Flos Olei, dünyanın en iyi 500 zeytinyağını belirledi.

10.02.2020 10:39

2’Sİ MİLAS’TAN, TÜRKİYE’DEN 9 ZEYTİNYAĞI, DÜNYANIN EN İYİ 500 ZEYTİNYAĞI ARASINDA

*Dünyanın en saygın zeytinyağı değerlendirme kuruluşu Flos Olei’in en iyi 500 zeytinyağı arasına Milas’tan Sitare-Osman Menteşe zeytinyağı ile Kairos zeytinyağı girmeyi başardı.

*Sitare-Osman Menteşe zeytinyağı 2010’dan bu yana 9 kez dünyanın en iyi 500 sıralamasına girdi.

*2013’ten beri Flos Olei yarışmasına katılan Kairos Zeytinevi’nin zeytinyağı ise 5 kez dünyanın en iyi 500 zeytinyağı arasında yer almayı başardı.

Dünyanın en saygın zeytinyağı değerlendirme kuruluşu olan Flos Olei‘nin dünyadaki 53 zeytinyağı üreticisi ülkenin zeytinyağı markaları arasında yaptığı değerlendirme sonucunda 5 kıtada 22 ülkeden en iyi 500 zeytinyağı markası belirlendi. Değerlendirmede, Türkiye’den 9 marka listede yer almayı başardı. Dünyanın en iyi 500 zeytinyağı markası arasında Türkiye’nin Marmara Bölgesinden 5 zeytinyağı, Ege Bölgesinden dört zeytinyağı bulunuyor.

Milas’tan Sitare – Osman Menteşe Çiftliği ile Kairos Zeytin Evi dünyanın en iyi 500 zeytinyağı listesine girerek büyük bir başarı kazandılar. Flos Olei’nin son 10 yılda yaptığı değerlendirmelere göre Sitare – Osman Menteşe Çiftliği 9 kez, Kairos Zeytin Evi ise 5 kez dünyanın en iyi 500 zeytinyağı arasına girmeyi başardılar.

Dünyanın en iyi 500 zeytinyağının belirlendiği Flos Olei’nin değerlendirme sonuçları açıklandı. Latincede anlamı “çiçek“,  ve “en iyi kısım” olan “flos“, “yağ” anlamına gelen “olei“den oluşan ve “En iyi zeytinyağı” anlamındaki Flos Olei‘nin dünyanın en iyi 500 zeytinyağı arasında Türkiye’den 9 zeytinyağı yer alırken bunlardan 5’i Marmara Bölgesinden, 4’ü ise Ege Bölgesinden. Ege Bölgesinden sıralamaya girmeyi başaran Kairos Zeytin Evi ile Sitare-Osman Menteşe Çiftlik zeytinyağları ise Milas’tan elde edilmiş zeytinyağları.

İtalyan gazeteci, gıda eleştirmeni, şarap ve zeytinyağı tadımcısı Marco Oreggia‘nın uzman tadımcı Laura Marinelli ile birlikte zeytinyağına gereken önem ve ilginin verilebilmesini sağlamak, dünyada kaliteli zeytinyağı üretimini teşvik etmek amacıyla başlattıkları bir organizasyon olan Flos Olei’nin 2020 yılının en iyi zeytinyağı değerlendirmesine 5 kıtadan 22 ülkeden yüzlerce zeytinyağı markası katıldı. Dünyanın en iyi tadım uzmanlarından oluşan bir jürinin, geçen yıl Nisan ayına kadar teslim edilen zeytinyağlarını 5 ay süren incelemelerinin ardından dünyanın en iyi 500 zeytinyağı belirlendi. Yarışmada 5’i Marmara Bölgesinden, 4’ü Ege Bölgesinden olmak üzere Türkiye’den 9 zeytinyağı, dünyanın en iyi 500 zeytinyağı listesi arasına girmeyi başardı. Dünyanın en iyi 500 zeytinyağı arasına girmeyi başaran 9 zeytinyağından 2’si Milas’ta, memecik türü zeytinlerden erken hasat, soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiş zeytinyağı olan Sitare-Osman Menteşe Çiftliği zeytinyağı ile Kairos Zeytin Evi zeytinyağı.

2010’dan bu yana yapılan Flos Olei yarışmalarında dünyanın en iyi 500 zeytinyağı arasına girmeyi alışkanlık haline getiren Sitare-Osman Menteşe Çiftliği zeytinyağı, son 10 yıllık Flos Olei değerlendirmelerinde 2017 yılı dışında her yıl  dünyanın en iyi 500 zeytinyağı arasına girmeyi başardı.

Milas’ın Bafa Gölü yakınlarındaki Şenköy mahallesinde memecik türü zeytinlerden erken hasat, soğuk sıkım yöntemiyle elde ettiği zeytinyağları ile 2013 yılından bu yana Flos Olei yarışmalarına katılan Kairos Zeytin Evi ise 2017 yılı dışında her yıl dünyanın en iyi 500 zeytinyağı içinde yer almayı başardı.

MİTSO ÇOK MEMNUN

Milas yöresindeki memecik türü zeytinlerden erken hasat, soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen zeytinyağına coğrafi işaret almayı başaran Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Milas’tan iki zeytinyağı markasının zeytinyağlarının dünyanın en saygın değerlendirme kuruluşu olan Flos Olei’nin 2020 yılının en iyi 500 zeytinyağı arasına girmesinin mutluluğunu yaşıyor. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, daha düne kadar “dökme yağ” olarak işlem gören Milas zeytinyağının kalitesinin bugün için tüm dünyada kanıtlanmış olduğunu belirterek Flos Olei’nün dünyanın en iyi 500 zeytinyağı arasına girmeyi başaran Sitare-Osman Menteşe Çiftliği ile Kairos Zeytin Evi’ni kutladı. Milas zeytinyağının çok kısa sürede çok daha büyük başarılar kazanacağını belirten Reşit Özer “Milas zeytinyağının kalitesini dünyaya kabul ettiren Sitare-Osman Menteşe Çiftliği adıyla zeytinyağı üretimi yapan Ali Osman Menteşe ile Kairos Zeytin Evi adıyla çok kaliteli zeytinyağı üretimi yapan sayın Zeynep Çelikoğlu ve Cem Çelikoğlu‘nu kutluyorum. Milas zeytinciliği adına, Milaslılar adına kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.