DOLAR
34,5311
EURO
36,1862
ALTIN
2.964,56
BIST
9.367,77










MİTSODA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ YAPILDI

MİTSODA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ YAPILDI
06.08.2013 18:02
0
A+
A-

MİTSO’DA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ YAPILDI

*İs Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi nedeniyle tıklım tıklım dolan salonda yapılan eğitimin açılış konuşmasını yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “Keşke bu eğitimler daha önce yapılsaydı, sık sık tekrarlansaydı belki de Güllük’te 7 canımızı yitirmezdik” dedi.

*İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimini veren Maden Mühendisi ve İSG Uzmanı Coşkun Yünkül taşlanmış kot işinde çalışanların tümünün ölümcül kansere yakalandığını belirterek taşlanmış kot pantolon giyilmemesi çağrısında bulundu.

20 Haziran 2012 tarihinde kabul edilen 6 331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile iş yaşamına getirilen iş güvenliğiyle ilgili eğitim yapılması zorunluluk nedeniyle üyelerine yardımcı olabilmek amacıyla MİTSO tarafından bir eğitim çalışması düzenlendi. Eğitimin Pazar günü yapılmasına rağmen MİTSO salonu tıklım tıklım dolarken eğitime katılan 183 kişiye daha sonra düzenlenerek onaylanacak katılım belgeleri verilecek.

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin açılış konuşmasını yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer 20 Haziran 2012 tarihinde kabul edilen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 2. maddesine göre “Kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın” uygulama yükümlülüğü getirildiğini söyledi. Yasaya göre işverenlerin “çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlamakla” yükümlü sayıldığını da anlatan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer yasaya göre ayrıca “Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenlerin çalıştırılamayacağını” söyledi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer daha sonra şöyle konuştu:

“Yani yasa özellikle işverenleri hem gerekli önlemleri almak, hem çalışanların eğitimini yapmakla yükümlü saymaktadır. Yasada son olarak yapılan değişiklikle bazı maddelerin yürürlüğe giriş süreleri 1 yıl, bazıları ise 2 yıl ertelenmiştir. Ertelenme, yürürlüğü ortadan kaldırmamaktadır. Nasıl olsa kısa bir süre sonra yürürlük tarihi yine kapımızı çalacaktır. Erteleme, işverenlerin sorumluluğunu ve yükümlülüklerini de ortadan kaldırmamaktadır.
Bildiğiniz gibi Pazartesi günü Güllük’te yaşanan acı olay hepimizi çok üzdü. Ancak bu olay bir gerçeği de ortaya koydu: İşyerlerinin güvenliği ve çalışanların eğitiminin önemi bu acı olayla bir kez daha ortaya çıktı. Acaba o işyerinde gerekli önlemler alınmış olsaydı, acaba çalışanlar böylesine bir eğitimden geçmiş olsaydı bu acı olay yaşanır mıydı?

Şimdi bu olayı hiç aklımızdan çıkarmayalım. Unutmayalım. Unutturmayalım. İşyeri güvenliğinin ne kadar önemli olduğu hep aklımızın bir kenarında dursun.

Ve bu duygularla odamız tarafından düzenlenen bu eğitim çalışmasını asla bir angarya olarak algılamadan dinleyelim, öğrenelim ve öğrendiklerimizi uygulayalım”.

Daha sonra Maden Mühendisi ve İSG Uzmanı Coşkun Yünkül tarafından katılımcılara 2 saat süren işyeri sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitim verildi. Coşkun Yünkül, yasanın bazı maddelerinin yürürlüğe girmesinin 2 yıl, bazı maddelerinin ise 4 yıl ertelendiğini belirterek “Bazı maddelerin yürürlüğe girişi ertelenmiş olsa bile bu yasa bütün çalışanları kapsıyor” dedi. Tüm işyerlerinde risk analizi yapılması gerektiğini de vurgulayan Coşkun Yünkül “İşverenlerin yaptığı işle ilgili bütün riskleri bilmesi gerekiyor. İş güvenliği uzmanı ile birlikte imza atıyorlar ve birlikte sorumluluk üstleniyorlar. Atılan imzanın bedeli de çok ağır” dedi.

İşverenlerin işyerleriyle ilgili risk değerlendirmesi yaptırmak zorunda olduklarını, yaptırmamanın cezasının 3 000 TL olduğunu, devam eden aylarda bu cezaya her ay 4 500 TL idari para cezası verileceğini anlatan Coşkun Yünkül bir işyerinde bir kaza meydana geldiğinde hiç kimsenin ne yapacağını bilmediğini söyledi. Yünkül “Mutlaka bir iş yerinde kaza anında ne yapılacağının bilinmesi gerekiyor. Kim ne yapacak, bu mutlaka bilinmeli. Bunun için de mutlaka tatbikat yapılması gerekiyor. İşverenler, işyeri güvenliği ile ilgili mutlaka tatbikat yaptırın. İşyerlerinde önlemler, korunma, tahliye, yangınla mücadele, ilkyardım konularında mutlaka eğitim verin. Bu konularda uygun donanıma sahip ve konularında eğitimli yeterli sayıda kişi görevlendirin. Bütün işyerlerinde mutlaka ilkyardım eğitimi almış, sertifikalı bir çalışan olması gerekiyor” dedi. Yünkül, bir işyerinde sağlık raporu olmadan işe başlatılan olursa bunun cezasının 1000 TL olduğunu da sözlerine ekledi.

Eğitimin “İş Sağlığı ve Güvenliği Temel Prensipleri” konulu ikinci bölümünde Türkiye’de her yıl iş kazaları nedeniyle 77 000 kişinin yaşamını yitirdiğini vurgulayan Coşkun Yünkül, 500 kişinin de her yıl çeşitli meslek hastalıkları nedeniyle öldüğünü söyledi. Meslek hastalığı nedeniyle meydana gelen birçok ölüm olayının kayıtlara geçmediğini ve bu nedenle verilen rakamlarda kayıt dışı çalışanların bulunmadığını anlatan Coşkun Yünkül bu konuda kot işçilerinin durumunu örnek gösterdi. Yünkül “Türkiye’de taşlanmış kot pantolon işinde çalışanlar kanser hastası oluyor. Bunların hiçbir güvencesi yok. Bu hastalığa yakalanan çalışanların yüzde 100’ünün yakalandıkları hastalıktan kurtuluş şansları yok. Ölüp gidiyorlar. Kayıtlara bile geçmiyorlar. Ben bu nedenle taşlanmış kot pantolon giymiyorum” diye konuştu.

Daha sonra çalışanlara seslenen Coşkun Yünkül “Çalışanlara sesleniyorum; lütfen tehlikeli şekilde çalışmayın. İşverenlere sesleniyorum; lütfen çalışanların tehlikeli şekilde çalışmasına izin vermeyin” dedi.

Eğitimin sonunda Maden Mühendisi ve İSG Uzmanı Coşkun Yünkül’e teşekkür eden MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, MİTSO olarak bu tür eğitim çalışmaların bundan sonra da sürdürüleceğini söyledi.

Eğitime katılan 183 kişiye daha sonra Coşkun Yünkül tarafından imzalanıp onaylanacak birer eğitim katılım belgesi verilecek.