8. ULUSAL NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞI KALİTE YARIŞMASINDA ALİ OSMAN MENTEŞE ALTIN MADALYA KAZANDI.

28.04.2015 13:34

*Manisa’nın Akhisar ilçesinde, Zeytindostu Derneği tarafından düzenlenen yarışmada Milaslı Ali Osman Menteşe’nin yanı sıra Yatağan’dan Atilla Totoş da altın madalya aldı.

Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği 8. Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite yarışması Akhisar’da yapıldı. Yarışmada, Milas’tan Ali Osman Menteşe ve Yatağan’dan Atilla Totoş memecik türü yöre zeytinlerinden elde ettikleri zeytinyağları ile altın madalya kazandılar. Yarışmada  zeytinyağı üreticilerinden 17’si altın, 15’i  gümüş ve 5’i bronz madalya kazandı.   Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ’ın da katıldığı Akhisar’daki ödül töreninde ayrıca zeytinyağı slogan ve fotoğraf yarışmalarında derece alanlar da ödüllendirildi.  Dernek Yönetim Kurulu ve çok sayıda davetli katıldı.

Zeytindostu Derneği Yöneatim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı bu yıl yarışmaya rekor düzeyde katılım olduğunu belirterek önceki yıllarda 5 / 6 olan madalya sayısının bu yıl 37’ye çıktığını söyledi. Abidin Tatlı “Ülkemizde sızma zeytinyağı bilincini yerleştirmeyi başardık. Ülkemizde 40 ilde zeytincilik faaliyeti yapılıyor. Kalite yarışmamızda kalitesini tescilleten firmaların coğrafi dağılımına baktığımızda zeytin üreten bölgelere yayılmış olduğunu görüyoruz. Bu yıl rekor düzeyde katılım aldık. Önümüzdeki yıl Zeytinyağının Oskarları olarak yarışmamızı uluslararası hale getirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

1. Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda madalya kazanan markalar şunlar:

Altın madalya kazananlar:

Nar Gourmet (2 altın), Büyükakça, Zetay, Seroliva (2 altın) ,Tuay, Beyzade, Menteşe-SOM, Safitad, Zeytinseli, Karakaş Çiftliği, Aureline, Silisya, Mahmut Çevik (Şahış), Elea, Sedat Köksalan (Şahıs)

Gümüş madalya kazananlar:

Fromida, Ovilo, Öz-Em, İzorya, Güven Asa, Dizem, Balcatepe, Ayvalık Köklü Zeytincilik, Semercioğlu, Alhatoğlu, Alyattes, Zeytinseli, Ravika, Düet, Orfe

Bronz madalya kazananlar:

Toy Konağı, İnoliva, İdamis, Tuna, Nar

Natürel Sızma Zeytinyağı Ödül töreninin yanısıra 2. Slogan ve 2. Fotoğraf yarışmalarının da ödülleri verilirken Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise “Yılın Zeytindostu Bürokratı” seçildi.

Akhisar’daki 8. Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması kutlama gecesinde konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ zeytinyağındaki yüksek fiyatlar nedeniyle bu yıl ihracatçıların kötü bir sezon geçirdiklerini söyledi.  Hasat sezonu boyunca yüksek seyreden zeytinyağı fiyatlarından yakınan Renklidağ, “İspanya’da 8 lira olan sızma zeytinyağı fiyatları ülkemizde 12 lira seviyesindeydi. Bu yıl arz-talep dengesinin oturmadığından ötürü ihracatta büyük sıkıntılar yaşadık. 2013 Şubat ayında 12 bin 600 ton zeytinyağı ihraç ederken bu yılın Şubat ayında bin 600 tonlara kadar düştü ihracatımız… Bu istikrarsızlığı aşmak adına Tarım Bakanlığı nezdinde kademeli prim sisteminin kurulması için girişimlerimizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

MİTSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI REŞİT ÖZER KUTLADI

Milaslı modern zeytinyağı işletmecisi Ali Osman Menteşe’nin “Menteşe – SOM” markasıyla altın madalya kazanması üzerine MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Menteşe’yi kutladı. Milas’ın memecik türü zeytininin ve bu tür zeytinden elde edilen zeytinyağının kalitesini yıllardır anlatmaya gayret ettiklerini belirten Reşit Özer “Hemşerimiz sayın Ali Osman Menteşe’nin kendisinin elde etmiş olduğu zeytinyağlarının gerek yurtiçinde, gerekse yurtdışında kazanmış olduğu ödüller Milas zeytinlerinin ve zeytinyağının kalitesini kanıtlamaktadır. Sayın Ali Osman Menteşe’yi örnek zeytinyağı üreticiliği ve başarısı nedeniyle kutluyorum. Sayın Menteşe’nin bu başarısı doğru yöntemler uygulandığında Milas zeytinyağının ne kadar kaliteli olabileceğini kanıtlamaktadır” diye konuştu.

Atilla TOTOŞ

IMG_4134Ali Osman MENTEŞE