DOLAR
34,8653
EURO
36,5861
ALTIN
3.043,90
BIST
10.058,47










Milas Güney Ege 7. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı yine büyük bir başarıyla yapıldı

Milas Güney Ege 7. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı yine büyük bir başarıyla yapıldı
10.03.2016 16:00
0
A+
A-

“YİNE, HİÇBİR İLÇEDE GÖRÜLMEYEN BİRLİK, BERABERLİK, İLGİ VE KATILIMLA…”
*Milas Güney Ege 7. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı yine büyük bir başarıyla açıldı. Açılış törenine Muğla Milletvekilleri Nihat Özdemir (AKP), Prof. Nurettin Demir (CHP) ve Mehmet Erdoğan (MHP) ile Muğla Valisi Amir Çiçek de katıldılar.
*Fuara bu yıl 28 ilden 187 firma stant açarak ürünlerini sergiledi.
*Fuarda bu yıl ilk kez çadır kurularak sergi alanı arttırıldı. Çadırda, Anadolu’nun pek çok yöresinden gelen ürünler satışa sunuldu.
*3 Mart Perşembe günü saat 11.00’de açılan fuar, 6 Mart Pazar günü, saat 18.00’e dek açık kaldı.
Milas Güney Ege 7. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı yine büyük bir ilgi ve başarıyla açıldı. Fuar açılışında yapılan konuşmalarda Milas’taki ortak akıl ve kurumlar arası birliktelikten övgüyle söz edilirken geçen yıla göre bu yıl fuara katılan firma sayısının yüzde 22 arttığı vurgulandı. 20 kurum ve kuruluşun katkısı ve 4 firmanın sponsorluğunda Expolink Fuarcılık kuruluşu tarafından düzenlenen fuar açılışında Milas’a modern bir fuar alanı kazandırılması istendi.
Milas Güney Ege 7. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı 3 Mart Perşembe günü saat 11.00’de düzenlenen açılış töreni ile kapılarını ziyaretçilere açtı. Açılış törenine Muğla AKP Milletvekili Nihat Özdemir, CHP Milletvekili Prof. Nurettin Demir, MHP Milletvekili Mehmet Erdoğan ile Muğla Valisi Amir Çiçek de katıldı.
Törende ilk açılış konuşmasını yapan fuarın organizatör firması Expolink Fuarcılık Yöneticisi Zeki Erdoğan fuarın gerçekleşmesinde pek çok kişinin ve kurumun enerjisinin olduğunu söyledi. Milas’ta başta Kaymakamlık olmak üzere Belediye Başkanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası ve Ziraat Odası ve diğer kuruluşlarla birlikte yürütülen çalışmalarla bugünlere gelindiğini belirten Zeki Erdoğan “Gerek Expolink Fuarcılık olarak, gerek Avrasya Fuar Yapımcıları Derneği olarak hiçbir ilde ve ilçede görmediğimiz bir birlikteliği burada görüyoruz. Hiçbir ilde ve ilçede görmediğimiz şekilde fuar açılışlarını 1000, 1500 kişiyle birlikte burada yapıyoruz” dedi. Fuara bu yıl 28 ilden 187 firmanın katıldığını anlatan Zeki Erdoğan yapılan istatistiklerde Milas fuarına 42 ilden ziyaretçi geldiğini ve bu yıl fuarda stant açan firma sayısının yüzde 22 arttığını, sergi alanının daha da genişlediğini belirterek “Bu gurur verici bir tablo. Biz bu ilgiye layık olmaya çalışıyoruz” dedi fuarın düzenlenmesine destek veren kurumlara teşekkür etti.
Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici de konuşmasında Muğla ilinin tarımsal üretim rakamlarını vererek baldan balığa, sığladan bademe dek pek çok ürünün Türkiye’de en çok üretildiği ilin Muğla olduğunu belirterek “Türkiye’deki çiftçilerin yüzde 1’i, Türkiye’nin tarım alanlarının yüzde 1.3’ü Muğla’dadır. Biz bunun bilincinde olarak ürün kalitemizi ve üretimimizi daha da arttırmanın gayreti içindeyiz” diye konuştu.
