LEONARDO DA VİNCİ HAREKETLİLİK PROJESİ BERLİN-ALMANYA

06.08.2013 17:37

Okulumuz Milas Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tarafından Avrupa Birliği Leonardo Da Vinci –veptro projesi kapsamında gerçekleştirilen eğitim programı 6-19 mart 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Avrupa Yeterlilikleri Çerçevesinde Mesleki Eğitimde ölçme Değerlendirme Ve Sertifikalandırma konulu projeyeMilas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi Cuma Bozkurt okulmüdürü Günay Gürer, okul müdür baş yardımcısı Bekir Kalender, okul müdür yardımcısı Murat Turan, Bilgi İşlem Teknolojileri alan şefi Abdullah Özdemir, Elektrik-Elektronik alanı Laboratuar şefi Suat Gökkaya, Motorlu Araçlar teknolojileri atölye şefi Fikret Denizli, katılmışlardır.
Proje Almanya’nın Berlin kentinde bulunan BBW Berufsvorbereitungs- und AusbildungsgesellschaftmbH eğitim kurumu ortak olarak seçilmiş, bu doğrultuda bu kentte bulunan eğitim kurumlarına ziyaret gerçekleştirilmiş, incelemelerde ve görüş alışverişinde bulunulmuştur.Almanya’da mesleki ve teknik eğitim özel eğitim kurumları ve devlete ait okullar tarafından iki koldan yürütülmektedir. Öncelikle meslek alanları belirlenirken sektör ihtiyaçları göz önünde bulundurulmakta Sektör temsilcileri, meslek odaları ve uzman eğitimciler bir araya gelerek meslek alanı belirlemektedirler. Bu meslek alanına ait bilinmesi gereken konular müfredat programı halinde getirilip eğitim bakanlığına sunulmakta. Bakanlığın onay vermesi halinde meslek alanı olarak belirlenen alanda okullar, alt yapısı, donanımları ve eğitici personeli hazırlandıktan sonra eğitime başlanmaktadır. 6 aylık uygulamalar sonucu yapılan gözlemler doğrultusunda programlarda revizyona gidilebilmektedir. Ayrıca eğitim programlarında modüler eğitim sistemi benimsenmiştir. Sektör ihtiyaçlarına göre eğitim programlarında değişikliğe gidilmektedir. Devlet okullarında on yıllık temel eğitimi tamamlayan öğrenciler akademik eğitim ve meslek eğitimi olmak üzere iki türlü eğitimlerine devam etmektedirler.
Meslek okullarında giderler alan direktörlerinin hazırladıkları bütçe doğrultusunda yerel yönetimler tarafından karşılanmaktadır. Öğretim yöntemlerinde yaparak yaşayarak ve tam öğrenme metodu uygulanmakta ve bu sayede %100 başarı yakalanmaya çalışılmaktadır. Öğretim programları işlenirken öğrencinin o gün öğrenemediği konular aynı gün ek ders yapılarak tekrar edilip tam olarak öğrenilmesi sağlanmaktadır. Eğitim programlarında tamamen branşlaşmaya gidilmiş bu sayede öğrenim görülen meslek alanı ile ilgili her şey tam olarak öğretilmektedir.
Özel mesleki eğitim veren kurumlarda genelde sertifika programları işletilmektedir. Özel eğitimkurumlarından, işini kaybetmiş kişiler, çalıştığı şirketler tarafından eğitim alması gereken kişiler ve kendisi ihtiyaç duyduğu alanda eğitim almak isteyen kişiler yararlanabilirler.İşsiz kalan kişiler, iş bulma kurumu aracılığı ile giderleri devlet tarafından karşılanmak üzere bu eğitim kurumlarının eğitim programlarından birine kayıt yaptırabilirler. Eğitim programlarının süresi ve içerikleri sektör temsilcileri ve uzman kişiler tarafından hazırlanmaktadır.
Şirketlerde, çalışanlarının eğitim alması gereken konular olduğunda ücretlerini ödeyerek bu eğitim kurumlarından yararlanmaktadır. Ayrıca bireysel olarak bir konuda eğitim almak isteyen kişilerde bu eğitim kurumlarında yararlanabilirler. Eğitim programı bir proje üzerinden de uygulanabilmektedir.
Yasal zorunluluk gereği herhangi bir meslek eğitimi kurumundan belgesi olmayan hiç kimse şirketlerde iş yapamamaktadır. Ayrıca yapılan işlere 2 yıl garanti istenmesi meslek eğitimi bir zorunluluk haline getirmiş ve yapılan işlerin kaliteli olmasını sağlamaktadır. Bu ülkede el işçiliğine verilen değerin çok fazla olması el işçiliği ile yapılan işlerin yüksek ücretlerle alıcı bulması mesleği dahada değerli kılmaktadır.

LEONARDO DA VİNCİ HAREKETLİLİK PROJESİ SUNUMLARI
– Vetro Proje Yapıolacak İşlemler Sunusu(Microsoft Powerpoint Gerektirir)
– Vetro Sunu(Microsoft Powerpoint Gerektirir)
– Vetro Kültürel Sunu(Microsoft Powerpoint Gerektirir)