29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI VE MİTSO’NUN 93. KURULUŞ YILI KUTLAMA ŞÖLENİ
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI VE
MİTSO’NUN 93. KURULUŞ YILI
KUTLAMA ŞÖLENİ
Reşit ÖZER
Değerli konuklar, saygıdeğer üyelerimiz,
Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından mucize bir şekilde başarılan,
dünyanın mazlum milletlerine örnek olan Kurtuluş Savaşımız sonrasında kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin
Çağdaş,
Demokratik,
Ve Laik yönetim biçimi olan Cumhuriyetimizin 93’üncü kuruluş yıldönümünü kutluyoruz.
Cumhuriyet Bayramımızı kutluyoruz.
Cumhuriyetimiz; tüm yurttaşlarımızı kadın / erkek demeden, soyuna / sopuna bakmadan, toplum içindeki durumu konusunda ayrım yapmadan kul olmaktan çıkarıp eşit bireyler haline getirmiştir.
Büyük önder Atatürk, Cumhurbaşkanlığı
“Büyük Millet Meclisi; Türk milletinin yüzyıllar süren arayışının bir özeti ve onun kendi kendisini yönetme bilincinin canlı bir örneğidir.
Türk ulusu, yazgısını Büyük Millet Meclisi’nin olgun ve vatansever eline sunduğu günden başlayarak karanlıkları sıyırıp kaldırmış ve ümitleri boğan acılardan, ulusların gözlerini kamaştıran güneşler ve zaferler çıkarmıştır”
Yine O büyük Önder’in deyişi ile “Cumhuriyet fazilettir“
Ve “Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir”
Cumhuriyetimiz, bugün faziletli evlatlarının 93 yıldır göstermiş olduğu özveriyle bugünlere erişmiştir.
Bugün hep birlikte, Cumhuriyetimizin 93’üncü yılının kutlarken Atatürk’ün aydınlattığı yolda Cumhuriyetimizi sonsuza dek yaşatma arzusunun azmi ve kararlılığı içinde diyoruz ki;
YAŞASIN CUMHURİYETİMİZ!.
Değerli konuklarımız;
Cumhuriyetimizi kuran ve bizlere emanet eden büyük önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ü her an daha da büyüyen bir saygı ve hayranlıkla anıyor, O büyük Önder ile birlikte şehitlerimize, gazilerimize Tanrıdan rahmet diliyoruz. Ruhları şad olsun. Mekanları cennet olsun.
Değerli konuklarımız, değerli üyelerimiz;
Bugün aynı zamanda Cumhuriyetimizle yaşıt olan meslek odamız Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın da kuruluşunun 93’üncü yılını kutlamanın sevinci ve coşkusu içindeyiz.
Bu sevinçli ve mutlu günümüzde bizlerle birlikte olan
Değerli üyelerimizi,
Saygıdeğer konuklarımızı
Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi adına saygıyla selamlıyorum.
Hoş geldiniz değerli konuklarımız,
Hoş geldiniz değerli üyelerimiz.
Hoş geldiniz sayın basın mensupları…:
Saygıdeğer konuklarımız;
Şimdi sizlere, Yönetim Kurulumuzun görev yapmakta olduğu yaklaşık 3 buçuk yıllık bir sürecin özetini sunmak istiyorum:
1 – MİTSO’da yeni dönem.
Yönetim Kurulumuz; 2013 yılının 9 Mayıs’ında başlayan ve odamızın tarihi demokratik geleneklerine yaraşır bir şekilde, çok kaliteli, üst seviyeli, saygılı bir seçim sürecinin ardından göreve geldi.
Kaybedenin olmadığı, MİTSO’nun ve üyelerinin, MİTSO’nun demokratik geleneklerinin kazandığı bu, her kuruma örnek gösterilebilecek seçim sürecinin sonunda 24 Mayıs 2013 tarihinde görev devir töreni yaptık
Böylece MİTSO’da yeni bir dönem başladı.
MİTSO’da biten seçim sürecinin ardından yeni yönetimimiz, Ankara’da Sayın TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret etti ve kendisine projelerimizi anlattık, desteklerini talep etti. Projelerimizi ilgiyle dinleyen Sayın Hisarcıklıoğlu, bize her zaman yardımcı olacağını belirtti. Bu güne kadar da Sayın Hisarcıklıoğlu’n
Ardından, yapılan TOBB seçimlerinde, Muğla’daki diğer odalarla birlikte desteklediğimiz Sayın Hisarcıklıoğlu yeniden TOBB Başkanlığına seçildi. Biz de o seçimlerde, 365 oda ve borsanın üye olduğu TOBB’nin 9 üyeli Ekonomik Raporları İnceleme Komisyonu’na seçildik.
2 – Yerel ürünler süpermarketlerin raflarına
14 Ağustos 2013 tarihinde, yerel ürün ve üreticilerin desteklenmesi için Milas’taki süpermarketlerin yöneticilerini odamıza davet ettik ve onlardan raflarında Milas’ın markalı zeytinyağı, zeytin, sabun, bal, helva gibi ürünlerine raflarında yer vermesini talep ettik.
