MİTSO : İYİ Kİ BALOYA GİRMİŞİZ

06.08.2013 17:48

*MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna: “Milas OSB-Güllük Limanı demiryoluyla kamyoncularımız işsiz kalmayacak. Tam tersine, ihracat artacağı için kamyoncuların da kazancı artacak”.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın Haziran ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Toplantıda, Meclis Başkanı Reşit Özer, MİTSO’nun da ortak olduğu BALO A.Ş.’nin genel kurul toplantısı hakkında bilgi verdi. Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna da son bir aylık dönemdeki oda faaliyetlerini anlattı.

MİTSO’nun Haziran ayı olağan meclis toplantısı Mayıs ayı bütçesinin görüşülmesi şeklindeki tek maddelik gündemle toplandı. Meclis Başkanı Reşit Özer tarafından açılan oturumda MİTSO’nun Mayıs ayı bütçesi 291 bin 132 TL olarak denk bir şekilde oybirliği ile kabul edildi.

Daha sonra söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna son bir aylık dönemdeki oda faaliyetleri hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Enver Tuna konuşmasında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun MİTSO’yu ziyareti, akreditasyon süreciyle ilgili olarak yapılan paydaş çalıştayı ve Milas OSB – Güllük Limanı demiryolu bağlantısı fizibilitesi ile ilgili yapılan panel hakkında meclis üyelerine bilgi aktardı. Bir soru üzenine Enver Tuna, Milas OSB ile Güllük Limanının demiryolu ile birbirine bağlanmasının kamyonculara zarar vermeyeceğini söyledi. Enver Tuna “Kamyoncuların tedirgin olmalarına hiç gerek yok. Çünkü OSB ile liman arasındaki demiryolu bağlantısı ile Milas OSB’de üretilen ürünlerin taşıma maliyetleri düşecek. Maliyetin düşmesiyle birlikte üretici firmalar daha büyük bir rekabet gücü elde edecekler. Bu da hem üretimin, hem ihracatın artmasına neden olacak. Böylece kamyonlar dağdaki maden ocaklarından daha çok maden taşıyacaklar. Bu konuda tek değişiklik şimdi Güllük Limanına taşıdıkları madenleri demiryolu yapıldığında Milas OSB’ye taşıyacaklar. Yeni onların durumları değişmeyecek. Hatta üretim ve ihracat aratacağı için daha çok maden taşıyıp daha çok kazanacaklar. Fizibilite raporunda da açıklandı; yapılacak demiryolu iyi senaryoya göre 66 ayda, kötü senaryoya göre ise 116 ayda kendisini amorti edecek. Biz bu konuyu ilgililerin ve kamuoyunun dikkatini çekmek için bu girişimi başlattık. Bu konuda amacımıza da ulaştık. Çünkü demiryolu projesi bugün devletin ilgili kuruluşlarında da kamuoyunda da gündemde ” dedi.

Enver Tuna konuşmasında yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 1 Temmuz’da yürürlüğe gireceğini anımsatarak “Meclis üyelerimiz ve üyelerim bu konuda çok dikkatli olsunlar. Çünkü 1 Temmuz’da yeni bir dönem başlıyor. Herkes bu döneme hazırlıklı olmalı. Yönetim olarak Temmuz veya Ağustos ayı içinde yeni TTK hakkında üyelerimi bilgilendirici bir konferans veya panel daha düzenlemeyi düşünüyoruz” diye konuştu. Enver Tuna MİTSO dergisinin yeni sayısının da çıktığını ve dağıtımına başlandığını da sözlerine ekledi.

MİTSO Meclis Başkanı Reşit Özer de MİTSO’nun da hisse sahibi olduğu Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş.’nin 22 Haziran’da İzmir’de yapılan olağanüstü genel kurul toplantısı hakkında açıklamalarda bulundu. Genel kurul toplantısına MİTSO adına katılan Reşit Özer “Orada gördüm ki, BALO projesi çok başarılı bir proje olacak. Çok yüksek gelir getirecek. Keşke daha çok paramız olsaydı da daha çok pay alabilseydik. Proje tamamlandığında, işletmeye açıldığında çok kısa bir süre içinde yatırdığımız parayı geri alabileceğiz. Genel kurul toplantısına TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı. Rifat Bey, ihracatımızın %52’sinin deniz, %40’ının kara, %7’sinin hava ve ancak %1’inin demiryolu ile yapıldığını söyledi ve ihracatta demiryolunun payının mutlaka arttırılması gerektiğini anlattı. Arkadaşlar, gelecek dönemde demiryolları çok büyük bir önem kazanacak. İyi ki biz bu projenin içinde yer almışız” diye konuştu.

MİTSO Meclis Başkanı Reşit Özer daha sonra yeni TTK’deki bir ayrıntıya dikkat çekerek “Arkadaşlar, yeni TTK’ye göre bir otele getirilen bavulun veya otobüs işletmesinde kaybolan çantanın kaybolması durumunda mutlaka sahibinin zararının karşılanması gerekiyor. Kaybolan bavuldan, otele bırakılan eşyadan, otoparka bırakılan taşıttan işletme sahibi sorumlu olacak. Buralara bırakılan eşyaların başına bir şey gelirse sorumlusu işletme sahibi olacak. Bu nedenle otelci ve ulaştırma sektöründeki arkadaşlarımızın çok dikkatli olması gerekiyor” dedi.

Daha sonra söz almak isteyen olmayınca MİTSO meclis toplantısı, Meclis Başkanı Reşit Özer tarafından kapatıldı.