DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50










4. Zeytin Hasat Şenliği değerlendirildi: DAHA İYİSİ İÇİN YOLA DEVAM

4. Zeytin Hasat Şenliği değerlendirildi: DAHA İYİSİ İÇİN YOLA DEVAM
06.12.2017 14:32
0
A+
A-

Bu yıl 25 / 26 Aralık tarihlerinde yapılan Milas 4. Hasat Şenliği’nin değerlendirilmesi amacıyla MİTSO lokalinde düzenlenen kahvaltılı toplantıda  şenliğin genel olarak amacına ulaştığı yönünde görüş birliği ortaya çıktı. Şenlikte belirlenen bazı eksikliklerin de giderilerek gelecek yıl daha  başarılı bir şenlik yapılması için çalışmalara devam kararı alındı. Toplantıda, şenliğe verdikler destek nedeniyle Milaslı basın mensuplarına da birer plaket verildi.

            Milas 4. Zeytin Hasat Şenliği’nin değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen kahvaltıya Milas Kaymakamı Eren Arslan, Belediye Başkanı Muhammet Tokat, MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel ve Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal, Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, Milas Zeytincilik Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Figen Çukur, Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük, TURSAB Bodrum Temsilcisi Sevinç Gökbel, Zeytindostu Derneğinden Feridun Kaykı ile şenlik komitesinde görev alanlar katıldı.

            MİTSO Yönetim Kurulu Reşit Özer‘in konuşmasıyla başlayan şenlik değerlendirmelerinde Özer, şenliğin başarılı geçtiğini, yaygın basında da yer alarak tanıtımının yapıldığını, iki yıllık uğraşının ardından Prof. Dr. Canan Karatay‘ın getirilmesinin tanıtım için çok yararlı olduğunu ancak aynı tarihlerdeki Akhisar Zeytin Hasat Şenliği ile çakışmasının iyi olmadığını belirterek gelecek yılki şenlik tarihinin belirlenmesinde bu tür çakışmaların yaşanmamasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Reşit Özer, Milas zeytinyağının tanıtımı amacıyla MİTSO olarak Milas – Bodrum karayolu kenarlarına tanıtım billboardları koyulacağını da sözlerine ekledi.

            Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ise değerlendirmesinde Prof. Canan Karatay’ın bazı olumsuz konuşmalarına rağmen gelmesinin şenliğin tanıtımı açısından iyi olduğunu belirterek ücretsiz araba tahsis edilmesine rağmen köylerden katılım sağlanamadığını “Ne yaparsak yapalım üreticiyi bir türlü bu etkinliklere çekemiyoruz. Her şeye rağmen iyi bir şenlik oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

            Zeytindostu Derneği’nden Feridun Kaykı da konuşmasında Hürriyet Gazetesinden Yonca Tokbaş‘ın kendisine yazılı olarak ilettiği şenlik eleştirilerini okudu. Yonca Tokbaş ilettiği eleştirilerinde “Bu şenlik çok başka boyutlarda yaşanmayı hak edecek kadar kıymetli ve her şey çok daha kolay yapılabilir. Çok fazla dağılmaya veya başka bir şeylere benzemeye gerek yok. Aynı anda çok fazla şeye de ihtiyaç yok. Zaten çok yüklü ve özel. Ama odağımızı kaybetmemeliyiz. Madde madde yazdık; umarız işe yarar, el birliği ile daha nice hasatlar yaparız… Herkese çook selam, sevgi ve binlerce teşekkür” dedi.

            Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal ise şenlik için duyuruların daha erken yapılması gerektiğini belirterek dolmuşlara asılacak afişler için de Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden izin alınması gerektiğini, bu iznin alınamaması nedeniyle dolmuşlara afiş asamadıklarını söyledi. Paskal “Köylere ücretsiz araba gönderdik, gelen olmadı” dedi.

            Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük “Şenlik bence başarılı geçti. Şenlik için hava iyi olsun, diyoruz. Hava iyi olunca da üretici zeytine gidiyor, şenliğe gelmiyor. Şenlikte, çeşitli yarılmalarda ödüller alan zeytinyağı üreticilerini de tanıtmak gerek” dedi. Prof. Dr. Canan Karatay’ın “Milas zeytinyağı” dememesi eleştirilerini de yanıtlayan Günlük “Biz de Milas’a geldiği için en iyi zeytinyağı Milas’ın zeytinyağıdır, demesini bekledik. Demez. Hiçbir bilimadamı böyle bir şey demez” diye konuştu.

            Zeytinyağı üreticilerinden Ali Osman Menteşe de konuşmasında şenlik duyurularının yetersiz kaldığını ifade ederek “Köylü vatandaşları işin içine çekemiyoruz” dedi. Prof. Dr. Canan Karatay’ın şenliğe katılmasının önceliği bu konuya çektiğini ifade eden Menteşe, toplantıdaki eleştirilerin kayda alınmasını ve bir sonraki şenliğin hazırlıkları aşamasında okunarak hatırlatılması ve ona göre düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. Ali Osman Menteşe konuşmasının devamında Prof. Dr. Canan Karatay’a yöneltilen “Milas zeytinyağının tanıtımını yapmadı. Milas’ın adını anmadı” şeklindeki eleştirilere de yanıt vererek “Canan Karatay hiçbir çıkar gözetmeden zeytinyağının tanıtımını yapıyor. Tam bir bilimadamının olması gerektiği gibi davranıyor” diye konuştu.

            Zeytinyağı üreticilerinden Uğun Özen, Prof. Dr. Canan Karatay’ın Milas zeytinyağını çok beğendiğini, asistanına “Ben bugüne kadar böyle zeytinyağı yemedim. Bu zeytinyağı çok güzel” dediğini ve Milas zeytinyağı satın almak istediğini anlatarak Prof. Karatay’ın Milas’a gelmiş olmasının önemini belirtti.

