3. Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı Başarıyla Tamamlandı MİLAS FUARINDA ŞİMDİ YENİ HEDEF MODERN BİR FUAR ALANI
*Milasta uluslararası nitelikte modern bir fuar alanı oluşturmak için görüş birliği oluştu.
*Fuarın son günü, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Güllük Belediye Başkanı Tevfik Kırçın ve fuarı düzenleyen Expo-link Fuarcılık yöneticisi Yavuz, fuara katılan firmalara birer teşekkür plaketi armağan ettiler.
*Kötü hava koşullarına rağmen bu yıl fuarı 113 bin kişi ziyaret etti. Fuara katılan firmalar fuardan son derece memnun kalırlarken gelecek yıl için fuar alanının yüzde 80i rezerve edildi.
*Üç yıldır üst üste düzenlenen Milas 3. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarının yörede modern tarım aletlerinin satışını yüzde 68 arttırdığı belirlendi.
Bu yıl, 1 4 Mart tarihleri arasında üçüncüsü düzenlenen Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı başarıyla tamamlandı. 145 firmanın 400 farklı ürünün tanıtımını ve satışını yaptığı fuarı bu yıl kötü hava koşullarına rağmen 113 bin kişi ziyaret etti. İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, Bursa, Ankara ve Çorum gibi uzak illerden bile firmaların Milas fuarına katılması ve fuara katılan firmaların ilgi ve satışlardan memnun kalması, Milas fuarının kalıcı hale gelmesinin kanıtı olarak gösteriliyor.
Öte yandan üç yıl üst üste başarıyla gerçekleştirilen Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı uluslararası fuar olma hakkını kazandı. Uluslar arası nitelikte fuar düzenleme hakkını elde eden Milas şimdi böyle bir fuar için gereken altyapıyı oluşturmayı hedefliyor. Bunun için kurumlar arasında görüş birliği oluşurken modern bir fuar alanı oluşturmak üzere şimdiden arayışlar başladı.
Muğla İl Tarım Müdürlüğünün araştırmalarına göre Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı yöre çiftçisinin modern tarım ve hayvancılık araçlarına yönelmesine de olumlu katkı sağladı. Fuar öncesinde yörede modern tarım ve hayvancılık araçlarının kullanılmasında yıllık ortalama yüzde 20lik bir artış olurken fuarın etkisiyle bu oran yüzde 88e çıktı.
Kötü hava koşullarına rağmen 113 bin kişinin ziyaret ettiği fuar amacına ulaşırken fuarın son günü Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Güllük Belediye Başkanı Tevfik Kırçın ve fuarın organizatör kuruluşu Expo-link fuarcılık yöneticisi Yavuz Hakbilir katılımcı firmalara birer teşekkür belgesi verdiler.
Fuarın açılışına katılan Muğla Valisi Fatih Şahin ise yaptığı konuşmada İlimizin tarım sektörünün ülkeye eski parayla 3 katrilyon liralık bir katkı sağlıyor. Ancak modern tarım işletmeciliği ile bu katkının 4 5 katrilyona çıkmasını hedeflememiz gerekiyor. Bunu ise ancak çalışarak başarabiliriz. Atatürk kahvede oturmakla bir ülkenin kalkınmayacağını, laboratuarlarda çalışmak gerektiğini söylemiştir. Öyleyse bize düşen de çalışmak ve üretmektir. Bu fuara emeği geçenleri kutluyorum. Başarılı bir fuar düzenlenmiş dedi.
CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar ise fuar açılışında yaptığı konuşmada yerli tohumların önemini vurgulayarak mutlaka yerli tohumlara sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Tarımın gelişebilmesi için devletin tarım sektörünü desteklemesi gerektiğini anlatan Tolga Çandar Tarım öyle durduğu yerden gelişmez. Kaç yıl önce zeytinyağı 7 lira idi. Şimdi ise 4 lira etmiyor. Bir de çıkıp tarım yapın, üretin, diyorlar. Karşılığını almadan tarım mı yapılır? Karşılığını almadan üretim mi artar? diye konuştu.
Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı ilk Milas fuarını düzenlerken hiç kimsenin bu kadar başarılı bir fuar olacağını ummadığını ancak üç yıldır çok başarılı bir fuar düzenlenmekte olmasının herkesi şaşırttığını söyledi.
