HATALI ÜRÜNLERE GERİ ÇAĞIRMA GETİRİLDİ

06.04.2020 15:02

*AB mevzuatında yapılan değişikliklere uyum sürecinde çıkarılan kanunla hatalı ürünlerin geri çağrılmasının yolu açıldı.

*Resmi Gazetede yayınlandığı tarihten bir yıl sonra yürürlüğe girecek olan kanunla internet üzerinden güvensiz ürün satışına aracılık eden internet, radyo veya televizyon firmalarına da yaptırım uygulanabilecek.

Ticaret Bakanlığı’ndan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bildirildiğine göre, “7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu”nu Resmi Gazetede yayınlandı.Yayınlandığı tarihten bir yıl sonra yürürlüğe girecek kanuna göre;   imalatçı, ithalatçı ve yetkili temsilcinin yükümlülükleri ayrı ayrı belirlendi. Kanunla getirilen yaptırımlar arasında ürünlere izlenebilirlik mekanizması getirilmesi, e-ticaret kapsamına alınmak suretiyle, uygunsuz / güvensiz ürünün satışına aracılık eden internet, radyo veya televizyon firmalarına da yaptırım uygulanabilmesi ile ürünün geri çağrılma müessesesinin zorunlu hale getirilmesi de bulunuyor.

Avrupa Birliği mevzuatında yapılan değişikliklere uyum sağlanması ve uygulamada karşılaşılan bazı boşlukların bertaraf edilmesi için Resmi Gazetede yayınlandıktan bir yıl sonra, yani 12 Mart 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek kanuna göre getirilen düzenlemelerden bazıları şöyle:

– Türk malı imajının yabancı pazarlarda da korunmasını sağlamak üzere, güvensiz veya tağşişe konu ürün ihracı yasaklanıyor.

– E-ticaret kapsamına alınmak suretiyle, uygunsuz / güvensiz ürünün satışına aracılık eden internet, radyo veya televizyon firmalarına da müeyyide uygulanabilir hale geliyor.

– İzlenebilirlik mekanizması getirilmek suretiyle, imalatçıdan satıcıya kadar bütün iktisadi işletmecilere ürünü kimden aldığını ve mümkün olduğu hallerde, kime sattığını beyan zorunluluğu getirilerek güvensiz ürünün asıl sorumlusunun bulunması sağlanıyor. Böylece hem kayıt dışı üretimin önlenmesi hem de tüketicilerin güvenli ürün kullanımının üst seviyeye çıkarılması amaçlanıyor.

– Geri çağırma müessesesi zorunlu hale getiriliyor. İmalatçıya satmış olduğu bütün güvensiz ürünleri tüketiciden toplama mecburiyeti getiriliyor.

– Ürünün sorumluluğu tazminatı getirilmek suretiyle, güvenli olmayan bir ürürün sebep olduğu yaralanma ve ölümler ile maddi kayıplardan dolayı imalatçı tazminat ödemekle yükümlü tutuluyor.

– Test ve belgelendirme kuruluşları, ilgili bakanlığa karşı sorumlu tutulmak suretiyle, ürünlerin daha güvenli üretilmesinin sağlanması amaçlanıyor.

MİTSO : ÜRETİME KALİTE GELECEK

12 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe girecek Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu, Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından olumlu bulundu. MİTSO tarafından yapılan açıklamada kanunun, üreticinin her kademede denetlenmesini sağlayarak kaliteli üretim sağlayacağı belirtilirken internet üzerinden yapılacak satışlarda ürün satışına aracılık eden internet, radyo ve televizyon firmalarına da yaptırım getirerek pazarlama aşamasına denetim ve sorumluluk getirildiği ifade edildi. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Kanun, bir yıl sonra yürürlüğe girecek. Bu süre içinde herkesin kendini buna hazırlaması gerekiyor. AB mevzuatına uyum kapsamında düzenlenen kanunla getirilen yenilikler çok önemli. Bir kere ürünün üretiminden satışına kadar olan süreci tümüyle kayıt altına alınıyor. Böylece ürünün izlenebilirliği sağlanıyor. Ayrıca, internet üzerinden yapılan satışlarda bunların reklamını yapan radyo ve televizyonlara ada sorumluluk getiriliyor. Hatalı üretilen bir ürünün geri çağrılması da çok önemli bir yaptırım. Bunlar, üretimde kaliteyi getirecek uygulamalar” dedi.