüyorum” diye konuştu.

            Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya da konuşmasında Muğla yöresinin turizm kaynağı açısından son derece zengin olmasına rağmen bu kaynağın turizmin hizmetine yeterince sunulamadığını anlattı. Bunun nedeninin kamu yönetim sistemi olduğunu ve sistemin çok hantal çalıştığını ifade eden İbrahim Akkaya “Dünyada 1 milyor 300 milyon insan turizm yapıyor. Bu her yol yüzde 5 artıyor. Bu rakamlar, bizim turizmde kalmamız gerektiğini ortaya koyuyor” dedi. Muğla ilinin bir ülke yeteneğinde sahip olmasına rağmen bunu yeterince değerlendiremediğini anlatan İbrahim Akkaya “Muğla bir il yeteneğine sahip olmasına rağmen biz ne yazık ki bir Barselona yaratamadık. Bodrum’da tarım turizmi için korunması gereken bir alan var ve biz orada bir Toscana yaratamıyoruz” dedi.

            Bodrum Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Dinç ise konuşmasında kendilerinin aynı zamanda Milas’ın da Deniz Ticaret Odası olduğunu belirterek uluslararası fuarlarda stantların darlığı nedeniyle Bodrum guletlerini, tirhandillerini yeterince tanıtamadıklarını anlattı. Orhan Dinç bundan sonra Bodrum’da yapılmakta olan teknelerin Bodrum’da sergilenip tanıtılmasına çalışacaklarını ifade etti. Mavi Yolculuk rotalarında yer alan kıyılar için TURMEPA (Deniz Temiz Derneği) ve Bodrum Belediyesi ile ortak uygulanacak çevre projesi kapsamında Gökova’da çalışacak katı atık alım gemisinin lisansının alındığını ve faaliyete geçeceğini bildirdi. Avrupa Komisyonu İnsani Yardım Türkiye Ofisi (ECHO)’nin sağladığı fonlar ile Bodrum Belediyesi, Milta Bodrum Marina, İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi ve BODTO ile Bodrum Deniz Kurtarma Derneğinin katkılarıyla yaptırılan “Yaşam” adı verilen deniz ambulansının da çeşitli platformlarda tanıtıldığını anlatan Orhan Dinç, mavi yolculuk teknelerinin yenilenmesi gerektiğini belirtti ve “Devlet ve özel bankalarla görüşmeler yapılarak mavi yolculuğun kendini yenilemesi ve geliştirmesi için gerekli olan mali desteğin sağlanması için finansal görüşmeler yapılıyor” diye konuştu.

            IMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan da konuşmasında çevre sorunlarına değinerek “Çevre diyoruz, çevre olmadan zaten turizm de olmaz” dedi ve yeterince üretken olmadıkları için üniversiteleri eleştirdi.

            Muğla Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk’ün konuşmasının ardından Borsa Meclis Başkanı Uğur Özen de tarımdaki sorunları dile getirdi.

            Odaların Akademik Danışmanı Serkan Demir’in konuşmasının ardından CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ve İYİ PARTİ Muğla Milletvekili Metin Ergun yaptıkları konuşmalarda görüşlerini dile getirdiler.

            MİTSO’nun ev sahipliğinde Milas’ta yapılan Muğla Odaları Ortak Toplantısında MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve FETSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı çeşitli sorunları ve çözüm önerilerini dile getiren raporları odaları adına, toplantıya katılan Muğla Milletvekilleri Suat Özcan, Süleyman Girgin ve Metin Ergun’a verdiler.

            Toplantının ardından TOBB üyesi Muğla Odaları ve Borsa yöneticileri Uzunyuva Arkeolojik Sit Alanı ve Hekatomnos Anıtmezarı ile Milas Halıları Müzesini gezdiler.