DOLAR
34,4929
EURO
36,2690
ALTIN
2.960,78
BIST
9.367,77










Zeytinyağının çamuru bile bir başka değer! MİLAS TARİŞ’İN YÜZDE 100 ZEYTİNYAĞI SABUNU YOK SATIYOR…

Zeytinyağının çamuru bile bir başka değer! MİLAS TARİŞ’İN YÜZDE 100 ZEYTİNYAĞI SABUNU YOK SATIYOR…
09.11.2022 16:13
0
A+
A-

 

Milas S. S. 153 No’lu TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi‘nin yeni zeytin hasat dönemine yaklaşılırken zeytinyağı tanklarının dibinde biriken ve “zeytinyağı çamuru” denilen zeytinyağı tortusu ve zeytinyağı ile yaptırdığı zeytinyağı sabunları adeta “yok” satıyor. İçine kostik dışında hiçbir katkı maddesi koyulmayan zeytinyağı sabunlarına Milaslıların yanısıra özellikle şehirden geçen Bodrum yolcuları ilgi gösteriyor. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Milas zeytinyağı sabununun Türkiye’ye tanıtacağız” dedi.

Türkiye’nin ilk ve tek AB coğrafi işaretli zeytinyağının üretildiği Milas’ta, zeytinyağı tanklarının veya varillerinin dibine çöken ve yörede “zeytinyağı çamuru” denilen zeytinyağı tortusu ve satış sonrası zeytinyağı kaplarının dibinde kalan zeytinyağları ile yapılan zeytinyağı sabunları adeta yok satıyor. Milas S. S. 153 No’lu TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi tarafından yaptırılan zeytinyağı sabunları, TARİŞ’in Milas’taki satış mağazalarında satışa sunuluyor. Özellikle Bodrum yolcuları zeytinyağı sabunu almak için TARİŞ’e uğruyorlar.

Milas’ta zeytinyağı sabunu yapımının yüzyıllardır sürdüğünü anlatan TARİŞ Kooperatif  Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Kamil Gül “Bu geleneği zeytinyağı üreticisi Milaslılar yüzlerce yıldır sürdürüyor. Zeytinyağı varillerinin, kaplarının dibine çöken zeytinyağı tortusu veya zamanla yüksek asit değerine ulaştığı için yemeklik olarak kullanılamayan zeytinyağları ile yapılan zeytinyağı sabunları, hem üreticilerin kendi sabun ihtiyaçlarını karşılarken hem de ticari bir değer olarak ortaya çıkıyor” dedi. Kamil Gül köylerde, evlerde sabun ustaları tarafından doğal bir şekilde hazırlanan sabunların öncelikle ev halkının ihtiyacı için kullanıldığını fazlasının ise pazar yerlerinde satıldığını belirterek  “Biz de Milas’ın en büyük zeytinyağı kooperatifi olarak zeytinyağı tanklarımızdaki yağları sattıktan sonra tankların dibinde birikmiş zeytinyağı çamuru ve tankların dibinde kalmış zeytinyağları ile sabun yapıyoruz. Her yeni hasat döneminde gelecek zeytinyağlarını koymak için tankları tamamen boşaltıyor ve temizliyoruz. Bu sırada çıkan zeytinyağı çamuru veya tankların dibinde kalmış zeytinyağlarını bu şekilde değerlendiriyoruz” dedi.

TARİŞ Kooperatif Müdürü Elin Alpay, elde edilen yüzde 100 zeyitnyağı sabunlarını 1 – 3 – 5 kilogramlık torbalar içinde, TARİŞ’in Milas’taki iki satış mağazasında satışa sunduklarını belirterek “Özel olarak hediyelik paketler de yapıyoruz. Bezden yapılmış özel paketlerle satışlarımız da var. Sabunlarımıza özellikle Milas’tan Bodrum’a geçen yolcular çok ilgi gösteriyor. Onlardan gelen taleplerin hepsini karşılayamıyoruz” diye anlattı.

REŞİT ÖZER: “MİLAS ZEYTİNYAĞI SABUNUNU TÜRKİYE’YE TANITACAĞIZ!

Öte yandan Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de Milas’ın sadece zeytini ve zeytinyağı ile değil aynı zamanda üretimde bir yan ürün olarak ortaya çıkan sabunculukta da iddialı olduğunu ifade etti. Özer, hedeflerinin Milas zeytinyağı ve zeytini ile birlikte zeytinyağı sabununun da tanıtımını yapmak olduğunu vurgulayarak “İçine kostikten başka hiçbir yabancı madde koyulmadan tamamen zeytinyağı ve tortusundan elde edilen sabunlarımız özellikle cilt ve saç bakımı için çok yararlı. Şampuanların piyasayı sarmasından önce 1950’li, 60’lı yıllarda Milas’ta sabun fabrikalarının ürettiği sabunlar tüm Anadolu’ya satılıyordu. Amacımız Milas zeytinyağı sabununu önce yeniden yurtiçinde sonrasında yurtdışında tanıtmak” dedi.

 

Yazı detayını buraya yazınız