Milas 4. Zeytin Hasat Şenliği’nde Prof. Dr. Canan Karatay’ın zeytinyağı öğütleri: “İÇİLECEK KARDEŞİM, ZEYTİNYAĞI İ – Çİ – LE – CEEK!
*Zeytin altın suyudur. Altından da değerlidir. Altın için insanlar birbirini öldürüyor. Oysa zeytin barış demektir. İnsanlığa barış getirir.
*Zeytinyağına “yağ” demek doğru değildir. Zeytinyağı bir meyve suyudur. Zeytin en sağlıklı meyvedir.
*Ortalama bir zeytinde 5 kalori vardır. Her gün 30 – 40 zeytin yiyin.
*Zeytin ağaçlarına kimyasal gübreleme yapmayın. Zeytin, kayalardan tuz aldığı için lezzetlidir. Siz de zeytin ağaçlarının dibine kaya tuzu serpin.
*Virjin zeytinyağı (doğal ve katkısız olarak elde edilmiş, işlemden geçirilmemiş zeytinyağı) karaciğerin yağlanmasını önler.
*Virjin zeytinyağı omega-9 bakımından zengindir. Virjin zeytinyağı ana sütüdür. Bütün hastalıkları önler. Bunun lamı, cimi yok.
*Virjin zeytinyağının içinde % 88 oranında doğal E vitamini vardır. E vitamini alzaymırı önler, kanserleri önler. Karaciğeri korur. Tiroid sorunlarını giderir. Vücut ağrılarının giderir. Eklem ağrılarını giderir.
*Annem kulağımız ağrıdığında ılık zeytinyağı damlatır, ağrı geçerdi.
*Zeytin yaprağının çayını için. Zeytinyağı yaprağının antitoksidan özelliği vardır. Zeytin yaprağı da, dalı da en güçlü doğal antibiyotiktir. Bakterileri, virüsleri, mantarları ve parazitleri öldüren en kuvvetli antibiyotiktir. Zeytin çayı özellikle yaşlılara verilmelidir.
*Tıbbın babası sayılan Hipokrat, zeytin yaprağı özüyle kolerayı, mide ülserini iyileştirmişti. Diş ağrılarını, doğum sancılarını iyileştirmiştir.
*Ben yoğun bakıma zeytinyağı sokmuş kişiyim.
*Her gün evlerde bir fincan zeytinyağı içmek gerekir. Zeytinyağı aşılardan bile güçlüdür.
*Zeytinyağı altın suyudur. Zeytin ağaçlarını korumak zorundayız. M.Ö. 5. yüzyılda Aristo, bir zeytin ağacı kesenin başı kesilsin diyordu.
*Hep yağsız yiyin, yağsız yiyin deyip durdular. Yağsız yiyerek hücreleri zayıflattılar. Vücudun yağa da ihtiyacı var.
*Şekersiz vücut olmaz, yağsız vücut olmaz, proteinsiz vücut olmaz.
*Trans yağlar kullanmayın. Trans yağlar, doğal olmayan yağlardır. İnsan eliyle üretilen yağladır. Dünyada trans yağların kullanımı arttığı için hastalıklar arttı.
*Trans yağlar dokuları sertleştirir. Dokuların esnekliğini, yumuşaklığını kaybettirir. Damar tıkanıklıklarına neden olur.
*Virjin zeytinyağı kanı sulandırır. Kan hücrelerinin yapışkanlığını önler. Damar tıkanıklığını önler. Bu bakımdan Aspirin’den bile iyidir.
*Doğal zeytinyağı tüketilerek kanser riski yarı yarıya düşer.
*İçilecek kardeşim, zeytinyağı içilecek. Zeytinyağı bölgesindeyiz. Zeytinyağı i- çi- le- ceeek! Ancak virjin zeytinyağı içilecek. Her sıvı yağ virjin zeytinyağı değildir.
*Doğal olarak elde edilen 30 yağ vardır. Bunlar yararlıdır. Bu yağları yiyin.
*Rafine edilmiş yağlar, rivyera zeytinyağları hidrojen eklenmiş yağladır. Bunlar zararlıdır. Rivyera zeytinyağının hiçbir faydası yoktur, haberiniz olsun. Rivyera zeytinyağı da işlenmiş yağ olduğu için çok daha zararlıdır.
*Trans yağların biyolojik işlevi sıfırdır. Bunlar hücrelerin fonksiyonlarını engeller.
*Yiyeceğiniz yağ virjin zeytinyağı olacak. Trans yağ olmayacak. İşlenmiş yağ olmayacak. İçinde başka maddeler olmayacak.
*Trans yağlarla kızarma yapmayın. Trans yağların içindeki zararlı maddeler yemekler pişirirken ortaya çıkar. Yemekler yüksek ateşte pişirmeyin. Gerekirse güveç içinde, kısık ateşte pişirin.
*Felç olmamızın nedeni vücutta yeterince yağ olmamasındandır.
*Kuyruk yağı yiyin. Aman et yağlı olmasın, aman kolestrol olmasın, dediler. Kolestrol olmazsa vücut çöker.