MİLAS HALILARINA CAN SOLUĞU
*MİTSO’nun Milas el halılarına coğrafi işaret almasının ardından yörede el halıcılığını yeniden canlandırmak üzere proje başlatıldı.
*MİTSO, Milas Kaymakamlığı, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü , Milas Meslek Yüksekokulu ve İŞKUR işbirliğinde, Milas el halılarının coğrafi işaret standartlarına uygun olarak dokunması için kurs düzenlendi.
Milas yöresinin yüzlerce yıllık geleneksel el ürünü ve ihraç malı olan Milas halılarının yeniden eski günlerine dönmesi için çalışma başlatıldı. Milas el halılarının özelliklerini korumak ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından alınmış olan coğrafi işaret standartlarına uygun olarak dokunmasını sağlamak amacıyla kurumlar arası işbirliğiyle halıcılık kursu düzenlendi.
Milas’ın yüzlerce yıllık geleneksel el ürünü ve ihraç malı olan Milas el halılarının özelliklerini korumak ve yörede el halıcılığını yeniden canlandırmak üzere girişim başlatıldı. Sanayi tipi halıların bol miktarda üretilmesi, ucuzluğu ve reklam avantajları nedeniyle ülke genelinde, geleneksel Türk el halıcılığında yaşanmakta olan gerilemeyi Milas yöresinde durdurmak üzere harekete geçildi. Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Milas el halılarının coğrafi işaret haklarını 1996 yılında almış olan Sümer Holding’den devralmasının ardından şimdi de yörede el halılarının coğrafi işaret standartlarına uygun olarak dokunması için kurlar düzenleniyor. Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Kaymakamlığı, Milas Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve Milas Meslek Yüksekokulu Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü ile İŞKUR işbirliğinde halıcılık geleneğine sahip köylerde düzenlenecek kursların ilki Demirciler’de açıldı. Demirci mahallesindeki eski köy okulu, kurulan halı tezgahlarıyla adeta bir el halısı üretim işliği haline dönüştürüldü. Kursa14 kadın halı dokuyucusunun katılırken kurs boyunca dokunacak halılar için gereken halı iplerini MİTSO ücretsiz olarak karşılıyor. İŞKUR ise kursa katılanlara günlük 40 TL ücret ödüyor ve kursiyerlerin iş kazası, meslek hastalığı sigortası ve sağlık sigortası gibi sigortalarını da üstleniyor.
Demirciler mahallesinde açılan ilk halı kursunu Milas Kaymakamı Eren Arslan, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, İŞKUR Muğla İl Müdürü İlyas Sarıyerli, İŞKUR Milas İlçe Müdürü Levent Karataş ve Milas İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Tunahan Bayram ziyaret ettiler ve halı tezgahlarının başına geçerek kursiyerlerle birlikte ilmek attılar.
Milas el halılarının coğrafi işaret standartlarına uygun desen ve ilmek özelliklerinde dokunmasını sağlamak için Demirciler mahallesinde açılan kurs 1 Kasım’a kadar devam edecek ve bu sürede her kursiyer 2’şer tane Milas el halısı dokuyacak. Dokunan halılar, Kasım ayında düzenlenecek Milas Zeytin Hasat Şenliği’nde görücüye çıkacak ve açık arttırma ile satışa sunulacak.
Milas Kaymakamı Eren Arslan kursun “Bilindiği gibi Milas halıları tarihi özelliğiyle, kalitesiyle, geçmişten beri tanınır ve bilinir olmasıyla çok önemli bir kültürel değere sahiptir. Ancak son yıllarda ekonomik koşulların değişmesiyle birlikte köylülerimizin üretim maliyetlerinin artmasıyla birlikte yavaş yavaş uzaklaştığı, artık üretimin neredeyse durma noktasına geldiğini öğrendiğimizde, geleneksel Türk sanatının ölmemesi ve Milas halılarının piyasadaki değerinin tekrar korunması ve ortaya çıkarılmasını bu proje ile hayata geçirdik. İŞKUR vasıtasıyla açılan kurslarımızda kursiyerlerimize günlük 40 lira ücret verilecek. Bununla birlikte Milas Ticaret Odası’ndan aldığımız destekle ise dokunacak halıların orijinal iplerini ücretsiz olarak kursiyerlerimize ulaştıracağız. Halk Eğitimi Merkezimiz marifetiyle de usta öğreticiler temin edildi. Bu kurumlara ilaveten de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu Halıcılık Bölümü’nün kıymetli öğretim elemanları da, Milas halılarının akademik dünyadaki değerini halkımıza öğretiyorlar” diye konuştu.
Balcılar mahallesi muhtarı Mesut Esmer de, artık eskisi gibi alıcısı olmadığı için pek çok kişinin halı dokumaktan vazgeçtiğini belirterek “Burada her evde halı tezgahı vardı. Pek çok tezgah bozulup bir kenara atıldı. Ahşap tezgahlardan kimileri kırılıp yakıldı, demir tezgahlardan kimileri hurdacılara satıldı. Bu proje bizim için çok önemli. Eğer başarılı olursa, tezgahlar yeniden halı dokumaya başlar. Halı tezgahlarımızla, köyde hazırlayacağımız yemeklerle bir de turistleri köyümüze çekebilirsek çok güzel olur. Bunun için biz elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız” dedi.
Kursa katılarak halı dokuyan kadınlardan Fatma Korkmaz da “Halı dokuyarak yeniden para kazanmaya başladık. İnsanın kendi parasını kazanması, kendi kazandığı parayı harcayabilmesi kadar güzel bir şey yok. İnşallah arkası da gelir” diye konuştu.
Öte yandan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de, tarihi Milas halıları desenine uygun şekilde kursta dokunan halılardan birisini oda binasında sergilenmek üzere satın aldı. Reşit Özer, “MİTSO olarak biz Milas el halıcılığını yeniden canlandırmak için çalışıyoruz. Bunun ilk adımı coğrafi işaretin Milas’a kazandırılmasıydı. Çok uğraştık, fakat başardık. Şimdiki hedefimiz, Milas el halılarının coğrafi işaret standartlarına uygun şekilde dokunmasını sağlamak. Bir hedefimiz de Milas el halılarının tanıtımını yaparak pazar değerini arttırmak” diye konuştu.