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da yaptığı konuşmada fuarın Milas’ın ve ürünlerinin tanıtımında çok önemli bir yeri olduğunu ve amacına ulaşmış olduğunu belirterek halkın Milas fuarını sahiplendiğini söyledi. Tokat “Bugün yeniden kapılarını açtığımız fuar gerçekten amacına ulaşmış durumda. Halkımız bu fuarı sahiplendi. Fuarın ilçemize ve ülkemize ekonomik yönden katkısını tartışamayız. Milas, tüm Türkiye ve dünyaya ürün gönderen bir yerleşim yeri. Bu açıdan bu organizasyonun ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Bu fuarın bizim için en önemli noktası, ortak akıl ve kurumların işbirliği ile olmasıdır. Sadece maddi değil manevi olarak da bizler bu fuarın başarıya ulaşması için elimizden geleni yaptık. Bu Fuarın gerçekleşmesinde büyük emekleri olanları mutlaka anmamız gerekiyor” diye konuştu. Fuarın yapılabilmesinde TARİŞ’in yer tahsisinin önemine de vurgu yapan Tokat “Eğer TARİŞ fuar için bu alanı tahsis etmeseydi bu fuarları yapamazdık” dedi ve TARİŞ yöneticilerine teşekkür etti.
Milas Kaymakamı Fuat Gürel ise konuşmasında 7. fuarın açılışını yapmanın mutluluğu içinde olduğunu söyledi. Kaymakam Gürel “Bu işler meşakkatli işler. Kolay değil. Çok büyük emeklerle yapılıyor. Organizasyon firmamız ve kurumlarımız üzerlerine düşeni bu yıl da yaptı. Bu yıl 7’ncisini yapıyoruz ama yine Tariş depolarını kullanıyoruz. İnşallah çok kısa süre içerisinde fuar alanımız da olur. İlçemiz, değerleri açısından çok önemli bir yerleşim yeri. Balık ve bal üretim merkezinin yanı sıra hayvancılık ve tarım açısından da önemli değerlere sahip. Bugün burada tarım alanında ne varsa fuarda yer aldı. İnşallah güzel bir fuar olur. Hayırlı olsun” diyerek konuşmasını tamamladı.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de konuşmasında “7 yıl önce yola çıkılırken mütevazı bir fuar yapılmıştı. Bugün ortak akılla, ortak çalışmayla bugünlere gelindi” dedi. Osman Gürün Muğla’da 28 bin8 190 kayıtlı çiftçi bulunduğunu ve bu rakamın çok önemli bir rakam olduğunu belirterek “Bu rakamı çarpıp böldüğümüzde, çiftçilerin ailelerini de saydığımızda çok daha büyük bir rakam ortaya çıkıyor” diye konuştu. Osman Gürün, Muğla’da tarımsal gelirin turizm gelirinin önünde olduğunu belirterek “Muğla’da tarımsal kesim, turizmin önünde katma değer üretiyor” dedi. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak belediyelerin ihtiyacı olan çiçeklerin üreticilerle yapılan anlaşmalar gereğince alım garantili üretim yapıldığını anlatan Osman Gürün sütle ilgili olarak da çalışmalar yürüttüklerini ve Muğla’da soğuk hava depoları ile paketleme tesisleri de yapacaklarını söyledi. Amaçlarının köyden kente göçü, tarımsal üretimin arttırılmasıyla birlikte kentten köye göçe döndürmeyi amaçladıklarını ifade eden Osman Gürün “Turizm küstüm otu gibi bir şey. Küçücük olaylardan bile etkileniyor. Oysa tarım önemli ve kalıcı bir sektör. Bu yüzden tarıma daha çok önem vermemiz gerekiyor” dedi ve fuara emeği geçenleri kutlayarak teşekkür etti.
MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan konuşmasında fuarın TARİŞ tesislerinde yapılıyor olmasının çok önemli olduğunu belirterek “Bugün yine burada TARİŞ’in sahibi olduğu bir alanda etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Milas’ın elbette bir fuar alanına ihtiyacı var ama Milas tarım fuarının bence bu mekanda yapılmasında da fayda var. Çünkü TARİŞ’e sahip çıkılması açısından önemli. TARİŞ, bölgemizin önemli bir markası. Pamuğu, zeytini, inciri, üzümü ele alan TARİŞ’in yaşamasına elbette katkı sağlamamız lazım. ” dedi. Tarımın ve turizmin Türkiye ve Muğla için önemine DE değinen Mehmet Erdoğan “Tarımı ve turizmi sürdürmek için yapacağımız iki iş var: bunlardan birincisi çevreye sahip çıkacağız, tarım alanlarını koruyacağız, ikincisi; tarım ürünlerimizi markalaştıracağız. Bugünün kapitalist düzeninde tarım ürünlerimizi değerlendirebilmek için markalaşmadan başka çaremiz yok” diye konuştu. Türkiye’nin 2002 yılına kadar tarımsal üretimde kendi kendine yetebilen dünyanın 7 ülkesinden birisi olduğunu ifade eden Mehmet Erdoğan “Ama artık her türlü ürünü ithal etmeye başladık” dedi. Mehmet Erdoğan Türkiye’nin tohum altyapısının oluşturup güçlendirmesi gerektiğini de vurgulayarak “Bu coğrafyanın tohumlarını yeniden ele almamız gerekiyor. Bir kamyon domates, bir paket domates tohumu yapmıyor. Bir kamyon karpuz, bir paket karpuz tohumu yapmıyor. Bu nedenle tohumculuğumuza sahip çıkmamız gerekiyor” diye konuştu. Mehmet Erdoğan konuşmasında, tarımsal üretime verilen teşvik sisteminin de yanlış uygulandığını anlatarak “Üç – beş dönüm tarım arazisine, serasına teşvik alan çiftçilerle tarım kesimini geliştirmek mümkün değildir” dedi.
