DOLAR
32,5139
EURO
34,9434
ALTIN
2.435,50
BIST
9.792,26










MİTSO – ABİGEM İŞBİRLİĞİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

MİTSO –  ABİGEM İŞBİRLİĞİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
06.08.2013 17:56
0
A+
A-

*20.06.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyerlerinde iş güvenliği eğitiminin zorunlu hale getirilmesi üzerine MİTSO, ABİGEM’in Denizli Şubesi ile işbirliği yaparak üyelerine ve çalışanlara yönelik bir eğitim semineri düzenledi.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO), işçi çalıştıran işyerlerinde zorunlu hale gelen iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak üyelerine ve çalışanlara yönelik olarak bir eğitim semineri düzenledi. MİTSO’nun Avrupa Birliği Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezleri (ABİGEM) Denizli Şubesi’nin işbirliğinde düzenlenen eğitim seminerine 118 işveren, işyeri yöneticisi ve işçi katıldı. Seminer sonunda işyeri sağlığı ve güvenliği sınavı yapıldı.

20.06.2012 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işçi çalıştıran işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitimin zorunlu hale getirilmesi üzerine MİTSO, ABİGEM Denizli Şubesi ile işbirliği yaparak eğitim semineri düzenledi. ABİGEM Denizli Şubesi’nden Makine Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Nadir Savaş Öter tarafından verilen eğitim seminerine 118 kişi katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna işçi çalıştıran işyerlerinde iş güvenliği eğitiminin zorunlu hale getirildiğini anımsatarak “Biz de MİTSO olarak üyelerimize ve çalışanlarına yardımcı olabilmek için iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bu semineri düzenledik. Denizli ABİGEM Şubesi ile birlikte düzenlediğimiz bu seminere katılanlara katılım belgeleri verilecek. Seminer sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlara da başarı belgeleri verilecek. Böylece seminere katılıp başarılı olanlar, yapılacak işyeri denetimlerinde istenecek olan eğitim belgesine sahip olmuş olacaklar. MİTSO olarak bundan sonra da bu tür eğitim seminerleri düzenlemeyi sürdüreceğiz” dedi.

ABİGEM Denizli Şubesi’nden Makine Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Nadir Savaş Öter 6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu ve kanun kapsamında işyerlerine, işverenlere ve çalışanlara getirilen zorunlulukları anlattı. Nadir Savaş Öter 6331 Sayılı yasayı çıkartmamak için işverenlerin ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ve kademeli olarak yürürlüğe girecek bu yasanın yürürlüğünün ötelenmesi için halen daha çalışmakta olduklarını ileri sürdü. Nadir Savaş Öter “Aslıda bu kanun işverenlerin de işine yarayan, onları koruyan bir kanun. Bu kanun işverenlerin maddi, manevi kayıplarını önlemek, işçilerin can güvenliğini sağlamak için çıkarıldı” diye konuştu. İşyerlerinde kanun hükümlerine uygun olmayan durumlar olduğunda ve bunlardan kaynaklanan iş kazaları meydana geldiğinde cezaların çok ağır olduğunu da anlatan Nadir Savaş Öter tüm işyerlerinde bu yasanın uygulanmasıyla ilgili olarak adaletli denetleme yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa’da birinci sırada yer aldığının altını çizen Nadir Savaş Öter “İş güvenliği bir ekip işidir. Ekip halinde çalışmayı gerektirir” dedi.

Her türlü önlem alınsa bile yüzde iki oranında iş kazalarının önüne geçilemediğini belirten Nadir Savaş Öter iş kazalarının yüzde 88’inin insan kusurlarından meydana geldiğini, yüzde 10’unun ise makine, ortam veya çevre ile ilgili nedenlerden meydana geldiğini bildirdi. İş kazalarının alınacak hafif önlemlerle yüzde 50 oranında azaltılabileceğini belirten Nadir Savaş Öter kazaların yüzde 45’inin ise alınacak önlemlerle önlenebileceğini anlattı.

Nadir Savaş Öter, bir işyerinde meydana gelen iş kazasının iş günü ve iş gücü kaybına neden olduğunu ve ayrıca işyerinin ve işverenin itibarının da sarsılmasına yol açtığını söyledi.

İşverenlerin iş kazalarını en geç üç gün içinde bildirmek zorunda olduklarını bildiren Nadir Savaş Öter 6331 sayılı yasanın uygulama sürecinde çok sayıda işyeri hekimine, iş güvenliği uzmanına ihtiyaç duyulacağını belirtti. Yasa uyarınca işverenlerin taşeronların işçilerinin yaptığı iş kazalarından da sorumlu olduğunu söyledi.

İş kazalarının genellikle işe başlama saatleriyle işin bitim saatlerinde meydana geldiğini anlatan Nadir Savaş Öter kazaya uğrayanların da genellikle acemi işçilerle “bana bir şey olmaz” düşüncesindeki deneyimli işçiler olduğunu söyledi.

Saat 13.30’da başlayan ve 16.30’a dek süren eğitim seminerinin ardından seminere katılanlara yönelik bir sınav yapıldı. Sınavda başarılı olanların, işyerlerinde yapılacak denetimlerde alınması zorunlu hale getirilen işyeri ve iş güvenliği eğitimini almış olduklarının kabul edileceği bildirildi.