Yönetimimiz, yerli ürün ve üreticinin desteklenmesi ve süpermarketlerin haksız rekabetinden kendilerini koruyabilmeleri için süpermarketlerin ve AVM’lerin raf alanlarının % 10’unun yerli ve yöresel ürün ve üreticiye tahsis edilmesi için TOBB’ye ve T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na dilekçe ile başvuruda bulunduk. Bu arada Milas’taki süpermarketlerin yöneticilerini odamıza davet ederek onlara yerli ürün ve üreticinin önemini anlatarak raflarında markalaşmış yerli ve yöresel ürünlere yer vermelerini istedik
Yasa taslağının 16. maddesinde yerli esnaf ve sanatkarları korumak amacıyla “Alışveriş merkezlerinde esnaf ve sanatkar işletmecilerine rayiç bedel üzerinden kiraya verilme üzere taplam satış alanının en az % 5’i oranında yer ayrılır” ifadesi yer alırken aynı maddenin 3’üncü fıkrasında “Büyük mağaza ve zincir mağazalar, yöresel ürünlerin satışı amacıyla, satış alanlarının en %5’ine tekabül edecek şekilde raf tahsisi yapmak zorundadır” diye bizim isteğimiz yer aldı.
Sonuçta, konuyla ilgili yasa çıktı. 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun’un “yer ve raf tahsis“ini öngören 12. maddesinde, büyük mağaza ve zincir mağazalar ile bayi işletme ve özel yetkili işletmelerde, satış alanlarının en az % 1’ine tekabül edecek şekilde raf alanı, mağazanın bulunduğu ilde üretilmesi kaydıyla yerel ürünlerin bulundurulası yer aldı. Biz raf alanının % 10’unu talep etmiştik, % 1 olarak yasalaştı. Süpermarketler ve AVM’lerde coğrafi işaret tescilli veya Ticaret Odaları’nın bildireceği yerli markalı ürünler yer alacak. Ayrıca yerli esnaf ve sanatkarlar için AVM’lerde ve zincir marketlerde % 5 yer tahsis edilecek.
Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Ticaret İl Müdürlüğü’ne Milas’ın yerli markalı ürünlerinin listesini bildirdik.
Tüm Türkiye’de uygulanacak bu yasanın bu şekilde düzenlenmesi MİTSO’nun çok büyük bir başarısıdır. Bu uygulama, hatta tüm dünyadaki yerli üreticilere örnek olabilecek, onları koruyacak bir uygulamadır. (Görüntü: MİTSO’nun başvuru dilekçesi, Cumhuriyet ve Posta gazeteleri)
MİTSO olarak bu başarımızla gurur duyuyoruz.
3 – Hava limanına kargo gümrüğü açılsın
MİTSO Yönetimi olarak, Türkiye’nin çipura ve levrekte kültür balığı üretiminin % 68’inin yapılmakta olduğu yöremiz balık ihracatçılarını desteklemek için Milas – Bodrum Havalimanı’nda bir kargo gümrüğü açılmasını talep ettik. Sorun aşıldı. Milas – Bodrum Havalimanından ihraç ürünlerinin kargo yüklemesi uygulaması başladı. (Görüntü : Posta Gazetesi)
4 – Milas ürünlerinin tanıtım panosu, MİTSO dergilerinin hava limanında bulunacak
Yılda 1 milyonu aşkın turistin geldiği Milas – Bodrum Havalimanı’nda Milas ve ürünlerinin tanıtımı için girişimde bulunduk. Muğla Valiliği ile, Devlet Hava Meydanları ve Limanlar İşletmesi yöneticileriyle görüşmeler ve yazışmalar yaptık. Sonuçta, havalimanında Milas’ın halısını, balını, zeytin ve zeytinyağını, tarihi eserlerini tanıtan panolar konulmasını sağladık. Milas’ın ve odamızın tanıtımı amacıyla MİTSO dergilerinin havalimanın yolcu salonlarında bulundurulmasını da başardık.
5 – Türk Hava Yolları “Milas – Bodrum Havalimanı…” diyecek
Milas – Bodrum Havalimanı’na sefer yapan Türk Hava Yolları uçaklarında sürekli olarak “Bodrum Havalimanı” anonsu yapılmakta olması nedeniyle THY Genel Müdürlüğü’ne yazılı başvuruda bulunarak THY uçaklarında “Milas – Bodrum Havalimanı” denilmesini sağlayarak Milas’ın tanınmasına katkıda bulunduk.
6 – Milas zeytincilik çalıştayı
Sahip olduğu 10 milyona yakın zeytin ağacıyla Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının yaklaşık % 6.5’ine sahip olan Milas’ta zeytinciliğin sorunlarının belirlenmesi ve zeytinciliğin geliştirilmesi amacıyla Milas Kaymakamlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası ve TARİŞ ile de işbirliği yaparak MİTSO’da bir Zeytincilik Çalıştayı düzenledik.
7 – Milas zeytinyağlarının kalitesinin tescillenmesi için Coğrafi İşaret Patenti başvurusu yaptık.
Milas’ta yaygın olarak memecik türü zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarının kalitesinin Coğrafi İşaret tescilinin yapılarak kalitesinin belgelenmesi ve tanınırlığının sağlanması, dolayısıyla piyasa değerinin daha da yükselmesi amacıyla Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunduk. Patent başvurumuz kabul edilerek askıya çıktı. Eğer üç aylık askı sürecinde itiraz gelmez ise Milas zeytinyağı tarih boyunca hak ettiği kalite tesciline kavuşmuş olacak ve insanların zihnindeki “Milas zeytinyağı rafinajlık yağdır” imajı değişecektir. Bu da Milas zeytinyağının değerine değer katacaktır.
