ICC Türkiye Tahkim Günü Uluslararası Tahkim Konferansı İstanbul’da yapıldı.
“ICC MİLLETLERARASI TAHKİM DİVANI 2018 YILINDA 135 ÜLKEDEN 842 DAVAYA BAKTI”
ICC Türkiye Tahkim Günü Uluslararası Tahkim Konferansı İstanbul’da yapıldı. TOBB Milletlerarası Ticaret Odası (ICC Türkiye Milli Komitesi ve ICC Milletlerarası Tahkim Divanı işbirliğinde İstanbul’da düzenlenen Konferansa Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Başkanı Alexis Mourre katılırken TOBB’nin Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de yer aldı. Konferansta konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ICC’nin 2018 yılında 135 ülkeden 842 farklı davaya baktığını ve bunlardan 62’sinin Türkiye’den açılan dava olduğunu söyledi.
ICC Türkiye Tahkim Günü Uluslararası Tahkim Konferansı’nın açılış konuşmasını TOBB Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile ICC Milletlerarası Tahkim divanı Başkanı Alexis Mourre yaptılar.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında ICC’nin dünyada ticaretin ve yatırımların artması için çalışan en büyük iş dünyası kuruluşu olduğunu ve Birinci dünya Savaşı’nın uluslararası ticarete verdiği zararı gidermek amacıyla, bir grup girişimci tarafından ‘barışın tüccarları’ sloganıyla kurulduğunu anlattı. Hisarcıklıoğlu ICC’NİN 100 yılda, 100’den çok ülkede, 45 milyondan fazla şirketi ve 1 milyardan fazla çalışanı temsil eder hale geldiğini anlatarak “100 yaşındaki ICC, hem gelişen, hem de gelişmekte olan ülkelerde faaliyet gösteren ve Birleşmiş Milletlerde ‘gözlemci’ statüsü kazanmış tek iş dünyası organizasyonudur” diye konuştu. ICC Milletlerarası Tahkim Divanı’nın 1923 yılında kurulduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, zamanla farklı ülkelerden özel sektör temsilcilerini bir çatı altında toplayarak, dünyada ticaretin arttırılması ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için bir referans kurum haline geldiğini anlatı. ICC’nin 21. yüzyıldaki misyonunu “herkes için, her gün ve her yerde çalışan iş dünyası” olarak yenilediğini söyleyen Hisarcıklıoğlu Türkiye’de, ICC Türkiye Milli Komitesi’nin kurulması ve faaliyetlerinin yürütülmesi görevinin TOBB’ye verildiğini ve TOBB çatısı altında faaliyet gösteren ICC Türkiye Milli Komitesi’nin 1934 yılından bu yana ICC’nin Türkiye temsilciliğini üstlendiğini ve ICC’nin çalışmalarına katkı verdiğini anlatarak şöyle konuştu:
“ICC Tahkim Divanı tamamen uluslararası bir yapıya sahiptir. Her kıtada yer alan 90’dan fazla ülkedeki üyelerden oluşan Divan, en yaygın temsil edilen tahkim kuruluşu olma özelliğine sahiptir. Milletlerarası Tahkim Divanı’nda 2018 yılında 135 ülkeden 842 farklı tahkim davası görülmüştür. Bunlardan 62’si ülkemizden gitmiştir”.
Konferansa katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da küresel ekonominin farklı kolları ile ilgilenen uzmanları, hukukçuları, akademisyenleri ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren bu konferansı son derecede önemli ve faydalı gördüğünü söyledi. 82 milyon nüfusu ile Türkiye’nin 31 yaş ortalamasıyla Avrupa’nın en dinamik ekonomisine sahip ülke konumunda bulunduğunu ifade eden Bakan Pekcan Türkiye’nin her zamankinden daha fazla küresel ekonomiye entegre olduğunu bildirdi. Pekcan “Türkiye ekonomisinin kendisi dışa açık olduğu kadar Türk insanı ve Türk girişimcisinin iş kültürü de dışa açıktır. Türk iş alemi oldukça pratiktir, esnektir, Türk firmalarının küresel ölçekte iş yapma kapasitesi çok geniştir. Bugün dünyanın hemen her ülkesine ihracatımız var. türk firmaları yaklaşık 120 ülkede yatırımcı konumunda, müteahhitlik firmaları da 123 farklı ülkede başarılı projelere imza atmış durumdalar. Bugüne kadar 380 milyar dolarlık proje gerçekleşmiş durumda. Hizmet ihracatımız 47,8 milyar dolar, mal ihracatımız 168,1 milyar dolara ulaşmıştır” dedi.
ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Başkanı Alexis Mourre de konuşmasında ICC’nin en büyük ve başarılı tahkim örgütü olduğunu ve kurum olarak tarafları cezbettiğini belirtek “Tarafsız bir kurum olan ICC, 25 dilde hizmet veren küresel bir kurumdur. ICC korumacılığa karşıdır. Biz açık ticareti savunun bir kuruluşuz. Türkiye bizim için son derece önemli bir pazardır” dedi.
İstanbul’daki ICC Tahkim Konferansına TOBB’nin Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi olarak katılan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, konferansın yararlı geçtiğini belirterek “Konferansta uluslararası ticaretin karşılaşmakta olduğu çeşitli sorunlar ele alındı, çözüm yolları üretildi. Yararlı bir konferans oldu” diye konuştu.