Daha sonra bir konuşma yapan CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, fuarın yapılmasına emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Türkiye’de tarımda yaşanmakta olan sorunların çözümünün siyasette olduğunu söyledi. Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın önemli bir fuar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nurettin Demir, “Tarım için bu tür etkinlikler yapılıyor ama asıl çözüm siyasette. Böyle bir ortamda siyaset konuşmamamız gerekiyor ama Türkiye’deki tarım geriliyor. 2002 yılında 40 milyon hektarlık bir alanda tarımsal üretim yapılırken bu rakam bu yıl 20 – 21 milyon hektara düşmüş durumda. 81 vilayetteki çiftçi sayısı geçen yıl % 12 azaldı. Türkiye genelinde tüm illerde çiftçi sayısının ciddi bir rakamla azaldığını görüyoruz. Herkes tarımdan kaçıyor. Çünkü üretim, girdileri karşılamıyor. Hükümet yetkilileri çıkıp desteklemelerde bulunduklarını söylüyor ama yeterli değil. Muğla’nın ekonomisi için tarım, turizmden önce geliyor” dedi. Prof. Dr. Nurettin Demir hayvancılığın zor durumda olduğunu ve süt veren ineklerin kesime gittiğine dikkat çekerek, Muğla Valisi Çiçek’in duruma el koyması gerektiğini söyledi.
AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk de konuşmasında Milas’taki fuarı 7 yıldır izlemekte olduğunu belirterek “Her yıl kendisini büyüten bir fuar var. 7 yıldır izliyorum; fuar her yıl kendini geliştiriyor ve yeniliyor” dedi. İktidar olarak tarıma her türlü desteği vereceklerini söyleyen Nihat Özdemir “Valisi ile, kaymakamı ile, il tarım müdürü ile el ele vereceğiz, hep birlikte Milas’ın, Muğla’nın, Türkiye’nin tarım sorunlarını çözeceğiz” dedi. Türkiye’nin 2002’deki tarımsal üretiminin bugün 4 kat arttığını, Milas’ın Türkiye’nin en çok su ürünleri üretilen ilçesi olduğunu ve Türkiye’nin Avrupa’nın en çok su ürünleri üreten birinci ülkesi olduğunu anlatan Nihat Özdemir, Milas’a 5 tane daha sulama amaçlı gölet yapılacağını ve bu konuda DSİ’den ve Bakandan söz alındığını belirterek “Tarım alanlarımızı sulayacağız” diye konuştu. “Akparti turizme önem veriyor, tarıma önem vermiyor, demek doğru değil” diye sözlerini sürdüren Nihat Özdemir “Biz petrol ülkesi değiliz. Bizim en değerli varlığımız topraklarımız” diyerek tarıma önem verdiklerini anlattı.
Daha sonra kürsüye gelen Muğla Valisi Amir Çiçek “Muğla’da bir ortak akıl var. Bu toprağın, Türkiye’nin sahiplerini iyi bilmeliyiz. Bizler siyasetçi değiliz. Vekillerimizle, siyasetçilerimizle bu yolu yürüyoruz. Kişileri değil, hizmetleri ön planda tutmalıyız. Resimler, resimler üzerinden atışmalar çözüm değil. Milas’ta bir birlik ve güç var. Ben emeği geçen herkesi kutluyorum. Sadece belediye başkanı değil, kaymakamı, sivil toplum örgütlerini ve çiftçileri de. Toprağı korumalıyız. Çünkü toprak yaşamı sürdürebilmek için önemli bir etkenidir” dedi. Milas’a bir veterinerlik fakültesi açılacağını ve bu fakülte için müdür atamasının da yapıldığını belirten Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla’nın IPARD kapsamına alındığını ve bir koordinatör atanmak üzere olduğunu da belirterek “Fuarın ilk gününden bugüne, fuarın yapılmasını akıl edenlere, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
Muğla Valisi Amir Çiçek’in konuşmasının ardından fuarın açılış kurdelesi protokol tarafından kesilerek fuar ziyarete açıldı.
fuar2

fuar3

fuar4

fuar5