Milas Sakarkaya’nın “Kırmızı Bal”ı BİM’den sonra METRO’ya da girdi…
Reşit Özer; “YEREL ÜRÜNLERİN RAFLARDA YERİNİ ALABİLMESİ İÇİN HEM ÜRETİCİLERE HEM TÜKETİCİLERE GÖREV DÜŞÜYOR”
Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptığı başvuru üzerine hızlı tüketim mallarının satışının yapıldığı büyük mağaza ve zincir mağazaların toplam raf alanlarının yüzde birinin, mağazanın bulunduğu ilde üretilmesi kaydıyla coğrafi işaretli veya yöresel ürünlere tahsisinin yasalaşmasından sonra Muğla’daki mağazalar raflarına yerel ürünleri koymaya başladılar. Milas’ta ilk olarak mağaza raflarına girmeyi Sakarkaya kırmızı balı başardı. Milas’ın Sakarkaya köyü ve çevresinde fıstık çamı ağaçlarından elde edilen Sakarkaya kırmızı balı önce BİM raflarında yer aldıktan sonra şimdi de Bodrum’daki METRO mağazalarının raflarına girdi.
Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile bu kanunla ilgili yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardandan Muğla Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Muğla ilinin coğrafi işaretli ve yöresel ürünlerine ilişkin liste yayınlandı. Listede Muğla ve ilçelerinde üretilmekte olan 24 yöresel ürün yer aldı. Bunun üzerine hızlı tüketim mallarının satışını yapan büyük mağazalarla zincir mağazaların raflarında Muğla’nın yerel ürünleri yer almaya başladı. Milas’ta büyük mağaza raflarında kendine yer bulan ilk ürün Sakarkaya köyü ve çevresinde, fıstık çamlarından elde edilen kırmızı çam balı oldu. Sakarkaya kırmızı çam balı önce BİM raflarında kendisine yer bulurken ardından Bodrum’daki METRO mağazalarının raflarına da girmeyi başardı.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Sakarkaya kırmızı balının Milas’ta öncülük yaptığını belirterek “Sakarkayalı bal üreticilerimizi kutluyorum. Biz büyük mağazaların ve zincir mağazaların toplam raf alanının yüzde birinin yerel markalı ürünlere tahsisini sağlayan yasal düzenlemenin yapılmasını sağladık. İşin zor kısmını başardıktan sonra iş üreticilerimize düşüyor. Yerel ürünlerimizi mutlaka üretim ve hijyen standartlarına uygun olarak üretmeleri ve markalaşmaları gerekiyor” dedi. Reşit Özer, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un mutlaka sıkı bir şekilde takip edilmesi gerektiğini de hatırlatarak “Biz yasanın çıkmasını sağladık fakat burada görevimiz bitmiyor. Mutlaka bu yasanın uygulanmasının takibi gerekiyor. Hem yerel ürün üreten üreticilerimizin, hem de yerelde yaşayan üyelerimizin, üreticimizin, tüketicimizin bu ürünlerin raflarda yer alıp almadığını denetlemesi gerekiyor. Ancak böyle bir denetimi sürdürebilirsek yerel ürünlerimizin raflarda yer almasını ve kalıcı olmasını sağlayabiliriz. Bu anlamda Milas’ta ilk adımı atan ve hem BİM hem METRO gibi büyük pazarlara görmeyi başaran Sakarkaya kırmızı bal üreticilerini de kutluyorum” diye konuştu.