DOLAR
34,5086
EURO
36,1666
ALTIN
2.981,23
BIST
9.367,77










Gıda Mühendisi Milaslı Dudu Gönül Tolun, zeytinyağında MİTSO’ya açık destek sözü verdi.

Gıda Mühendisi Milaslı Dudu Gönül Tolun, zeytinyağında MİTSO’ya açık destek sözü verdi.
08.05.2018 11:23
0
A+
A-

“ZEYTİN HASADINDA MAKİNELEŞMEK ŞART”

 

*Yıllarca TARİŞ Birlik merkezinde Gıda Mühendisi ve Tadım Uzmanı olarak hizmet veren Milaslı Dudu Gönül Tolun, Milas’ta zeytin ve zeytinyağı üretiminin geliştirilmesi için makineleşmenin şart olduğunu söyledi.

*MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de Milas’ta zeytin ve zeytinyağının kalitesini arttırmak için üreticiye kasa dağıtımı yapmak istediklerini belirterek “Kasa dağıtımı için kaynak arıyoruz” dedi.

Gıda Mühendisi Milaslı Dudu Gönül Tolun ve eşi Türkiye Zirai Donatım Kurumu Avukatı Mehmet Ufuk Tolun MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer‘i ziyaret ederek seçim başarısı nedeniyle kutladılar ve başarılar dilediler.

Daha önce TARİŞ’in birlik merkezinde yıllarca hizmet veren ve aslen Milas’ın Çomakdağ Kızılağaç mahallesinden olan Gıda Mühendisi Dudu Gönül Tolun, MİTSO’nun Milas zeytin ve zeytinyağı üretiminin geliştirilmesi ve tanıtımı için çok önemli çalışmalar yaptığını belirten Gönül, “Ben de yıllarca TARİŞ’te, birlik merkezinde çalışmış konunun uzmanı bir kişi olarak bundan sonra MİTSO’ya her konuda elimden gelen desteği vermeye hazırım” dedi.

Milas ve yöresinde zeytin ve zeytinyağı üretiminde kalitenin arttırılması için hasatta makineleşmenin, sıkımda fabrika temizliği ve soğuk sıkımın, sıkım sonrasında da zeytinyağının saklanmasının çok büyük önem taşıdığını vurgulayan Dudu Gönül Tolun “Zeytin ve zeytinyağı üretiminde öncelikle maliyeti düşürmemiz gerekiyor. Milas’ın zeytinliklerinin genellikle dağlık arazide olması nedeniyle işçilik maliyeti ve hasat süreci uzuyor. İşçilik maliyetinin artması üreticinin kazancını düşürüyor. Hasat sürecinin uzaması ise kalitenin düşmesine neden oluyor. Bunun için mutlaka makineli hasada yönelmemiz gerekiyor.Bunun araştırmasını yapıyoruz. Milas’ta, dağlık araziye en uygun hasat makinesini bulmak için araştırmalarımız sürüyor” diye konuştu. Zeytinin hasat edilmesinden sonra en kısa sürede sıkılması gerektiğini de anlatan Dudu Gönül Tolun “Zeytinin en kısa sürede, temiz fabrikalarda, hijyenik ortamda soğuk sıkım yöntemiyle hemen sıkılıp hemen fabrika içinde hava almayacak uygun kaplar içine koyulması gerekiyor. Zeytinyağını uygun olmayan kaplar içine koyup fabrikadan eve götürünce uygun kaplara aktarırım, diye düşünmek de yanlış. Fabrikadan eve götürüp uygun kaplara koyuncaya kadar geçen süre bile zeytinyağını kötü şekilde etkiliyor. Üstelik arada taşınan kapların niteliği de bozulmaya neden oluyor” dedi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de Gıda Mühendisi Dudu Gönül Tolun ve eşi TZDK Avukatı Mehmet Ufuk Tolun’a ziyaretleri ve MİTSO’ya destek sözleri nedeniyle teşekkür ederek “Milas’ta zeytin ve zeytinyağı üretiminde çok büyük mesafeler kat ettik. Bunda dönüm noktamız, Milas zeytinyağına coğrafi işaret almak oldu. Şimdi zeytinyağımıza güvenerek pazar arayabiliyoruz. Coğrafi işaret, markalaşmayı da arttırdı. Biz de MİTSO olarak zeytinyağında kalitenin arttırılması için araştırmalar yapıyoruz. Öncelikle üreticiye, hasat edilen zeytinlerin çuvallar yerine özel kasaların verilmesi için arayışımız sürüyor. Bunun için kaynak arayışındayız. Bu konuyu TOBB ile de görüştük. Yeterli kaynak bulabilirsek Milaslı zeytin üreticisine hasatta kullanılacak kasa dağıtmak istiyoruz” diye konuştu

.