DOLAR
34,8677
EURO
36,6914
ALTIN
3.022,09
BIST
10.138,05










MİTSO BAŞARDI; MARKETLERİN RAFLARINDA YERLİ ÜRÜNLER DE OLACAK…

MİTSO BAŞARDI;  MARKETLERİN RAFLARINDA YERLİ ÜRÜNLER DE OLACAK…
03.11.2016 14:10
0
A+
A-

*Yerli, markalı ürün ve üreticinin korunması amacıyla büyük mağazaların raf alanının yüzde 10’unun tahsisini isteyen MİTSO’nun isteği yasa taslağına % 5, yasaya ise raf alanının % 1’i olarak girdi.

*Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Yasasının yürürlüğe girmesiyle Muğla İl Ticaret Müdürlüğü, yerli markalı ürünlerin bildirilmesini istedi. MİTSO, 38 ürünün adını bildirdi.

 

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın yerel üreticilerin korunması, markalı ürün üretiminin teşviki amacıyla büyük mağazaların toplam raf alanının % 10’unun yerli ürünlere ayrılması için yapmış olduğu yazışmalar olumlu sonuç verdi. 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanununda, büyük mağaza ve zincir mağazaların raf alanlarının en az % 1’ine tekabül edecek şekilde yerel ürünlerin bulunması hükmü de yer alıyor. Yine MİTSO’nun önerileri gereğince yasada, esnaf ve sanatkarlarının da korunması amacıyla alışveriş merkezlerinin toplam satış alanının en az % 5’i oranında yer ayrılacak. Kültür veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere kiraya verilmek üzere toplam satış alanın en az binde 3’ü tahsis edilecek.

Yasanın uygulanması amacıyla Muğla Ticaret İl Müdürlüğü, Eylül ayında meslek odalarından mağazaların raflarında yer alacak yerel ürünlerin bildirilmesi istedi. MİTSO, Milas’taki mağazaların raflarında yer alması için yasada belirtilen niteliklere uygun 38 markalı ürünü Muğla Ticaret İl Müdürlüğü’ne bildirdi.

Sayıları giderek artmakta olan büyük mağazalar ile zincir mağazaların küçük esnaf ve sanatkarları olumsuz etkilemesi, birçok küçük esnafın işyerini kapatmak zorunda kalması, bu mağazaların başka illerden toplu ürün alımı yapması nedeniyle yerel üreticilerin mağdur olması ve hatta kültürel geleneğin temsilcisi olan ve yok olmaya yüz tutan meslek sahiplerinin korunması amacıyla MİTSO tarafından 2013 yılında girişim başlatılmıştı. TBMM’inde Perakende Ticaretin Düzenlenmesi için bir yasa tasarısı hazırlığı yapıldığı bilgisi üzerine MİTSO, önerilerini ilgili bakanlıklara iletilmek üzere yazılı olarak TOBB’ye sunmuştu. MİTSO ayrıca, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ziyareti sırasında kendisine sunduğu raporda bu konuya da yer vermişti. MİTSO, ilgili bakanlıklara sunulmak üzere TOBB’ye yaptığı başvuruda; yerel ürün ve üreticilerin korunması ve markalı ürün üretiminin teşviki amacıyla büyük mağazaların toplam raf alanının % 10’unun yerli ürünlere tahsisini istemiş, ayrıca yok olmaya yüz tutan meslek sahipleriyle küçük esnafların da korunmasını talep etmişti.

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi için hazırlanan yasa taslağında, MİTSO’nun yerli markalı ürünler için % 10 olarak raf tahsisi talebi % 5 olarak yer almıştı. Daha sonra çıkan yasada ise % 5’lik oran % 1’e indirilerek kesinleşmişti.

MİTSO’nun yerel esnaf ve sanatkarların korunması istemine uygun olarak, yasanın 12’inci maddesinde, alışveriş merkezlerinde rayiç bedel üzerinden kiraya verilmek üzere satış alanının en az % 5’i oranında yer alması hükmü de bulunuyor. Yine yasanın 12. maddesi kapsamında geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere, rayiç bedelin dörtte biri karşılığında kiraya verilmek üzere satış alanının en az binde 3’ü oranında yer ayrılması da gerekiyor.