8 – Zeytinyağı fabrikalarının sorunlarına sahip çıktık, mühendis zorunluluğunun kaldırılmasını istedik
Milas’ta, önceleri sayıları 83’ü bulan zeytinyağı fabrikalarının imar ruhsatı ve çalışma ruhsatı sorunlarının çözümü için zeytinyağı fabrikalarının sahipleriyle toplantılar yaptık. Sorunu, Muğla Valiliğine, İl Tarım Müdürlüğü’ne taşıdık ve sorun çözümünde yapıcı bir aracılık yaparak fabrika sahipleri yararına gereken esnekliğin tanınması sağladık.
Çalışan sayısı 10 ve üzerinde olan ya da kurulum gücü 30 HP’nin üstünde olan zeytinyağı fabrikalarında bir gıda veya bir ziraat veya bir kimya mühendisi ya da kimyager çalıştırılması zorunluluğunun kaldırılması veya esnetilmesi için, kapsamlı bir rapor hazırlayarak TOBB’ye ve TOBB kanalıyla T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarına başvuruda bulunduk.
9 – Zeytinyağının iç tüketiminin arttırılmasını talep ettik
Zeytinyağı üreticilerini desteklemek için zeytinyağının iç tüketiminin arttırılmasını istedik. Bu amaçla TOBB’ne, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na, T.C. Sağlık Bakanlığı’na yazılı başvuruda bulunarak hastanelerde, askeri mutfaklarda, öğrenci yurtlarıyla okulların mutfaklarında zeytinyağı kullanılmasını talep ettik. Odamızı ziyaret eden Sayın Bakanlarımıza da sunduğumuz raporlarla aynı dileğimizi ilettik. Aynı dileğimizi 24’üncü ve 26’ıncı dönem Muğla milletvekillerim
10 – Kaliteli zeytinyağına daha yüksek prim verilsin.
Zeytin ve zeytinyağı üretiminde kalitenin arttırılmasını sağlamak amacıyla da girişimlerde bulunduk. Kaliteli zeytinyağı üretimini özendirmek amacıyla prim sisteminin değiştirilmesini
11 – Milas’ta Zeytin Hasat Şenliği düzenlenmesine öncülük ettik.
Milas zeytin ve zeytinyağının dış pazarlara tanıtımı, zeytin ve zeytinyağı üreticisinin bilinçlendirilme
12 – Kültür balıkçılığının desteklenmesi ve geliştirilmesi için:
Enerji indirimi istedik, kaynak suları harcı alınmamasını talep ettik;
Türkiye’nin kültür balığı üretim merkezi olan Milas’ta kültür balığı üretimini desteklemek için balık üretim tesislerinde kullanılmakta olan elektrik enerjisine indirimli tarife uygulanmasını,
Toprak havuz balıkçılarının kendi kazdıkları kuyulardan çıkardıkları yavan veya tuzlu sular için kaynak suyu harcı alınmamasını istedik. İsteklerimizi TOBB’ye ve TOBB kanalıyla ilgili bakanlıklara sunduk.
Balıkçılara lojistik destek iskelesi için girişimlerde bulunduk
Açık denizdeki kültür balığı üretim tesislerine lojistik destek sağlanması amacıyla Güllük Körfezi’nde uygun bir yere iskele yapılması için ilgili Bakanlıklara, Muğla Valiliği’ne ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığına raporlar sunduk.
13 – Zeytinyağı ve balık üreticileri için rüzgar veya güneş enerjisi fizibilitesi hazırlattık
Zeytinyağı ve balık üreticilerimiz için en önemli gider kalemlerinden olan elektrik enerjisi giderlerinden tasarruf sağlamak amacıylaGEKA ile işbirliği yaparak 88 500 TL hibe desteği sağladık ve Güneş Enerjisi veya Rüzgar Enerjisi Santrallerinin kurulumu için fizibilite yaptırdık. Denizli ABİGEM tarafından hazırlanan fizibiliteye göre; Milas’taki zeytinyağı fabrikalarıyla balık üreticilerinin elektrik enerjisi giderini en aza indirmek için kurulacak GES veya RES ile elektrik elde edilmesi durumunda enerji maliyeti 4 sente kadar inecek. Kurulacak tesis ise 6 / 7 yılda kendisini amorti edecek. Kurulacak GES yılda 222 700 dolar, RES ise 165 400 dolar kar sağlayabilecek.
Bu konuda zeytinyağı fabrikalarının işletmecisi üyelerimizi ve balık üreticisi üyelerimizi halka açık ortaklık olarak birlikte GES veyaRES kurmaya davet ediyoruz.
14 – Tarihi Milas halılarının coğrafi işaretinin kullanım hakkını alacağız
13. yüzyıldan bu yana Milas ve çevresinde dokunmakta olan tarihi ve kültürel mirasımız Milas halılarının yurtiçindeki ve yurtdışındaki pazarlarda hak ettiği değeri bulabilmesi, halı dokuyanların emeklerinin karşılığını alabilmesi için Sümer Holding’in elinde bulunan coğrafi işaret patentinin odamıza devri için girişimlerde bulunduk ve patentin kullanım hakkının alınmasında son aşamaya geldik.
