Oda Meclisinin Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı

06.08.2013 17:33

MİTSO Oda Meclisi, Ağustos ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Toplantıda bazı meclis üyeleri hizmet binasının üzerine yapılan uzay çatıyla ilgili bazı sorular yönelttiler. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna da yapılan eleştirilerin haksız olduğunu belirterek yapılmakta olan çatının hizmet binasının işlevini arttıracağını ve yararının zamanla görüleceğini bildirdi.

Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı Gerçekleştirildi
MİTSO Meclisi’nin olağan toplantısının ardından yapılan meslek komiteleri toplantısından sonra komitelerin ortak toplantısı gerçekleştirildi. MİTSO Meclis Başkanı Reşit Özer ve Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna’nın yönetiminde gerçekleştirilen meslek komiteleri ortak toplantısında önce, oda faaliyetleri ile ilgili geniş açıklamalarda bulunuldu.
Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna’nın yaptığı açıklamada yönetime geldiklerinden bugüne gerçekleştirilen faaliyetler anlatıldı Enver Tuna: konuşmasında, Milas’ın tanıtımı için çeşitli fuarlara katılım sağlandığını, birçok Milaslı firmanın bu fuarlara katılarak satış ağlantıları yaptıklarını ve Milas’ın ürünlerinin tanıtımı için olumlu katlılarda bulunduklarını bildirdi. Bu yıl 2 – 4 Kasım’da Rodos’ta bir fuar daha açılacağını ve bu fuara Milaslı firmaların katılması durumunda önemli ticari bağlantılar gerçekleştirebileceklerini belirten Enver Tuna Milaslı firmaların şimdiden bu fuara katılım için hazırlık yapmalarını istedi. Konuşmasında sık sık TOBB üyesi Muğla odaları ile birleşik toplantılar yapıldığını ve ilin sorunlarına sahip çıkıldığını anlatan Enver Tuna, bu bağlamda Güllük Limanı’na demiryolu bağlantısının sağlanması konusu başta olmak üzere Milas’ın birçok sorununun TOBB üyesi Muğla odalarının ortak toplantılarının gündemine sokulduğunu ve diğer odaların bu konulardaki desteklerinin sağlanarak ilgili üst makamlara iletildiğini bildirdi. Konuşmasında TOBB bünyesinde kadın ve genç girişimcilerin çok önemli faaliyetlerde bulunduğunu anlatan Enver Tuna Milaslı kadın ve genç girişimcilerin de çok başarılı çalışmalar yaptıklarını söyledi.

MİTSO tarafından yeniden yayınlanmaya başlayan oda dergisindeki yazısında Milas’ın mutlaka markalaşmasına dikkat çektiğini belirten MİTSO Meclis Başkanı Reşit Özer, bazı yeni yasal düzenlemeler ve odamız üyelerine yeni bakış açıları kazandırmak amacıyla konularının uzmanı bazı konuşmacıları Milas’a davet etmek istediklerini bu konuda girişimlerde bulunduklarını söyledi. Reşit Özer, OSB’nin önemine de değinerek yakında OSB arazisinde iş makineleri çalışmaya başladığında burasının çok büyük bir ilgi çekeceğini ve çok sayıda yatırımcının Milas’a geleceğini ve Milaslılar olarak şimdiden buna hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Mat ise kendisinin gıda maddeleri grubunu temsilen geldiğini, dışarıda karşılaştığı meslek üyelerinin pek çok konuda eleştiriler getirdiklerini ancak insanların bu tür toplantılara katılmaktan kaçındıklarına dikkat çekerek meslek komiteleri üyelerin bu tür toplantılara katılmalarının önemini vurguladı. Hüseyin Mat, meslektaşlarının çoğunun zincir marketlerden şikayetçi olduklarını ve bu tür büyük marketlerin şehir içinde yayılmasının önlenmesi yönünde çaba gösterilmesi gerektiğini belirterek “Fakat bu konularda bir başarı sağlayabilmek için her şeyden önce birlik olmamız gerekir. Oysa meslek grupları arasında böyle bir birlik bir türlü sağlanamıyor. Fırıncılar bu konuda en çok şikayetçi olanlar. Fakat onlar da kendi aralarında bir birlik oluşturamıyorlar. Eğer meslek komiteleri üyeleri bu tür toplantılara katılırlarsa eminim sorunlarına daha çabuk çözüm bulabilirler” diye konuştu. Zeytinyağı fabrikalarının sorunlarına da dikkat çeken Hüseyin Mat, “Zeytinyağı fabrikalarının birçoğunun bina ruhsatları yok. Milas’ta 100’ün üstünde zeytinyağı fabrikası var, bunlardan sadece 6 – 7 tanesinin bina inşaat ve kullanım ruhsatı var. Bu da onların çalışamamasına yol açacak çok önemli bir sorun. Bu sorun yüzünden birçok zeytinyağı fabrikası kapanabilir” dedi.

Meslek komiteleri üyeleri de çeşitli konulardaki sorunlarını ve eleştirilerini dile getirirlerken Yıldıray Çoğlu kendilerinin hurdacılık yapmakta olduğunu ancak bir süre önce belediyenin işyerlerini “çevre ve görüntü kirliliği yarattığı” bahanesiyle kapattığını söyledi. Çoğlu “Hurdacılara karşı belediyeler çok olumsuz davranıyor. Belediye sınırlarına girerken, köylerin girişlerinde hep hurdacı giremez, gibi levhalarla karşılaşıyoruz. Bunlar bizi çok üzüyor. Bu tür levhaların kaldırılmasın ve bize çalışma ortamı sağlanmasını istiyoruz. Bu konuda odamızın desteğini bekliyoruz” dedi.

Emel Baydar ise kendisinin aynı zamanda bir çevreci olduğuna dikkat çekerek atıkların geri kazanımının önemini vurguladı. Atıkların geri kazanımı için belediyelere büyük görevler düştüğünü belirten Emel Baydar “Belediyeler atıkların kaynağında ayrıştırılması için çalışmalar yapmalı” diye konuştu.

Hakkı Birgi de toplantıda yaptığı konuşmasında oda üyelerinin yeni vergi uygulamaları konusunda bilgilendirilmesi için toplantılar yapılmasını ve gerekirse konunun uzmanlarının davet edilerek konferanslar düzenlenmesini önerdi.
MESLEK KOMİTELERİYLE İFTAR YEMEĞİ
MİTSO Meslek Komitelerinin ortak toplantısının ardından toplantıya katılan komite üyeleri ve odamız personeli, oda lokalinde topluca iftara katıldı. İftar sonrasında da oda faaliyetleriyle ve yöremiz sorunlarıyla ilgili çeşitli konuşmalar yapıldı.