            TURSAB Bodrum Temsilcisi Sevinç Gökbel, şenliğin genel anlamda çok iyi bir yerde olduğunu belirterek 10 bin üyeli bir meslek örgütü olan TURSAB’ın şenliğin içine daha çok çekilmesi gerektiğini ifade etti. Gökbel, “En azından TUSAB üyelerinin günübirliğine şenliğe katılımı sağlanabilir” dedi.

            Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat 45 dakika geç katıldığı toplantıda kendisinden önce neler konuşulduğunu bilmediğini belirterek “Yaptığımız Hasat Şenlikleri içinde nasıl ki bir sonraki şenlik bir öncekinden başarılı ise bu yıl 4’üncüsünü yaptığımız şenlik de geçen yılki 3’üncü şenlikten daha başarılı geçti” dedi. Tokat “Bence bu yıl daha başarılı olan, önceki yıllara göre halkın işin içine daha çok çekildiğini gördük. Havalar iyi olunca üretici zeytin toplamaya gitti. Bu yüzden gelecek yıl şenliğin tarihi daha erkene çekilebilir. Toplumsal yapımızı incelediğimizde geldiğimiz yeri küçümsememeliyiz. Gelenlerle konuştuğumuzda ‘Ayvalık’taki profesyonellik sizde yor. Sizdeki samimiyet de Ayvalık’ta yok’ diyorlar. İşin özü, sektör sahip çıktığı ölçüde bu şenlikler başarılı olur. Şenliğin ikinci günü Bafa’da deve güreşi vardı. Ben de saat 16 gibi Bafa’ya gittim. Milas’ta zeytin ağacının en çok olduğu Bafa’da halk da şenlikte değil deve güreşindeydi. Bu tür tarih çakışmaları daha önceden düzenlenmeli. Kaymakamımıza da teşekkür ederim; güzel bir organizasyon liderliği yaptılar… Açılış çok uzun sürdü. O kadar kısaltmamıza rağmen 1 buçuk saat sürdü. Bu tür açılışlar vatandaşlar için eziyet haline geldi. Hasat, ikinci gün yapılsaydı daha iyi olurdu. Daha önce öyleydi; çoluk çocuk pikniğe gider gibi hasada gidiyorduk. Bu sene belki de sayın Vali Hanımın programı nedeniyle birinci güne alınınca bir karışıklık oldu. Çocukların, çocuk oyunlarının bu işin içinde olması bence iyi; çocuklarda zeytinyağı bilincinin oluşmasına katkıda bulunuyor” diye konuştu.

            Yapılan eleştiri ve konuşmalar üzerine bir değerlendirme yapan Kaymakam Eren Arslan şenlikte şu da olsun, bu da olsun demenin kolay olduğunu belirterek “Herkesin ortak amacı en iyisini yapmak. Fakat bütçe koşulları belli. İşin mutfağında yaşadığımız sıkıntıları bir bilseniz, hiç konuşmazsınız. Biz bu şenlikle ne amaçlıyoruz, ne elde ettik? Bunu değerlendirmemiz gerekir. Şöyle tahmini olarak hesaplıyorum; Milas’ta zeytinin 200 milyon TL’lik bir ekonomisi var. Burada bir şekilde zeytini tüketiyoruz. Kaba bir hesaplama ile burada bu işin ekonomisi 200 milyon TL. Artısı, eksisi olabilir. Bu, benim ilk kez katıldığım bir etkinlikti. Benim de gördüğüm eksiklikler var, fazlalıklar var; bunları iyi değerlendirmek gerekir… Üreticinin zeytin toplamaya gittiği söyleniyor; belki de tarihi 10 – 15 gün öne çekmek gerekir. Vatandaş havayı güzel görünce zeytin toplamaya gidiyor. Vatandaşımız bu işi bir eğlence gibi algılıyor. Kaymakamlığın, belediyenin bir etkinliği, bir eğlencesi gibi değerlendiriyor. Kendisi zeytin toplamaya gidiyor… Şenlikte o da olsun, bu da olsun, şu da olsun… Bunun sonu yok. Aşure yapmaya gerek yok. Daha özlü olmalı. Ne diyeceksek onu öne çıkarmamız gerekir. Daha spesifik olmalı. O da olsun, bu da olsunla olmaz. Türk Sanat Müziğinin bu işin içinde olmasına gerek yok. Konuya uzak şeyleri programa koymaya gerek yok. Net, spesifik önerileri yazılı olarak önceden hazırlayalım, getirelim. Önerilerimizi yazılı olarak yapalım… Bence çok güzel bir çalışma oldu. Eksiklerimizi var mı? Var. Fakat her şeye rağmen çok güzel bir çalışma oldu… Ben her zaman, Milas’ı anlatırken zorlanıyorum; mutlaka bir şeyler eksik kalıyor. Bu şenliğin gelecek yıl çok daha güzel olacağına inanıyorum. Bazı eksiklerine rağmen ortada başarılmış bir ş var; bunun sıfırlanmaması gerekiyor…  Gelecek yıl sosyal medyayı çok daha etkili kullanmamız lazım” dedi.

            Toplantıda daha sonra, şenliğin tanıtımına katkıda bulunan yerel basın temsilcilerine teşekkür plaketleri verildi. Daha sonra, Kaymakam Eren Arslan ve MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer tarafından şenlik komitesindeki aktif çalışmaları nedeniyle MİTSO Dış İlişkiler Memuru Gülay Aytaç’a da bir teşekkür plaketi armağan edildi.