15 – MİTSO’dan T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na rapor:
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından “Limanlar, Geri Saha Karayolu ve Demiryolu Bağlantıları Mastır Plan Çalışması” adı altında başlatılan çalışma TOBB kanalıyla aralarında MİTSO’nun da bulunduğu üye 365 oda ve borsaya iletildi. MİTSO, raporla ilgili görüş, eleştiri ve önerilerini bir rapor haline getirerek TOBB’ye ve Bakanlığa sundu.
MİTSO’nun önerileri şöyle idi;
1 – Aydın – Güllük demiryolunun yapılması,
2 – Aydın / Güllük demiryolunun Milas OSB’den geçirilmesi,
3 – Milas – Labranda – Karpuzlu karayolunun iyileştirilmesi,
4 – Kemerköy iskelesinin yalnızca turizm amaçlı kullanılması,
5 – Güllük Körfezi’ne balık üreticileri için lojistik destek iskelesi yapılması ve
6 – Raporda, hemzemin geçiş olarak düzenlenmesi önerilen Milas – Bodrum – Güllük kavşağının alt / üst geçiş şeklinde düzenlenmesi önerildi.
Bakanlık tarafından “Limanlar, Geri Saha Karayolu ve Demiryolu Bağlantıları Mastır Plan Çalışması” konusunda odalardan gelen görüş ve önerilerin değerlendirilmes
Bu da MİTSO’nun bir başarısıdır.
16 – TOBB’ye 5 sorun, 5 çözüm önerimizden 2’si şura kararları kitabına girdi
Türkiye 7. Ticaret ve Sanayi Şurası’na sunulmak üzere TOBB’ye 5 sorun / 5 çözüm önerisi sunduk. TOBB üyesi 365 oda ve borsanın önerileri arasında seçme yapılarak bu öneriler bir kitapta toplandı ve Şura Kararları Kitabı oluşturuldu. Kitapta, MİTSO’nun 5 önerisinden AVM’lerde raf alanının % 10’unun yerli ve markalı ürünlere tahsisi ile Aydın – Güllük limanı demiryolunun yapılması yer aldı. Bu da yine MİTSO’nun önemli bir başarısıdır.
17 – Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığına kapsamlı bir Milas raporu sunduk
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Milas’ta yapılması gerekenlerle ilgili kapsamlı bir rapor sunduk. Raporda, Milas’a uygun, Bodrum’a da hitap edecek modern bir fuar alanı yapılması, Milas – Bodrum Havalimanına gelip gidecek yolcularla Milas’tan Bodrum’a geçecek karayolu yolcularına hitap edecek uygun bir yerel ürünler pazarı kurulmasını, OSB’nin yakında faaliyete geçmesiyle birlikte o yörede meydana gelecek nüfus yoğunlaşmasına hitap edecek konut, okul, park, meydan, pazaryeri, spor alanı gibi altyapının şimdiden planlanması çağrısında bulunduk. Milas’ın turizmden yararlanabilmesi ve Bodrum’daki turizm etkinliklerine seçenekler sunulabilmesi amacıyla Milas ve yöresindeki doğal güzelliklerin, tarihi eserlerin, Çomakdağ köyleri gibi kültürel zenginliklerin, Bafa Gölü ve İncirliin Mağarası gibi coğrafi güzelliklerin tanıtımının yapılmasını istedik.
Milas’ta başta çocuklar ve kadınlara yönelik olmak üzere kitle sporunun yaygınlaştırılma
18 – 26. Dönem Muğla milletvekillerin
Milas’ın ve odamız üyelerinin ekonomiden turizme, tarımdan hayvancılığa, çevre sorunlarından kültürel mirasın korunmasına kadar çeşitli sorunlarını, beklentilerini ve sorunlarla ilgili çözüm önerilerini içeren 55 sayfalık Milas Raporu’nu Ankara’da ziyaret ettiğimiz Muğla Milletvekillerim
19 – Bafa Gölü’nü kirlilikten kurtarma amaçlı çalıştay düzenledik
Olağanüstü doğal yapısı, balıklar ve kuşlar için yaşam ve üreme alanı olması, tarihi zenginlikleriyle dünyanın en önemli göllerinden birisi olan Bafa Gölü’nde kirlilikten kaynaklanan alg patlaması sonucu oluşan balık ölümlerinin araştırılması amacıyla bir çalıştay düzenledik. Bafa Gölü’nü Kurtarma ve Yaşatma Platformu işbirliğinde MİTSO’da düzenlediğimiz çalıştaya ilgili bakanlıklardan, yöre belediyelerinden
20 – Muğla Milletvekillerin
Bafa Gölü’nde yaşanan kirlenme, nedenleri ve sonuçlarına ilişkin hazırladığımız raporu Muğla Milletvekillerin
21 – Bafa’da Ekolojik Turizm Projesi hazırladık.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyoloji Bölümü ile MİTSO işbirliğinde, GEKA’dan sağlanan hibe desteği ile “Bafa Gölü ve Çevresinde Toplum Destekli Ekolojik Turizm Faaliyetlerinin Belirlenmesi Projesi” hazırlayarak
22 – Milas OSB’ye öncülük ettik
Milas Ticaret Odası’nın öncülüğünde 1996 yılında ilk adımı atılan Milas OSB’nin 1998 yılında “Etüt, Proje ve Mühendislik Hizmetleri Projesi”nin yapımı ihalesi yapılmış fakat ihale Bakanlık tarafından iptal edilmişti. MİTSO’nun ısrarlı takibi, Milas Belediyesinin katkıları ve Milas Kaymakamlığının desteği ile OSB’nin altyapı projelendirme işi 2010 yılında yeniden ihale edildi. Ancak işi alan firma süresi içinde işi bitiremeyince yine odamızın ısrarlı takipleri sonucunda ihale iptal edilerek yeniden ihale açıldı. Kısa sürede projelendirme işi tamamlanarak onaylandı ve altyapı yapımı işi 6 Kasım 2014 tarihinde ihale edildi. İhaleyi kazanan firmanın ihale koşullarını yerine getirememesi üzerine OSB yönetimi tarafından ihale sözleşmesi feshedildi ve firmanın 1 milyon 75 bin liralık teminatına el konuldu ve ayrıca 1 milyon 63 bin lira para cezası kesildi. 17 Kasım 2015 tarihinde altyapı yapımı için yeniden ihale yapıldı. Kazanan firma bugün için Milas OSB’de altyapı yapım işlerini yapmaya devam ediyor. Bu işleri oldurabilmek için 8 kez Ankara’ya gidip, görüşmelerde bulunduk.
