TOBB’nin Dış İlişkiler Komisyonu Raportör üyesi Reşit Özer de katıldı. INCOTERMS 2020 MENA BÖLGESİ AÇILIŞ ZİRVESİ İSTANBUL’DA YAPILDI

09.12.2019 16:46

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi tarafından uluslararası ticarette kullanılan evrensel olarak standartlandırılmış ve malların satışı için dünya çapında kabul gören kuralları belirleyen “Incoretms 2020’nin MENA Bölgesi Açılış Zirvesi” İstanbul’da yapıldı.

İlk kez 1936’da dünya çapındaki tacirler arasında mal satışı ile ilgili yaygın olarak kabul edilen tanımları ve kuralları belirlemek için ICC tarafından oluşturulan Incoterms kurallarının değerlendirildiği toplantıda 51 ülke ile birlikte Türkiye’nin de imza attığı “Singapur Sözleşmesi”nin arabuluculuk üzerine yansımalarının ele alındığı sempozyuma TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da katıldılar. Sempozyuma, TOBB’nin Dış İlişkiler Komisyonu Raportör Üyesi Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de davetli olarak katıldı.

Sempozyumda bir konuşma yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu “Arabuluculuk müessesesinin önündeki en temel engel, anlaşma olması durumunda bu anlaşmanın sınır ötesi icra edilebilmesi sorunuydu. Singapur sözleşmesiyle bu sorun büyük ölçüde gideriliyor” dedi. Singapur Sözleşmesini 51 ülkenin imzaladığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu “Bu sayı daha da artacak. böylece, küresel arenada faaliyette bulunan Türk şirketlerinin, uluslararası ticari uyuşmazlıklarına çare getirilecek. Firmalarımızın, uluslararası pazarlardaki uyuşmazlık risklerinin azalmasıyla, ticaret hacmimizin artması da sağlanacak” diye konuştu.

Toplantıya TOBB’nin davetiyle katılan TOBB Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi ve MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, toplantının yararlı geçtiğini belirterek “Uluslararası ticarette arabuluculuk kurumunun aktif olarak hayata geçmesi, firmalarımızın dış ticaret ilişkilerini kolaylaştıracaktır” dedi.