Kültür balıkçılığının önemli isimlerinden Orhan Kılıç soruyor
MİTSO Yönetiminin ziyaret ettiği ülkemizin ve yöremizin önde gelen kültür balıkçılığı kuruluşlarından birisi olan Kılıçın Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, hayvancılıkta Doğu illerine teşvik uygulandığını fakat Batı illerinin teşvik dışı tutulduğunu belirterek Bu ayrımcılık neden? diye soruyor. Kültür balıkçılığı sektöründe ekonomik nedenlerden kaynaklanan bir daralma yaşandığına dikkat çeken Orhan Kılıç üretim kapasitesinde bir daralma olmamakla birlikte sektörde faaliyet gösteren firma sayısının 225ten 54e düştüğünü, bunun da aslında iyi bir şey olmadığını söyledi.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Kılıçın OSBden yer alarak yatırım yapmasını istedi.
MİTSO Yönetimi, üyeleriyle iyi ilişkiler geliştirmek, onları 4 7 Mart tarihleri arasında odamızın öncülüğünde yapılacak Milas Tarım ve Hayvancılık Fuarına davet etmek ve OSBye yatırım yapmayı önermek amacıyla düzenlediği gezilerden ikincisini ülkemizin ve yöremizin önde gelen kültür balıkçılığı firmalarından birisi olan Kılıç Holdinge yaptı. Mi.T.S.O. Meclis Başkanı Reşit Özer, Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muzaffer Atıcı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Mat, Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Cuma Bozkurt ve Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Osman Arıkandan oluşan oda yönetimi Kılıç Holdingin Yönetim kurulu Başkanı Orhan Kılıç tarafından ilgiyle karşılandı.
Ziyaret sırasında, ülkemizin ve yöremizin ekonomik sorunları, yatırım olanakları ve geleceğe yönelik beklentiler üzerine yapılan söyleşi sırasında özellikle kültür balıkçılığı ve hayvancılık sektöründeki teşvikler konusunda görüşlerini açıklayan Kılıç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, kültür balıkçılığı sektöründe üretim kapasitesinde bir düşüş olmamakla birlikte bu işle ilgilenen firma sayısının ekonomik krizin de etkisiyle 225ten 54e düştüğünü söyledi. Bu durumun aslında iyi bir şey olmadığını belirten Orhan Kılıç Firma sayısının azalması aslında bizim pazarlık gücümüzü de kırıyor. Örneğin, bakanlıkla bir konu hakkında konuşurken 225 kişiyle konuşmak başka, 54 kişiyle konuşmak başka. Kuşkusuz ne kadar çok kişiyle konuşursak o kadar etkili oluyor dedi.
Ekonomik kriz sürecinde firmaların zarar görmeden çıkmanın mümkün olmadığının altını çizen Orhan Kılıç Önceden yüzde 40 öz sermaye ile bu işi yürütmek mümkündü. Fakat şimdi bu mümkün değil. Bu süreçte en önemli beklentimiz, kredilerin vadelerinin uzatılmasıdır. İhracat yapan firmalara yardımcı olmak gerekir. Bu ülke ekonomisi için son derecede önemli bir konudur. Bu yüzden kredi vadeleri uzatılmalı diye konuştu.
Kültür balıkçılığı alanındaki faaliyetleri hakkında MİTSO yöneticilerine bilgi veren Orhan Kılıç, Kayseri ve Kahramanmaraşta alabalık tesislerinin olduğunu anlatarak buralardan elde ettikleri alabalıkları da ihraç ettiklerini söyledi. 2007 yılında 5 liradan balık sattıklarını, oysa şimdi ekonomik krizle birlikte girdilerin artmasına rağmen balığı 3.5 liradan satmaya başladıklarını anlatan Orhan Kılıç, hayvancılık sektöründe uygulanmakta olan teşvik sistemini de eleştirdi. Doğu illerinde hayvancılığa teşvik uygulandığını ancak Batı illerinde hayvancılık sektörünün teşvik dışı tutulduğunu vurgulayan Orhan Kılıç Doğuda 100 başa kadar hayvancılık yapanları yüzde 50ye kadar teşvik veriliyor. Fakat Batıda teşvik yok. Sanki buradaki insanlar adeta cezalandırılıyor. Bu insanlar vergisini ödemiyorlar mı? Bu insanlar elektrik paralarını yatırmıyorlar mı? Öyleyse bu insanlar neden cezalandırılıyor? Biz bunu söylediğimizde, e, canım Batıya da turizm sektörüne teşvik uyguluyoruz diyorlar. İnsanlar gitsin turizmde çalışsın deniliyor. Batıdaki herkes turizm yapmak zorunda mı? dedi.