23 – Odamızı modern hizmet anlayışı ile düzenledik
Odamızın fiziki mekanını bakım ve onarımdan geçirerek çağdaş bir mekana dönüştürdük. Üyelerimize daha verimli bir hizmet anlayışı sunabilmek için on-line tahsilat sistemine geçtik.
24 – İşkur’lulara yardım için masa açtık.
İşkurluları; iş başvuruları, işsizlik maaşı başvuruları için Muğla’ya kadar gidip gelmekten kurtarmak için odamızda bir personel görevlendirerek başvuru masası oluşturduk.
25 – Üyelerimiz, personelimiz ve gençler için eğitimler düzenledik
Personelimizin iş verimini arttırmak, üyelerimizin bilgilendirilmes
2013 yılının ikinci yarısında 2 İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi düzenledik. Bu eğitimlere toplam 352 kişi katıldı.
Ayrıca; Pazarlama ve Satış eğitimine 18, Stres Yönetimi eğitimine 8 kişi katıldı.
2014 yılında odamız meclis üyelerine yönelik bir oryantasyon eğitimi verdik. 2014 yılı içinde üyelerimizin ve gençlerimizin iş dünyasındaki becerilerini geliştirmeye yönelik olarak farklı konulardaki 6 eğitimin yanısıra 13 de hijyen eğitimi düzenledik. Bu eğitimleri toplam 717 kişi katıldı.
Yine 2014 yılı içinde odamız personeline yönelik 6 ayrı eğitim yaptık ve eğitimlere toplamda 44 kişi katılmış oldu.
2015 yılında ise düzenlediğimiz 4 iş geliştirme eğitimine toplam 50 kişi katıldı. 2015 yılında personele yönelik 5 eğitim verdik ve bu eğitimlerde toplam 58 kişi eğitime katıldı.
2016 yılının 10 aylık döneminde 4 tane Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi yaptık ve toplam 115 kişiye eğitim verdik.
Dolayısıyla; göreve geldiğimiz 2013 yılının Mayıs ayından bu yana düzenlediğimiz 39 eğitime 1 347 kişi katıldı. Yine bu dönemde toplamda düzenlemiş olduğumuz 11 ayrı personel eğitimine toplamda 102 kişi katılmış oldu.
MİTSO’nun düzenlemiş olduğu girişimcilik eğitimlerine katılanlardan kendi işyerlerini açarak ticarete başlayanlar ve dolayısıyla odamıza üye olanlar da oldu.
26 – Yurtiçinde ve dışındaki fuarlarda Milas’ın ve Milas ürünlerinin tanıtımını yaptık.
Yaklaşık 10 milyon zeytin ağacıyla Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının % 6.5’ine sahip olan,
Türkiye’de levrek ve çipura üretiminin % 68’ini yapan,
Dünya çambalı üretiminin yaklaşık % 33’ünü üreten Milasımızın; tarihten gelen bir kültür mirası olan Milas halılarının tanıtımını yapmak için yurtiçindeki ve dışındaki fuarlara katılarak sergiler açtık.
2014 yılında yurtiçinde: İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Antalya ile Milas’taki fuarlara katılarak Milas ürünlerini tanıttık. Zeytin üreticilerimizi ücretsiz olarak İzmir Olivetech Fuarına götürdük.
2014 yılında yurtdışında ise; Almanya – Bremen Fish, Belçika – Brüksel Seafood Expo Global ve İspanya‘daki Madrid Empack / 2014 fuarlarına katılarak Milas ürünlerini sergiledik.
2015 yılında yurtiçinde Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı ile Ankara’da Ege İlleri Tanıtım Günleri Fuarlarında Milas ürünlerini tanıttık. İnşaat grubundaki üyelerimizi ücretsiz olarak İzmir Yapı Fuarı‘na götürürken tarım grubundaki üyelerimizi İzmir Olivtech Fuarına götürdük.
