DOLAR
33,9265
EURO
37,5275
ALTIN
2.758,01
BIST
9.472,36










Kültür ve Turizm Bakanlığı kabul etti: BEÇİN KAZILARI 12 AYA ÇIKACAK, ÖĞRENCİLER MİLAS’TA ÖĞRENİM GÖRECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı kabul etti: BEÇİN KAZILARI 12 AYA ÇIKACAK, ÖĞRENCİLER MİLAS’TA ÖĞRENİM GÖRECEK
18.12.2018 14:30
0
A+
A-

*T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’deki arkeolojik kazıların 12 aya çıkarılması için yaptığı çağrıya yapılan başvuruları değerlendirdi. Bakanlık aralarında Beçin’in de bulunduğu 20 kazının 12 ay boyunca devam etmesini kararlaştırdı.

*UNESCO’nun “Dünya Mirası Geçici Listesi”nde yer alan Beçin kazılarının 12 aya çıkarılmasıyla birlikte İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin Sanat Tarihi Bölümü de öğretimini Milas’ta sürdürecek.

*Beçin Kazılarının 12 ay boyunca devam etmesi halinde Sanat Tarihi Bölümü öğrencilerinin eğitimlerini Milas’ta sürdürebilmeleri için Milas Kaymakamlığı ve MİTSO destek verecek.

 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının Türkiye’de sürdürülmekte olan arkeolojik kazıların 12 ay boyunca devam etmesi için başlattığı girişim sonucunda 20 kazının 12 ay boyunca devam etmesi kararlaştırıldı. 12 ay devam edecek kazılar arasında UNESCO’nun “Dünya Mirası Geçici Listesi”nde yer alan Milas’taki Beçin Kalesi ve Ortaçağ Kenti Kazısı da bulunuyor. Beçin kazılarının 12 aya çıkarılması için Milas Ticaret ve Sanayi Odası da gerekli  desteği sağlayacak.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un turizm açısından önem gösteren bölgelerde iklim koşullarını da dikkate alarak arkeolojik kazıların 12 aya çıkarılması amacıyla yaptığı çağrı sonucunda önceki hafta Ankara’da, Bakanlıkta 30 dolayında kazı başkanıyla bir toplantı yapılmıştı. Toplantıda Bakan Mehmet Ersoy Türkiye’de, 2018 yılında 578 arkeolojik kazı ve araştırma çalışması yapıldığını belirterek Bakanlar Kurulu Kararıyla başlatılan 153 kazının ise halen devam etmekte olduğunu bildirmişti. Kazı çalışmalarını kültürel değerinin yanında turizm açısından da önem gösteren bölgelerde 12 aya yaymayı hedeflediklerini ve  belirten Bakan Ersoy, bu konuda istekli olan kazı başkanlarının gerekli başvuruyu yapmalarını istemişti. Normalde, arkeolojik kazıların her yıl 45 gün devam ettiğini anlatan Bakan Ersoy kazı dönemini 12 aya çıkaracak kazı başkanlıklarına Bakanlıktan gerekli desteğin verileceğini ancak kendilerinin de bu konuda yerel destekler de bulmalarını istemişti. Bakan Ersoy’un çağrısı üzerine yapılan başvurular sonucunda önceki gün yapılan değerlendirmede arkeolojik kazılarını 12 aya çıkaracak 20 kazı belirlendi. Belirlenen kazılar arasında UNESCO’nun “Geçici Dünya Mirası Listesi”nde yer alan Milas’taki Beçin Kalesi ve Ortaçağ Kenti kalıntıları kazısı da bulunuyor.

Beçin Kazıları, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Pektaş tarafından sürdürülüyor. Beçin kazılarının 12 aya çıkarılmasıyla birlikte Üniversitenin Sanat Tarihi Bölümü, yıl içinde sürdürmekte olduğu öğretiminin bir bölümünü Milas’ta yapacak. Böylece Sanat Tarihi Bölümünden 40 ile 80 arasında öğrenci Milas’ta öğrenimlerinin bir bölümünü Milas’ta sürdürecek.

Öte yandan Beçin Kazılarının 12 aya çıkarılması ve bu bağlamda Sanat Tarihi Bölümünün öğretiminin bir bölümünü Milas’ta sürdürecek olmasıyla birlikte Milas’ta fiilen, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin bir bölümü açılmış olacak. Böylece Milas’ta, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinin yanısıra ikinci bir fakülte daha öğretim veriyor olacak.

Beçin Kazılarının 12 aya çıkarılması ve Sanat Tarihi Bölümü’nün her yıl, öğretiminin bir bölümünü Milas’ta verecek olmasına Milas Ticaret ve Sanayi Odası destek veriyor. Sanat Tarihi öğrencilerinin yıl içindeki öğretimlerini sürdürebilecekleri altyapının oluşturulmasına katkıda bulunacak olan MİTSO ayrıca gerekli durumlarda olanakları ölçüsünde yardımcı olmayı T:C. Kültür ve Turizm Bakanlığına taahhüt etti.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Bölüm Başkan Yardımcısı ve Beçin Kazısı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, Beçin kazılarının 12 aya çıkarılması için yaptıkları başvuruyu Bakanlığın kabul ettiğini belirterek “Bakanlık, kazıların 12 aya çıkarılması için destek verecek. Fakat yerel desteğe de ihtiyacımız vardı. Milas Kaymakamlığı ve MİTSO destek için taahhütte bulundular ve Bakanlık da bu taahhütleri kabul ederek Beçin kazılarının 12 aya çıkarılmasını kabul etti” dedi. Prof. Dr. Kadir Pektaş, Beçin kazılarının 12 aya çıkarılmasıyla birlikte İstanbul Medeniyet Üniversitesinin Sanat Tarihi Bölümünün öğretiminin bir bölümünü Milas’ta yapması gerekeceğini de belirterek “Her yıl 40 ile 80 Sanat Tarihi öğrencimiz ve öğretim üyelerimiz Milas’a gelecekler ve öğretimlerinin bir bölümünü Milas’ta sürdürülecekler. Sanat Tarihi öğrencilerimiz iki veya dört ay boyunca Milas’ta öğrenim görecekler. Öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimiz bu süreçte Milas’ta kalacaklar” dedi ve projeye destek veren Milas Kaymakamlığına ve MİTSO’ya teşekkür etti.