DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50










ÇİN PAMUK STOKLARINI ARTTIRIYOR

ÇİN PAMUK STOKLARINI ARTTIRIYOR
10.10.2013 17:06
0
A+
A-

Dünya piyasalarında, pamuğun alışılmış dengeleri sarsılıyor.

 

*Ege İhracatçı Birliklerinden yapılan açıklamaya göre;  2013/14 sezonunda 18.4 milyon ton’a ulaşması beklenen dünya pamuk stoklarının yüzde 50’den fazlası Çin’in elinde bulunuyor.

 

Ege İhracatçı Birlikleri’nden (EİB) yapılan açıklamada dünyadaki pamuk stoklarının yüzde 50’den fazlasının Çin’in elinde bulunduğu, bu durumun dünya piyasalarında pamuğun alışılmış dengelerini sarstığı bildirildi.

 

EİB’nin dünyadaki pamuk piyasası üzerine yaptığı açıklama özetle şöyle:

 

“Dünya genelinde pamuğun tüm yönleriyle tartışıldığı ve kararların oybirliği ile alındığı Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi’nin 72. Genel Kurul Toplantısı, 29 Eylül – 4 Ekim 2013 tarihleri arasında Kolombiya’nın Cartagena de Indias kentinde düzenlendi. 35 ülkeden 395 resmi ve özel sektör temsilcisinin katıldığı ICAC Genel Kurul Toplantısı “Pamuk Değer Zincirinin Karşılaştığı Zorluklar” ana başlığı altında düzenlendi.

 

Pamuğun rekabet halinde olduğu diğer elyafların yarattığı zorluklar ile nasıl başa çıkılabileceğini ele alan ve Cartagena’da pamuk ve pamuğun sorunları beş gün boyunca süren panelde tartışıldı.

 

PAMUK STOKLARI REKOR SEVİYEYE ULAŞACAK

 

Panelde Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk de bir konuşma yaptı. 2013/14 pamuk üretim sezonunda dünya pamuk stoklarının 18.4 milyon ton ile rekor seviyeye ulaşacağının öngörüldüğünü belirten Sabri Ünlütürk, bu stokların yüzde 50’den fazlasının Dünyanın en büyük pamuk üreticisi ve tüketicisi konumundaki Çin’in elinde bulunduğunu dile getirdi.

 

Dünya pamuk tüketiminin ise ard arda dört sezonda gözlemlendiği üzere; pamuk üretim rakamlarının altında kalmasını beklediklerini kaydeden Ünlütürk, “Dünyanın en büyük pamuk üreticisi ve tüketicisi konumundaki Çin’in devlet destekli alımlarının pamuk fiyatlarının uzun vadedeki ortalamaların üzerinde seyrine neden oluyor. Çin’in uyguladığı bu politika nedeniyle Çin’deki pamuk fiyatları uluslararası pamuk fiyatlarının yüzde 50 üzerinde seyrine neden olmakta.  Bu ülkenin kendi stoklarında bulundurduğu pamuğun miktarı dünya geneli pamuk stoklarının yarısını oluşturmaktadır. Bu politika çerçevesinde suni bir biçimde desteklenen fiyatlar pamuk sektörünün uzun dönemdeki rekabetçiliğini olumsuz yönde etkileyerek, piyasalarda büyük ölçüde belirsizliklerin oluşmasına neden olacağını düşünüyoruz. Mevcut pamuk stoklarının ne zaman ve hangi miktarlarda pazara sunulacağının bilinememesi nedeniyle, önümüzdeki birkaç yıl dünya pamuk piyasalarının ana unsurlarını belirlemek mümkün olamayacak” diye konuştu.

 

PAMUK DİĞER ELYAFLARLA REKABETTE ZORLANIYOR

 

Bu yıl  “Pamuk Değer Zincirinde Ortaya Çıkan Güçlükler”  başlığı altında düzenlenen 72. Genel Kurul Toplantısı’nın açılış oturumunda konuşan Ünlütürk, geçen yıl İsviçre’nin Interlaken kentinde düzenlenen 71. Genel Kurul Toplantısı’nda oluşturulan ve pamuğun diğer elyaflar ile rekabeti nedeniyle ortaya çıkan sorunları araştırmak üzere oluşturulan çalışma grubunun hazırladığı raporu yorumladı.

Dünya pamuk ticaretindeki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiğini kaydeden Sabri Ünlütürük özetle şöyle konuştu:

 

“Bilindiği üzere pamuk, çiftçisi, çırçırcısı, tüccarı, tekstil ve hazır giyim üretimi ile moda tasarımı başta olmak üzere tüm sektör çalışanlarına doğrudan veya dolaylı olarak gelir sağlamaktadır. Bu nedenle zincirin hangi halkasında olursak olalım dünya pamuk ticaretindeki gelişmeleri yakından takip etmemiz gerekmektedir. Çünkü pamuk üretiminde yaşanan bir sorun değer zincirinin bütün halkalarını etkilemektedir. Yüzyıllarca pamuk, elyaf pazarının benzersiz hakimi konumundaydı. Hükümetler ve sanayiciler olarak bizler, dünya elyaf pazarındaki tartışmasız ancak zorlanmakta olan konumumuzu korumak adına neler yapılabileceğine odaklanmamız gerekmektedir. Pamuğun dünya genelinde yaşadığı önemli pazar kaybını durdurmak için acil önlemler alınması konusunda harekete geçilmelidir. ICAC Sekreteryası’nın  verilerine göre 2007 ile 2012 yılları arasındaki 5 yıllık süreçte pamuğun dünya elyaf pazarındaki payının yüzde 12 oranında düşmüştür. Sadece bu veri bile konunun önemine ve aciliyetine dikkat çekecek niteliktedir. Değişen pamuk fiyatlarının ortaya çıkardığı ticari risk, ele alınması gereken önemli konu başlıklarından biri konumundadır. Fiyatlardaki istikrarsızlık, pamuk gibi emtiaların ticaretini yapan tacirlerin uzun vadeli kontratlardan kaçınmalarına neden olmaktadır. Bu nedenle, tüccarlar fiyatı daha az değişken veya öngörülebilir olan elyafların ticaretine yönelmektedirler. Son 3 sezondur pamuk fiyatlarının yüksek seyri, bitmiş ürün fiyatlarına da yansıyarak, perakende fiyatların yükselmesine neden olmuştur. Sanayileşmiş ülkelerdeki yetersiz ve azalan ekonomik büyümenin de pamuk ticareti üzerinde olumsuz etkileri olmuştur. Hepimizin bildiği üzere ekonomik büyümenin yavaşladığı veya gerilediği dönemlerde tüketicinin satın alma gücü de etkilenmektedir”.