ARALARINDA HİÇBİR MİTSO ÜYESİ FİRMA VE ÜRÜNÜ YOK! BAKANLIK 371 FİRMANIN TAKLİT VE TAĞŞİŞLİ 559 ÜRÜNÜNÜ AÇIKLADI

04.03.2022 14:12

Tarım ve Orman Bakanlığı gıdalarda taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği belirlenen 371 firmaya ait 559 parti ürünü bakanlığın internet sitesinde kamuoyuna açıkladı. Açıklanan listede MİTSO üyelerinin 78 zeytinyağı markasından ve Milas coğrafi işaretli zeytinyağlarından hiçbirisi ve diğer ürünler de bulunmuyor.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması amacıyla düzenli olarak gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretimlerinin titizlikle yapıldığı belirtiliyor. Uygunsuzlukların belirlenmesinde Bakanlıkça yapılan denetimlerin yanısıra tüketiciler tarafından CİMER, Alo 174 Gıda Hattı ve Whatsapp (0 501 174 01 74) gıda ihbar hattı başvuruları üzerine yapılan denetimlerin büyük payının olduğu ifade ediliyor. Açıklamada bu tür başvuruların sürdürülmelerinin tüketici sağlığının en üst düzeyde korunmasına yönelik çalışmalar için büyük önem taşıdığı vurgulanıyor.

Bakanlık açıklamasında taklit ve tağşiş yapan gıda işletmecilerine gayri safi gelirlerine bağlı olarak 50 bin TL’den 2 milyon TL’ye kadar idari para cezası,. hapis cezası, adli para cezası ve gıda sektöründen men cezası gibi cezalar verildiği ifade ediliyor.

Daha önce 26 kez yapılan kamuoyu duyuruları ile gıdalarda taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 1609 firmanın 3 bin 605 ürünün kamuoyu ile paylaşıldığı vurgulanan Bakanlık açıklamasında bugün yapılan 27’inci kamuoyu duyurusu ile 371 firmaya ait 559 parti ürünün Bakanlığın internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulduğu bildiriliyor.

LİSTEDE HİÇBİR MİTSO ÜYESİ YOK

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan taklit ve tağşişli ürünlerle ilgili firmalar arasında hiçbir MİTSO üyesi firma ve ürünü bulunmuyor. Listede MİTSO üyelerinin hiçbirinin ve bu üyelerin hiçbir ürününün olmamasının  MİTSO adına sevindirici olduğunu belirten MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Odamız üyelerinin 78 zeytinyağı markası var. Bunların bazıları coğrafi işaret tescilli zeytinyağları. Ayrıca Odamız üyelerinin ürettiği farklı gıda ürünleri de var. Bakanlığın açıklamış olduğu taklit ve tağşişli ürünü olan 371 firmanın 559 ürünü arasında MİTSO üyesi hiçbir firma ve bu firmaların hiçbir ürünü yok. Bu bizim için hem sevindirici, hem de gurur verici bir durum. Odamız üyelerine güveniyoruz. Bu güvenle bundan sonra da bu listelerde MİTSO üyelerinin adları olmayacaktır diyoruz” dedi.

Yazı detayını buraya yazınız