DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89










MİTSO’DAN TOBB’YE 5 SORUN, 5 ÇÖZÜM

MİTSO’DAN TOBB’YE 5 SORUN, 5 ÇÖZÜM
06.08.2014 16:34
0
A+
A-

*MİTSO; “VII. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası” düzenlemeyi planlamakta olan TOBB’ye, şurada değerlendirilmek üzere 5 sorun ve bunların çözüm önerilerini iletti.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından VII. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası düzenlenmesi için hazırlıklar sürdürülüyor. TOBB, şurada ele alınmak üzere, kendisine bağlı bulunan 365 oda ve borsaya yörelerini ilgilendiren 5 sorun ve bunların çözüm önerilerini sordu. Bu bağlamda Milas Ticaret ve Sanayi Odası da belirlemiş olduğu beş sorunu ve bunların çözüm önerilerini TOBB’ye iletti.

 

MİTSO’nun TOBB’ye ilettiği beş sorun ve çözüm önerileri şöyle sıralanıyor:

 

1.    Sorun : Giderek yayılan alışveriş merkezleri nedeniyle yerli üretici ve küçük esnaf mağdur olmaktadır.

Çözüm : Yerli üreticinin ve yerli üretimin desteklenebilmesi amacıyla AVM’lerin toplam raf alanının % 10’u yerli üreticiye ve yerli ürünlere ayrılmalıdır.

 

2. – Sorun : Dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden birisi olan Türkiye’de zeytinlikler hızla genişlemekte zeytin ve zeytinyağı üretimi artmaktadır. İhracat da yeterli değildir.

Çözüm : Zeytin ve zeytinyağının iç tüketimi arttırılmalıdır. İnsanlarımızın sağlığını korumak amacıyla dünyanın en sağlıklı yağı olarak bilinen zeytinyağının orduda, hastanelerde ve öğrenci yurtlarında kullanılması zorunlu hale getirilmelidir.

 

3.   Sorun : Güneybatı Anadolu’nun maden, sanayi, tarım ve orman ürünlerinin taşınması ve ihracatı İzmir Limanından yapılmaktadır. Bu da maliyeti artırmakta ve zaman kaybına yol açmaktadır.

Çözüm : Güneybatı Anadolu’nun maden, sanayi, tarım ve orman ürünlerinin en kısa yoldan, en çabuk ve en ucuz şekilde deniz yoluna ulaştırılması dünya pazarlarındaki rekabet gücünü arttıracaktır. Bu amaçla Denizli – Aydın – Çine – Yatağan – Milas – Milas OSB – Güllük Limanı demiryolu yapılmalıdır.

 

4.   Sorun : Türkiye’nin kültür balığı üretiminin % 68’i Milas kıyılarında ve toprak havuzlarında yapılmaktadır. Ancak elektrik enerjisinin pahalılığı ve kaynak sularına ödenen harçlar maliyeti artırmakta dünya pazarlarındaki rekabet şansını azaltmaktadır.

 

Çözüm : Kültür balığı üretim tesislerinin kullandığı elektriğe indirim uygulanmalıdır. Toprak havuz balıkçılarının kendi olanaklarıyla kazdıkları kuyulardan çektikleri ve içmeye elverişli olmayan yavan / acı sular için kaynak harcı alınmamalıdır. Enerji maliyetini düşürmek için yapılacak güneş / rüzgar enerjisi santrallerinin kurulumu teşvik edilmelidir.

 

5.   Sorun : Üç termik santralin bulunduğu ve kış aylarında konutların ısıtılmasının kömürle yapıldığı Muğla ilinde yoğun bir hava kirliliği yaşanmaktadır. Türkiye’nin en çok turist çeken ili olan Muğla’da Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi çok önemli turizm ilçelerinde hava kirliliği turizmi de olumsuz yönde etkilemektedir. Milas, Menteşe, Yatağan gibi iç ilçelerde ise yoğun hava kirliliği insan ve çevre sağlığını etkilemektedir.

Çözüm : Muğla iline, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Datça gibi turistik kıyı ilçeleriyle ciddi ölçüde kirlilik yaşanmakta olan Milas, Yatağan ve Menteşe ilçelerine ivedilikle doğalgaz getirilmelidir.

Öte yandan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer; TOBB’ye iletilen yörenin 5 sorunu ve çözüm önerilerini aslında yıllardır her ortamda ve her fırsatta dile getirmekte olduklarını belirterek şöyle konuştu:

 

“Bu sorunları yıllardır her ortamda ve her fırsatta dile getiriyoruz. Sorunlarla ilgili çözüm önerilerimizi anlatıyoruz. Bunlardan olumlu sonuçlar da alıyoruz. Örneğin; MİTSO’nun Milas OSB’ye demiryolu bağlantısı konusundaki öneri kabul gördü ve  Bakanlık tarafından daha da genelleştirilerek tüm OSB’lerin demiryoluna bağlanması yönünde ilke karar alındı… Örneğin; AVM’lerin toplam raf alanının % 10’unun yerli üretime ve yerli üreticiye açılması önerimiz kabul gördü ve halen meclisin gündeminde olan yasa tasarısında yerli üreticileri desteklemek için toplam alanın % 5’inin ayrılması önerildi. Fakat biz bu oranı yeterli bulmuyoruz ve tasarıda yerli üreticinin desteklenmesinin daha net bir şekilde ifade edilmesini talep ediyoruz. Balıkçılarımızın enerji indiriminden yararlandırılmasını istiyoruz ve bunları her fırsatta dile getiriyoruz… TOBB’nin VII. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası taleplerimizi dile getirmek için güzel bir fırsat oldu”.