DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50










LEONARDO DA VİNCİ HAREKETLİLİK PROGRAMI ‘MİLAS’TAKİ İŞLETMELERDE İŞE YENİ BAŞLAYANLARIN VE İŞSİZLERİN İHRACAT ELEMANI OLARAK YETİŞTİRİLMESİ’ PROJESİ

LEONARDO DA VİNCİ HAREKETLİLİK PROGRAMI ‘MİLAS’TAKİ İŞLETMELERDE İŞE YENİ BAŞLAYANLARIN VE İŞSİZLERİN İHRACAT ELEMANI OLARAK YETİŞTİRİLMESİ’ PROJESİ
20.03.2014 10:13
0
A+
A-

 

Milas, verimli tarım alanları, uçsuz bucaksız zeytinlikleri ve ormanları, zengin yeraltı kaynakları, uzun kıyı şeridi ile Güneybatı Anadolu’nun en verimli ilçelerinden birisidir.

 

Öyle ki; son yıllarda Türkiye’de büyük bir artış göstererek 2011 yılında 188 bin 790 tona ulaşan kültür balığının yüzde 68’i Milas’ta üretilmektedir. Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının yaklaşık yüzde 18’i de yine Milas ilçesi sınırları içindedir. Muğla ilinde yılda, yaklaşık 20 bin ton bal elde edilmektedir. Muğla ili büyük çoğunluğu çam balı olan bal üretimiyle Türkiye’nin en çok bal üretilen ilidir. Milas ilçesinde ise yıldan yıla artış veya azalış gösterse de 2 bin 600 ton bal elde edilmektedir. Milas’ta çıkarılan feldspat, zımpara taşı, boksit, mermer gibi yeraltı kaynakları işletilmekte ve bir kısmı ihraç edilmektedir.

 

Böylesine zengin bir üretim potansiyeline sahip olan Milas’ta üretilen ürünlerin dış pazarlara sunulabilmesi çok büyük bir önem taşımaktadır. İlçenin ürünlerinin ihracatının arttırılabilmesi ise öncelikle bu işkolunda çalışan veya çalışmak isteyenlerin eğitimi ile doğrudan ilgilidir.

 

Bu nedenle, yöresindeki yatırımcılara ve girişimcilere önderlik etmeyi ilke edinen Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Avrupa Birliği’nin Leonardo Da Vinci Hareketlilik Projesi kapsamında işe yeni başlayan 10 kişi ile ihracatta ilerlemek isteyen veya işsiz olup ihracat elemanı olmak isteyen 10 kişiyle birlikte toplam 20 kişiyi ihracat elemanı olarak yetiştirmek üzere bir proje başlatmıştır.

 

MİTSO’nun bu proje kapsamındaki proje ortakları; Milas Belediyesi, Milas Halk Eğitimi Merkezi, Özer Otomotiv Motorlu Araçlar Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi’dir. Projenin yurt dışı ortakları ise Türk – Alman İşadamları Derneği (TDU) ile International Education & Service Consulting (IESC) adlı kuruluşlardır.

 

MİTSO,  proje ortaklarıyla uyumlu ve verimli bir çalışmayla ihracat elemanı yetiştirme projesini uygulamaya koymuştur. AB’nin sağladığı 33 bin 320 Euro hibe desteğiyle uygulamaya konulan projeden yararlanmak amacıyla 24 kursiyer Milas’ta düzenlenen ve toplam 60 saat süren teorik eğitime katılmışlardır. Kursun teorik eğitim kısmını başarıyla tamamlayan kursiyerler proje gereği yurtdışı eğitime de katılmak için başvurularını yapmışlar ancak bunlardın bazılarının pasaport vizeleri onaylanmadığından yalnızca 16 kursiyer yurtdışı eğitim çalışmasına götürülebilmiştir.

 

AB’nin Leonardo Da Vinci Hareketlilik Projesi’nde eğitimden amaçlarından birisinin de işsizlerin iş edinebilmeleri olduğu düşünülürse proje kapsamında eğitim kurslarına katılanlara “işsiz” oldukları için vize verilmemesi bir çelişki olarak ortaya çıkmıştır.

 

Almanya’nın Berlin kentinde düzenlenen ve toplam 40 saat süren eğitime proje koordinatörü MİTSO AR&GE ve Dış İlişkiler Memuru Gülay Aytaç ile birlikte katılan 16 kişi, verimli bir çalışma dönemi geçirmişlerdir. Bu eğitim sürecine katılanlar Berlin’de birçok şirket yöneticisi ile yapılan görüşmelerde önemli ölçüde deneyim kazanmışlardır.

 

Kursa katılanların yurt içinde ve Almanya’da eğitimle elde ettikleri bilgiler ve deneyimin kısa sürede Milas’ın ihracatına olumlu şekilde yansıyacağına ve artan ihracatın ise yöremizin üretiminin artmasına ve işsizliğin azalmasına çok büyük katkılar sağlayacağını umuyoruz.

 

Projemiz kapsamında uyumlu ve verimli bir çalışma ortaya koyan proje ortaklarımıza teşekkür ediyoruz. Projemiz kapsamında gördükleri eğitimle bilgi ve deneyim edinen kursiyerlerimize iş yaşamlarında başarılar diliyoruz. Kursumuza katılanlara bilgi ve deneyimlerini aktararak onların ufuklarını açan kurs öğretmenlerine teşekkür ediyoruz.

DSCF2330 DSCF2339 DSCF2360 DSCF2594 DSCF2777 DSCF2794 DSCF2985 864 836 324 298 288 279 224 DSCF3022