2015 yılında Yunanistan‘ın Midilli Adası’ndaki Kültür, Turizm ve Ticaret Fuarında, Almanya‘nın Bremen kentindeki Balık Fuarında ürünlerimizi tanıtırken inşaat sektöründeki üyelerimizin bilgilenmesi amacıyla İtalya‘nın Milano kentindeki Expo yapı fuarına gittik.
Gerek yurtiçindeki, gerekse de yurtdışındaki tüm fuarlara gidişlerde, odamızın meclis ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte diğer üyelerimiz tüm gidiş/geliş ve konaklama masraflarını kendileri karşıladılar.
27 – Milas’ın tanıtımı için THY ve PTT’ye başvurduk
Milas’ın tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtımı için ilçemizdeki Hekatomnos Anıtmezarı, Beçin, Labranda, Euromos, Herakleia gibi tarihi şehirlerle Çomakdağ evlerinin THY uçaklarında dağıtılan dergilerde yer almasını talep ettik.
PTT Genel Müdürlüğü’ne başvurarak bu tarihi eserlerle birlikte tarihi bir mirasımız olan Milas halılarının da posta pullarında olmasını istedik.
28 – Vergilendirmedek
Vergi mevzuatında yapılan yasal değişiklikler hakkında oda üyelerimizi bilgilendirmek amacıyla Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı, Milas Vergi Dairesi Müdürlüğü ile her zaman yakın bir işbirliği içinde olduk. Zaman zaman odamızda düzenlediğimiz toplantılarda üyelerimizin vergi mevzuatında yapılan değişiklikler ve getirilen ödeme kolaylıkları hakkında bilgilenmelerini sağladık.
29 – Yabancı ülkelerin konsolosluklarıy
Milas’ın tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleriyle ürünlerinin tanıtımını yapmak, ürünlerimiz için yeni pazarlar bulmak, turizmden ilçemizin daha çok pay almasını sağlamak için çeşitli ülkelerin konsolosluklarıy
Bu bağlamda; Arjantin‘in İstanbul Başkonsolosunu, Almanya‘nın İstanbul konsolosluğu yetkililerini, Yunanistan‘ın İzmir Başkonsolosunu ve konsolosluk yetkililerini, Hırvatistan‘ın Türkiye Büyükelçisini ve İzmir Fahri Konsolosunu Milas’ta konuk ettik. Biz de MİTSO olarak onları ziyaret ettik. Almanya’nın Köln Ticaret Odası ile eğitim işbirliği yapmak için girişimlerimiz sürüyor.Yunanistan‘ın 12 Adalar Ticaret Odaları ile iyi ilişkilere sahibiz ve karşılıklı yaptığımız ziyaretlerle dostluk ve ticari işbirliği olanaklarını geliştirmeye çalışıyoruz.
30 – İzmir Ekonomi Üniversitesi ile protokol yaptık
İzmir Ticaret Odası’nın kurucusu olduğu İzmir Ekonomi Üniversitesi ile protokol yaparak bu üniversitede okumakta olan veya okuyacak odamız üyelerinin çocuklarına, eğitim ücretlerinde % 15 indirim sağladık.
31 – Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarına destek olduk, şimdi hedef Milas Yapı Fuarı
Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na her zaman öncülük ettik, her zaman aktif destek verdi. Uluslararası bir özellik kazanan ve her yıl 100 000’den çok kişinin ziyaret ettiği, Türkiye’nin dört bucağından 200 dolayında standın açıldığı Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın 8’incisini 2 – 5 Mart 2017 tarihinde yapacağız.
8. Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı’ndan 4 gün sonra, 9 – 12 Marta 2017 tarihinde, bu kez ilk defa DECO BOSS GÜNEY EGE YAPI, DEKORASYON VE PEYZAJ FUARI’nı açacağız.
32 – Beçin’deki TKİ lojman alanının Üniversite için tahsisi için çalıştık
Milas’ta, Özelleştirme İdaresi’inin tasarrufuna geçen TKİ’nin Beçin’deki lojman alanının üniversiteye tahsisini sağlamak için 4 kez Ankara’da Özelleştirme İdaresi Başkanlığını ziyaret ederek görüşmeler yaptık. Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcılarından Milaslı hemşerimiz Sayın Osman İlter’in de yakın ilgisiyle, konunun Milas için önemini anlattık. Bu görüşmeler sonucunda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan 4 kişilik bir uzman grubu 7 Ekim 2016 tarihinde Milas’a gelerek yerinde incelemelerde bulundu ve odamızı ziyaret ederek görüşlerimizi aldılar. Bu ziyaretten, TKİ lojmanlarının en azından bir bölümünün tahsisi konusunda olumlu bir ışık gördük.
33 – Muğla’daki TOBB üyesi meslek odalarıyla işbirliği ve dayanışma içinde olduk.
Muğla’daki TOBB üyesi meslek odalarıyla her zaman yakın bir işbirliği ve dayanışma içinde olduk. Aramızdaki dostluk ve işbirliğinin daha da geliştirilmesi amacıyla birlikte ortak katılımlı toplantılar düzenledik. Muğla’nın sorunlarını, birlikte ele aldık ve TOBB’a ilettik. TOBB seçimlerinde her zaman Muğla odaları olarak birlikte davrandık.