Hayvancılık sektöründeki yatırımlarından da söz eden Orhan Kılıç l000 başlık büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yaptıklarını ve günde 5 7 ton arasında süt aldıklarını söyledi. Tavukçuluk alanındaki yatırımları hakkında da açıklamalarda bulunan Kılıç Ekonomik kriz bütün piyasayı salladı. Bir milyon tonluk tavuk pazarı var. Bunun yüzde 15i bizim elimize geçince bize karşı tavır aldılar. Zaten kriz nedeniyle zarar ediyorduk. Bu nedenle bu tavukçuluk tesislerimizi satarak piyasadan çekildik. Fakat biz piyasadan çekilince Rusya pazarı açıldı. Eğer şimdiki koşullarda tavukçuluk tesisimiz elimizde olsaydı bütün zararımızı üç ayda karşılardık dedi. Orhan Kılıç öte yandan 10 milyon dolar yatırım yaptıkları otellerini ise kiraya verdikleri söyledi.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tunanın Milas Organize Sanayi Bölgesinin kurulması yönünde yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Enver Tuna, OSBnin kurulacağı alanın kamulaştırmasının yapıldığını, Mart ayı içinde OSBnin altyapı projelendirilmesi işinin ihaleye çıkacağını, projenin hazırlanmasından sonra hemen altyapı çalışmalarının başlatılacağını anlattı. Tuna, OSBde en küçüğü 5 bin metrekare olmak üzere fabrika arsaları oluşturulacağını, isteyenlerin bir yıl içinde yatırım yapmak koşuluyla birden çok arsa alabileceklerini, altyapı çalışmaları tümüyle bittikten sonra arsaların metre karesinin ancak 4 5 liraya mal olacağını söyledi. Enver Tuna, Kılıçın da OSBden yatırım yapmak üzere yer almasını önerdi. Bunun üzerine Orhan Kılıç şöyle konuştu;
İşte bunu söylediğiniz çok iyi oldu. Zaten bu tesis bize yetmiyor. Yetmediği için de biz balığı işlenmek üzere buradan Kahramanmaraşa gönderiyoruz. Bu nedenle biz tesisimizi genişletmek zorundayız. Herhangi bir yere tesis yapmak istediğimizde karşımıza birçok engel çıkıyor. Çok zaman kaybediyoruz. Zaten biz ne kaybedersek zamandan kaybediyoruz. OSB olursa hiç değilse birçok işlem yapmaktan kurtulur, doğrudan yatırıma geçebiliriz. Ayrıca buraya birçok da fabrika gelir. Milas, bir Bodrum değil. Bu nedenle Milas sanayiye önem vermek zorunda. OSB olursa inanıyorum ki, Milas bölgede başı çeker
Daha sonra ülke ekonomisi ve Türkiyenin genel durumu hakkında sürdürülen söyleşi sırasında Orhan Kılıç, Türkiyenin ihracatının 130 milyar dolardan 100 milyar dolara düştüğünü belirterek Buna rağmen Türkiyeye giren sıcak para var. Fakat her şeyi bu sıcak parayla halledemezsiniz. Her şeyin bir sınırı var dedi. Hükümetin açılım konusundaki politikası hakkındaki görüşlerini de açıklayan Orhan Kılıç Ben Türk Kürt ayrımı olduğunu kabul etmiyorum dedi.
MİTSO Yöneticileri, Kılıç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıça 4 -7 Mart tarihleri arasında Milasta yapılacak Tarım ve Hayvancılık Fuarına katılmaya davet ettiler.
MİTSO yöneticilerinin yaptıkları ziyaret daha sonra bu tür ziyaretlerin sık sık ve karşılıklı olarak sürdürülmesi yönündeki dileklerle sona erdi.