6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun‘un yürürlüğe girmesiyle birlikte Muğla Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Eylül ayında meslek odalarına yazı gönderilerek yasada belirtildiği şekliyle; mağazanın bulunduğu ilde üretilmesi kaydıyla coğrafi işaretli ürünler, veya coğrafi işaretli olarak tescil edilmemiş olsa bile meslek kuruluşlarının uygun görüşü alınarak Ticaret İl Müdürlüklerince belirlenen yöresel ürünlerin istendi. Bunun üzerine MİTSO, Milas’taki mağazaların raflarının % 1’inde yer almak üzere Milas’ta üretilmekte olan 38 markalı ürünün adını Muğla Ticaret İl Müdürlüğüne bildirdi. Ticaret İl Müdürlüğü, raflarda yer alacak ürünleri kesinleştirip mağaza yöneticilerine bildirecek. Böylece, Milas’taki büyük mağazaların raf alanının % 1’inde Milas’ın markalı ürünleri yer alacak.

Uymayanlara ceza var

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un yürürlüğe girmesiyle birlikte mağazaların yasada istenen raf ve alan tahsisi yapması için bir yıl süre tanınıyor. Bu süre, içinde yerel ürünlere raf tahsisi yapmayan mağazaların yasada belirtilen duruma uygun hale getirilmemesi halinde bir mağazaya veya şubesine 20 bin TL ceza verilecek. Mağaza bir ay içinde uygun hale getirilmez ise ceza iki kat arttırılacak.

Esnaf ve sanatkarlara satış alanının en az % 5’i kadar yer ayırmayan veya yok olmaya yüz tutmuş mesleklere binde 3 oranında yer vermeyen alışveriş merkezlerine, ayrılmayan her bir metrekare için metrekare başına düşen rayiç kira bedeli tutarında, aykırılığın 30 günden az olmamak üzere Bakanlıkça verilen süre içinde giderilmemesi halinde bu tutarın iki katı ceza uygulanacak.

Yasanın uygulanması Ticaret İl Müdürlükleri tarafından yapılacak.

Reşit Özer : Bu MİTSO’nun tüm dünya üreticilerine örnek olacak çok büyük bir başarısıdır

Coğrafi işaretli veya markalı ürünlerin büyük mağazaların veya zincir mağazaların raflarında yer alması, alışveriş merkezlerinde esnaf ve sanatkarlarla yok olmaya yüz tutmuş meslek sahiplerine yer tahsisi yapılmasını ön gören Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un yürürlüğe girmesi üzerine bir açıklama yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “Bu, odamızın büyük bir başarısıdır. Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanun Taslağı hazırlanırken biz de TOBB kanalıyla yapmış olduğumuz başvuruda yerel ürün ve üreticilerin korunması amacıyla toplam raf alanın % 10’unun tahsisini istemiştik. Yasa tasarısı taslağına isteğimiz % 5 olarak girdi. Yasa ise % 1 olarak çıktı. Bu bizim için çok büyük bir başarıdır. MİTSO’nun yasa haline gelen önerisi, aynı zamanda tüm dünya üreticilerinin korunması için bir örnek oluşturmaktadır. Talebimizi iletirken esnaf ve sanatkarların ve yok olmaya yüz tutan meslek erbabının durumunu da belirtmiştik. Yasa, onlara da korumak amacıyla alan tahsisi zorunluluğu getirdi. Bundan sonra meslek odalarının, yerel üreticilerimizin bu yasanın uygulanması konusunda sıkı takip yapması gerekiyor. Artık görev, üreticilerde ve onların odalarında. Biz, Muğla Sanayi İl Müdürlüğü’nden gelen istek üzerine 38 markalı yerel ürünümüzü bildirdik. Artık Milas’taki büyük mağazaların raf alanlarının % 1’inde bu ürünler de yer alacak. Bu nedenle MİTSO olarak sevinçliyiz, gururluyuz” diye konuştu.

supermartket-2