Muğla Milas’a özgü geleneksel tatlar arasında yer alan ve coğrafi işaret tescili alan Milas Çaykama böreği, benzersiz tarifi ve lezzetiyle dikkat çekiyor. Milas’a özgü bu börek, yöresel mutfağın bir parçası olurken gurme sofralarında da kendine yer buluyor.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 27.07.2021 tarihinden itibaren korunmak üzere 07.09.2022 tarihinde tescil edilmişti.
Milas’ta bu lezzeti coğrafi işarete uygun yapan odamız üyesi 4 Mevsim Börek Evi ustası Hande Ölmez, çaykama böreği’nin geleneksel tarifini paylaştı. Bu börek diğerlerinden farklı olarak yufka kullanılmadan yapılıyor. Hamurunda buğday unu ve mısır unu kullanılıyor. Milas’a özel otlar olan Kerdime (tere), köremen (dağ pırasası), ve kişkincik (kişniş) ile tatlandırılıyor. Ayrıca, dalgan(ısırgan otu), dereoto, maydanoz, ıspanak, pazı, pancar yaprağı, pırasa, marul, kapçık, kuş yüreği, taze soğan ve labada otları kullanılıyor. Milas çaykamasının önemli detaylarından biri de hamurun, kese yoğurdu ve Memecik zeytinyağı ile yoğrulmasıdır.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, bu özel lezzetin sadece yerelde değil, uluslararası alanda da tanıtılması için çalışmalar yapıldığını belirtti. “ Geçtiğimiz yıl İskoçya’ya gittiğimizde, yanımızda çaykama ve tepsi böreğini götürdük. Tadına bakan herkesin ilgisini çekti. Şu an bu lezzeti yurtdışına nasıl taşıyabileceğimizin planlamasını yapıyoruz” ifadelerini kullandı.