DOLAR
34,5626
EURO
36,0449
ALTIN
3.010,84
BIST
9.450,51










“ZEYTİNYAĞI GENİZİNİZİ YAKIYORSA İYİDİR”

“ZEYTİNYAĞI GENİZİNİZİ YAKIYORSA İYİDİR”
25.01.2016 16:51
0
A+
A-

Milas Ticaret ve Sanayi Odası ile Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği zeytinyağı tadım eğitiminde zeytinyağının sadece bir yağ olmanın ötesinde şifa veren bir ilaç olduğu vurgulandı.

 

            Milas Ticaret ve Sanayi Odası ile Z eytindostu Derneği’nin işbirliğinde düzenlenen zeytinyağı tadım eğitiminde iyi zeytinyağının genizde yanma duygusu uyandırması ve ağızda acı badem, kakao, kesilmiş çimen, çağla gibi aromalar bırakması gerektiği bildirildi. İyi zeytinyağının renginden anlaşılamayacağı belirtilen zeytinyağı tadım eğitiminde zeytinyağının mutlaka ışık, yüksek ısı ve hava ile temasının olmadığı ortamlarda saklanması gerektiği ifade edildi.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ile Zeytindostu Derneği tarafından zeytinyağı tadım eğitimi düzenlendi. MİTSO’da düzenlenen eğitimin açılış konuşmasını yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas’ta yaklaşık 10 milyon zeytin ağacı bulunduğunu ve zeytinin ilçe ekonomisinin temel direği olduğunu belirterek yörede yaygın şekilde bulunan ve kendine özgü lezzet ve aroması olan memecik türü zeytinlerden elde edilen zeytinyağının coğrafi işaret patentinin alınması için girişimlerinin sürdüğünü belirterek “Yıllardır Milas zeytinyağına rafinerilik yağ muamelesi yapılmıştır. Oysa memecik türü yöre zeytinlerinden usulüne uygun elde edilen Milas zeytinyağları Avrupa ve ABD’de pek çok altın madalya kazanmıştır” dedi.

Zeytindostu Derneği Yöneticisi Eczacı Atilla Totoş da zeytinyağının aslında sadece bir yağ olarak tüketilmesinin doğru olmadığını belirterek “Mükemmel bir antioksidan olan eytinyağı şifa veren bir ilaçtır. Birçok hastalığa iyi gelmektedir. Alzheimer hastalığını önlüyor, sedef hastalığını iyileştiriyor, kolestrolü düzenliyor, kronik kabızlığı önlüyor, beyin hücrelerini koruyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Doğal cilt yenileyici olan zeytinyağı aynı zamanda anne sütüne en yakın sıvıdır. Yeter ki zeytinyağı doğru yöntemlerle elde edilsin ve doğru bir biçimde korunsun. Bu özellikteki zeytinyağı tam bir şifa kaynağıdır. Dünyada 3 milyon litre zeytinyağı elde ediliyor. Dünyadaki 6 milyar insan, zeytinyağını yemeklik olarak kullanacağına her insan yarım litre zeytinyağını şifa verici bir ilaç olarak kullansın” dedi.

Zeytindostu Derneği’nden Feridun Kaykı da zeytin ağacının dört kutsal kitapta da adı geçtiğini, Romalıların evlerinin bahçelerine mutlaka bir zeytin ağacı, bir nar ağacı ve bir incir ağacı diktiklerini belirterek “Zeytinyağı üretiminde bugüne kadar doğru bildiğimiz yanlışlardan vazgeçmemiz gerekiyor” diye konuştu.

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Zeytindostu Derneği Yöneticisi ve Tadım Uzmanı Dilşen Oktay ise konuşmasında iyi zeytinyağının renginden anlaşılamayacağını söyledi. İyi zeytinyağının ağza alındığında dilde acı badem, kakao, kahve çekirdeği, kesilmiş ot, çimen, çağla gibi aroma ve tatlar bırakması gerektiğini, yutulduğunda ise genzi yakması gerektiğini söyledi. Zeytininin içindeki polifenol miktarının önemine de değinen Dilşen Oktay, en yoğun polifenolün memecik türü zeytinlerde bulunduğunu belirterek “Zeytin ne kadar erken hasat edilir ve ne kadar erken sıkılarak yağı çıkarılırsa o kadar iyi olur. Çünkü diğer yağların aksine zeytin tohum yağı değildir. Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden çıkarılır. Bu yüzden daha sağlıklıdır. Çiçek yağları 180 derecede yanar. Oysa zeytinyağının yanma derecesi 230 derecedir. Bu yüzden de kızarmalar için de en sağlıklı yağ, zeytinyağıdır” diye konuştu.

Eğitime katılanlara çeşitli zeytinyağları tattırılarak yapılan eğitimin ardından katılımcılara MİTSO ve Zetindostu derneği tarafından katılım belgesi verildi.

 IMG_6546 IMG_6523IMG_6526