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarının kendi alanındaki en başarılı fuar olduğunu belirterek Milas Belediyesinin fuar organizasyonunun tam ortasında olduğunu söyledi. Tokat, Milas fuarının uluslararası fuar olabilmek için üst üste üç yıl fuar düzenleme koşulunu yerine getirdiğini vurgulayarak Bu yılki fuarla uluslar arası fuar düzenleme hakkını elde ettik. Ancak bunun için mutlaka modern bir fuar alanı düzenlememiz gerekiyor. Milasa mutlaka modern bir fuar alanı kazandırmalıyız. Bunun için bugünden başlayarak çalışmaları başlatmalıyız dedi.
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı 3. Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarının çok olumlu geçtiğini belirterek fuarın artık yerli yerine oturduğunu şimdi ise hedefin uluslararası fuar düzenleyebilmek için altyapıyı oluşturmak olduğunu söyledi. İsmail Atıcı Üç yıldır fuar alanını tahsis eden TARİŞ yönetimine teşekkür ediyorum. Fakat artık bu fuarı uluslararası bir fuara dönüştüreceksek mutlaka bunun için modern bir fuar alanı oluşturmamız gerekiyor dedi.
Muğla İl Tarım Müdiresi Songül Topal, Türkiyenin 75 milyon nüfusunun yanı sıra 35 milyon turisti de doyurduğunu belirterek fuarcılık anlayışının artık ihtisas fuarcılığına dönüşmesi gerektiğini ve bu anlamda Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarının bir ihtisas fuarı olduğunun anlattı. Songül Topal, Muğla ilinin tarım ve hayvancılık üretimindeki yerinden de söz ederek Muğlada 70 bin ton balık üretiliyor ve bunun 22 bin tonu ihraç ediliyor. Muğla, Antalyadan sonra Türkiyenin en çok domates üretilen 2. ilidir. Muğla, narenciye üretiminde ise Türkiyede 1.dir. Zeytinyağı üretiminde ise Balıkesir ve Aydından sonra 3. sıradayız dedi.
Fuarın ardından bir değerlendirme yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna da fuarın Milasın tanıtımı ve yöre çiftçisinin modern tarım ve hayvancılık teknolojisi ile buluşturulması konusunda çok büyük bir önemi olduğunu belirterek Milaslı firmaları fuara sahip çıkmaya çağırdı. Fuarın ayrıca Milasın ve Milasın ürünlerinin tanıtımı için de çok büyük bir önem taşıdığını vurgulayan Enver Tuna Geldiğimiz bu aşamadan sonra artık geri dönüş söz konusu olamaz. Şimdi hedefimiz mutlaka fuarımızı uluslararası bir fuar şekline dönüştürmektir. Bunun için öncelikle modern bir fuar alanına ihtiyacımız var. El ele vererek bunu başarmamız gerekiyor diye konuştu.
Expo-link Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan ise bu yıl kötü hava koşullarına rağmen fuarı 113 bin kişinin ziyaret ettiğini bildirdi. Zeki Erdoğan üç yıldır düzenledikleri fuar sayesinde yöre çiftçisinin modern tarım araçlarıyla ve modern tarım yöntemleriyle tanıştığını vurgulayarak Artık Milasta zeytin ağaçları sopalarla dövülerek hasat edilmeyecek. Zeytin hasadında modern araçların kullanılması giderek yaygınlaşıyor. Yöredeki zeytin ve süt üreticisi fuar sayesinde çelik kaplarla tanıştı. Artık zeytinyağlarını ve sütlerini çelik kaplarda saklayarak kalitesini korumaya yöneldi dedi. Zeki Erdoğan Muğla İl Tarım Müdürlüğünün verilerine göre Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı sayesinde yöredeki modern tarım aletlerinin satışında yüzde 68lik bir artış olduğunu anlattı. Zeki Erdoğan İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri her yıl modern tarım aletleri satışında yüzde 20 dolayında bir artış olduğunu, bunun normal bir artış olduğunu söylediler. Ancak Milas fuarından sonra yörede modern tarım aletlerinin satışı yüzde 88e ulaşmış. Demek ki, üç yıldır emek verdiğimiz Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı amacına ulaşmış. Yöre çiftçisini modern tarım araçlarıyla ve modern tarım yöntemleriyle tanıştırmış ve bu tür modern tarım ve hayvancılık araçlarının satışı yüzde 68 artmış dedi.