TOBB üyesi 365 oda ve borsanın katılımıyla Ankara’da yapılan toplantıda, tüm illerin odaları tarafından belirlenen illerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a sundular. Bu toplantıda Muğla odaları olarak ortaklaşa belirlemiş olduğumuz Muğla ilinin sorunları ve çözüm önerilerini Muğla odalarını temsilen Sayın Başbakana ben sundum.
34 – Milas’taki kardeş odalarla her zaman yakın bir işbirliği içinde olduk.
Milas’taki kardeş meslek odalarımızla her zaman yakın ve samimi bir işbirliği içinde olarak Milas’ın sorunlarında iş ve güç birliği sağladık. Bu birliktelik, ilçemizin sorunlarının çözümünde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarlarının ve Zeytin Hasat Şenliklerinin düzenlenmesinde her zaman çok önemli işler başardı.
35 – Bankalarla yakın işbirliği yaptık.
İlçemizdeki bankalarla her zaman iyi ilişkiler ve yakın bir işbirliği içinde olduk. Bankalarla yaptığımız protokollerle odamız üyelerine daha uygun koşullarda kredi ve daha öncelikli hizmet verilmesini sağladık.
36 – Firmalarımızla dostluk ve işbirliği içinde çalıştık.
Odamız üyesi firmalarla her zaman yakın bir işbirliği içinde olduk. Zaman zaman kendilerine ziyaretler yaptık. Sorunlarını yerinde dinledik, birlikte çözüm yolları aradık. Bu iyi ilişkiler sayesinde firmalarımızdan her zaman güzel destekler aldık. Çeşitli etkinliklerde zeytinyağı üreticisi firmalarımız, balık üreticisi firmalarımız her zaman katkıda bulundular, destek verdiler.
37 – Yurtiçi Kargo’dan zeytin ve zeytinyağı gönderileri.
Bu arada Yurtiçi Kargo, çok önemli bir hizmette bulunarak yıllardır Milas’tan dışarıya zeytin ve zeytinyağı gönderilmesinde yaşanan sıkıntılara son verdi. Yurtiçi Kargo, özel hazırlattığı ambalajlama sistemi ile zeytin ve zeytinyağı gönderilerini kabul etti ve bu gönderilere indirim uyguladı. Yurtiçi Kargo ile Odamız arasında yapılan protokol gereğince odamız üyelerine ayrıca indirimli kargo hizmeti de sağlanmış oldu.
38 – Milas’a MOBESE sistemi kurulmasına katkıda bulunduk.
Şehirlerde can ve mal güvenliğinin sağlanmasında önemli bir işlevi olan MOBESE sisteminin Milas’a da kurulmasına destek verdik, katkıda bulunduk.
39 – Milas 75. Yıl Devlet Hastanesine yardım elini uzattık.
Milas 75. Yıl Devlet Hastanesi’nin ihtiyacı olan iki eko kardiyoloji cihazı toplam 17.200 liraya MİTSO tarafından satın alınarak hastaneye bağışlandı. Cihazların kurulumu yapılarak hastalarımızın hizmetine girdi
40 – Muğla’da teknopark kurulmasına destek sağladık, katkıda bulunduk.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin öncülüğünde üniversite-sanay
41 – TOBB – MİTSO işbirliğinde ihtiyaç sahibi ailelere ve öğrencileri yardım yaptık
TOBB ile odamızın işbirliğinde Ramazan ayında yoksul ailelere erzak, okulların açılma döneminde ihtiyaç sahibi öğrencilerimize kışlık mont, kışlık ayakkabı ve bot yardımında bulunduk.
2013 yılında TOBB’den gelen 35 000 TL ile 700 erzak paketi dağıtırken 30 000 TL ile 600 öğrenciye mont, kışlık ayakkabı ve bot armağan ettik.
2014 yılında TOBB’den gelen 35 000 TL ile Ramazan ayında 700 erzak paketi dağıttık. 30 000 TL ile 250 öğrenciye mont, 670 öğrenciye kışlık ayakkabı ve bot olmak üzere toplam 920 öğrenciye yardım elimizi uzattık.
2015 yılında TOBB’den gelen 40 000 TL ile Ramazan ayında 860 erzak paketi dağıttık. Yine TOBB’den gelen 30 000 TL ile 860 öğrenciye yardım ulaştırdık.
2016 yılında TOBB’den gelen 40 000 TL ile Ramazan ayında 888 aileye erzak paketini yardımında bulunduk. Yine 2016 yılında gelen 30 000 TL ile 700 ihtiyaç sahibi öğrencilere kışlık ayakkabı ve bot yardımı yaptık.
Böylece 2013 / 2016 yıllarında toplam 3 148 ihtiyaç sahibi aileye erzak yardımı, 2 969 öğrenciye kışlık mont, ayakkabı ve bot yardımında bulunduk.
Bunların yanısıra gazilerimizden gelen talep doğrultusunda gazilerimize 3 tekerlekli sandalye yardımı yaptık.
42 – Rehabilitasyon okuluna yardım ettik.
Milas’taki M. Önol Karadeveci Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne kalmakta olan özel bireylere her zaman sıcak bir ilgiyle yaklaştık ve çeşitli ihtiyaçlarının karşılanmasında yardımcı olduk. Burada kalmakta olan özel bireylerin toplum yaşamına uyumlarını sağlayarak kendi başlarına ayakta durmalarını sağlamak amacıyla Beçin’deki TKİ lojmanlarında bir dairenin “Umut evi” olarak düzenlenmesine katkıda bulunduk.
