Üniversite – MİTSO işbirliğinde Bafa Gölü’nde ekolojik turizm çalıştayı
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliğinde 7 Nisan Salı günü MİTSO toplantı salonunda Bafa Gölü’nde ekolojik turizm faaliyetlerinin belirlenmesi amacıyla bir çalıştay yapılacak. Saat 10.00’da başlayacak ve gün boyu devam edecek çalıştayda Bafa Gölü ve çevresinde toplum destekli ekoturizm faaliyetleri konusunda bildiriler sunulacak, turizm seçenekleri değerlendirilecek.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile MİTSO’nun proje ortaklığıyla Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)’dan hibe desteği sağlayarak oluşturulan “Bafa Gölü ve Çevresinde Toplum Destekli Ekoturizm Faaliyetlerinin Belirlenmesi Projesi“nde son aşamaya gelindi. Muğla S.K.Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Muammer Tuna’nın başkanlığında sürdürülen proje kapsamında yürütülen praje kapsamında daha önce Kapıkırı köyünde yöre köylüleriyle ekotrizm seçeneklerini araştırmak amacıyla bir alan araştırması yapılmış ve köylülerin de katılımıyla yapılan toplantı düzenlenmişti.
Projenin son aşaması olan çalıştaya katılacaklar ve yapacakları sunum konuları şöyle :
M.S.K.Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Uzman Dr. Şahin Gümüş: Bafa Gölü Çevresinin Arkeolojisi ve Sanat Tarihi.
Ekolog Dr. Okan Ürker: Bafa Gölü Çevresi ve Beşparmak Dağları Vejetasyonu ve Florası
M.S.K.Üniversitesi Çevre Koruma ve Kontrol Programı Öğretim Görevlisi Yasin İlemin: Bafa Gölü ve Beşparmak Dağları Faunası ve Yaban Hayatı.
M.S.K. Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yard. Doç. Dr. Murat Yabanlı: Bafa Gölü’nün Biyo-Ç eşitliliği ve Çevresel Sorunları (Çevre kirliliği bakımından değerlendirme)
M.S.K. Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Doç. Dr. Hüseyin Şaşı: Bafa Gölü’nün Biyo-Çeşitliliği ve Çevresel Sorunları (Balıklar üzerine etkileri)
M.S.K. Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı: Proje Değerlendirilmesi ve Çözüm Önerileri.
Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde ise Mimar Dr. Albert Disterath, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Yard. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, M.S.K. Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, EKODOSD Derneğinden Bahattin Sürücü, Bafa Gölü Kurtarma ve Yaşatma Platformu Sözcüsü Zühra Dönmez, Serçin Balık Kooperatifi’nden Habip Bilal Şen görüş ve önerilerini sunacaklar.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Bafa Gölü ve çevresinin bölge için çok önemli bir doğa, kültür ve tarihi turizm potansiyeline sahip olduğunu belirterek “Bu potansiyelin nasıl değerlendirilebileceği konusunda Muğla S. K. Üniversitesi ile bir proje işbirliği yaptık. GEKA’dan hibe desteği kazanan projemiz kapsamında Bafa Gölü ve çevresinin, çevreye ve yerel kültüre zarar vermeden en iyi ve en yararlı bir şekilde turizme nasıl kazandırılabileceğinin araştırması içindeyiz. Bu konuda düzenlenen çalıştayımız bu arayışın bir parçasıdır. Bu çalıştayda ortaya çıkacak görüşlerin ve önerilerin değerlendirilmesiyle güzel sonuçlar ortaya çıkacağına inanıyorum” diye konuştu.