43 – Uzunyuva evlerinin döşenmesine yardımcı olduk.
Uzunyuva’da ortaya çıkan anıtmezar ve Hekatomnos lahdinin “Arkeolojide 100 yılın buluşu” olarak nitelendirilmesi ve o alanın UNESCO’nun “Dünya geçici miras listesi”ne alınmasıyla birlikte orada restorasyonu yapılan evlerin döşenerek turizme kazandırılmasına yardımda bulunduk.
44 – Öğretmenlerimizi unutmadık
Bizi biz yapan, bugünlere eriştiren öğretmenlerimizi de unutmadık. 24 Kasım Öğretmenler Günlerinde Köy Enstitülü öğretmenlerimizl
45 – Siyasi partilerle iyi ilişkiler kurduk.
TBMM’de temsilcisi bulunan siyasi partilerin ilçe yönetimleriyle her zaman karşılıklı saygı ve dostluk çerçevesinde iyi ilişkiler kurduk. Siyasi partilerimizin yöneticilerini, milletvekillerin
46 – MİTSO’nun geleneksel satranç turnuvalarını sürdürdük
Odamızın Türkiye Satranç Federasyonu Milas Temsilciliği ile birlikte düzenlediği MİTSO 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Satranç Turnuvasını sürdürdük. Turnuvalarda başarılı olan satranç sporcularını ödüllendirdik.
47 – Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumlarını düzenledik
Milas’ın arkeolojik değerlerinin tanıtımı, arkeolojik zenginliklerimiz
Yine aynı amaçlar doğrultusunda odamızda, Karialılarla aynı dönemde yaşamış olan Leleglerle ilgili bir belgesel sunum düzenledik.
48 – MİTSO meclisinde uyumlu çalışma dönemi
2013 Mayıs ayında göreve başlayan oda meclisimiz ve yönetim kurulumuz bu süreçte uyumlu bir çalışma ortaya koymuştur. 2014 yılında toplam 44 karar alan oda meclisimiz bunların 39’unu oybirliği, 5’ini ise oy çokluğu ile almıştır.
Oda Meclisimiz 2015 yılında aldığı 46 kararın tümünü oybirliği ile alırken 2016 yılının 10 ayında yaptığı toplantılarda da yine tüm kararları oybirliği ile almıştır.
49 – MİTSO meclis üyeleri ve yönetim kurulu üyeleri para almadan, gönüllü çalışıyor.
MİTSO meclis üyeleri ve yönetim kurulu üyelerimiz bu çalışmaları yaparken odamızdan maaş, ücret, huzur hakkı gibi adlar altında hiçbir para almadan çalışmalarını yapmış ve yapmaktadır.
50 – MİTSO Akreditasyonda sınıf atladı
Oda meclisimizin, oda yönetimimizin ve personelimizin uyumlu, verimli ve özverili çalışmalarıyla bir yandan üyelerimizin önünü açan çalışmalar ortaya koyarken bir yandan da TOBB’nin takdir gören, adı saygıyla anılan ön sıralardaki odalarından birisi haline gelmiştir. MİTSO bu gelişimiyle, Avrupa Birliği standartlarında hizmet verdiğinin bir göstergesi olan C sınıfı Akreditasyon başarı belgesini B sınıfına yükseltmeyi başarmıştır.
Saygıdeğer konuklar,
Değerli üyelerimiz;
MİTSO olarak her zaman en iyi hizmet kalitesine erişerek, modern hizmet araçlarından yararlanıp odamızı kalitede en üst seviyeye çıkarmak ilkesiyle çalıştık, çalışmaktayız ve bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz.
Her zaman ilçemiz, ilimiz ve Türkiye’miz için birlik, beraberlik ve dayanışma içinde hedefimiz her zaman ileriye, daha ileriye, en ileriye olacaktır…
Sizlerin eleştirileri, önerileri her zaman kılavuzumuz olacaktır.
Eleştirilerinizd
Önerilerinizden hep esinlendik, hep faydalanmayı sürdüreceğiz.
Saygıdeğer konuklar,
Değerli üyelerimiz;
Sözlerime burada son verirken Cumhuriyet Bayramınızı kutluyorum.
Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği laik, demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyetimiz sonsuza dek yaşayacaktır.
Bu gece burada, Cumhuriyet Bayramımızla birlikte odamızın da 93’üncü yılını kutlama mutluluğunu birlikte yaşıyoruz.
Yurdumuzu kurtaran, Cumhuriyetimizi kuran Büyür Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ü, bu yolda canını veren şehitlerimizi, kanını döken gazilerimizi saygıyla, minnetle ve şükranla anıyoruz.
Yaşasın CUMHURİYETİMİZ,
Yaşasın MİLAS TİCARET VE SANAYİ ODASI,
Yaşasın odamıza can veren saygıdeğer ÜYELERİMİZ.
Hepinize saygılarımı ve sevgilerimi sunarım.
Şimdi, odamıza hizmet vermiş eski oda başkanlarımızın, emekli personelimizin, 35 ve üzerindeki yıllarda odamız üyesi olarak Milas ve ülke ekonomisine katkıda bulunan üyelerimizin ve ödedikleri vergilerle ilk üç sırada yer alan değerli üyelerimizin kutlanması ve ödüllendirilmesi törenine geçiyoruz.