DOLAR
35,1798
EURO
36,6732
ALTIN
2.971,82
BIST
9.929,37










MİTSO – ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNDE ZEYTİNLİKLERİN BOR YÖNÜNDEN ZENGİNLEŞTİRİLMESİ İÇİN BOREN’E PROJE BAŞVURUSU YAPILDI

MİTSO – ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNDE ZEYTİNLİKLERİN BOR YÖNÜNDEN ZENGİNLEŞTİRİLMESİ İÇİN BOREN’E PROJE BAŞVURUSU YAPILDI
12.05.2014 09:19
0
A+
A-

 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Üniversite – Sanayi İşbirliği Koordinatörlüğü, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü’nün (BOREN), zeytinlik arazilerinin başta bor olmak üzere element yönünden zenginleştirilmesi projesi için çalışma başlattı. Çalışmaya MİTSO da destek veriyor.

 

Türkiye’nin ilçeler düzeyinde en geniş zeytinlik alanına sahip ilçesi olan Milas’ta  zeytinlik arazilerinin toprak yapısının eksik olan elementlerin belirlenmesiyle başta bor olmak üzere zenginleştirilmesi için MİTSO’nun da desteğiyle Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü’ne (BOREN) proje başvurusunda bulunuldu. Bu yıl BOREN tarafından başlatılan projeye göre araştırma enstitüleri ve üniversiteler arasında işbirliği yapılarak Türkiye genelinde 6 bölgede pamuk, bağ, Antep fıstığı ve zeytin üretimini temel alan, toprağın başta bor olmak üzere çeşitli element eksikliklerinin saptanması ve bu eksiklerin giderilmesi amaçlanıyor. BOREN’in “Bitkisel Üretimde Bor Araştırma Projeleri” adıyla başlattığı çalışmada Türkiye genelinde İzmir ve Muğla ile Bursa ve Balıkesir illerinde zeytin, Gaziantep ve Şanlıurfa’da Antep fıstığı, Manisa ve İzmir’de bağ, Şanlıurfa ve çevresiyle Adana ve Antakya illerinde pamuk üretimine yönelik olarak arazilerin başta bor olmak üzere çeşitli elementler bakımından eksikleri belirlenecek. Arazilerde belirlenen element eksiklerinin giderilmesi ve üretim kalitesinin arttırılması için üç yıl sürecek bir çalışma başlatılacak.

 

BOREN’in başlattığı “Bitkisel Üretimde Bor Araştırma Projeleri”ne Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Üniversite – Sanayi İşbirliği Koordinatörlüğü ile MİTSO’nun işbirliğinde proje başvurusunda bulundu. Projenin kabul edilmesi durumunda uygulama üç yıl içinde üç aşamalı bir şekilde yapılacak. Buna göre; ilk yıl arazi tarama çalışmaları yapılacak. İki ve üçüncü yıllarda ise bor uygulamalarının yapılacağı zeytinliklerde denemeli bir şekilde aynı anda aynı yerden toprak ve yaprak örnekleri toplanacak ve gerekli analizler yapılacak. Analiz sonuçlarına göre deneme üretimleri gerçekleştirilecek.

 

BOREN’in Bitkisel Üretimde Bor Araştırma Projeleri hakkında MİTSO’nun da işbirliği için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Uzmanı Yard. Doç. Dr. Nureddin Öner ile Öğretim Görevlisi Filiz Öner MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’i ziyaret ettiler. Ziyarette borun tarım için önemini vurgulayan Yard. Doç. Dr. Nureddin Öner BOREN’nin projesinin Muğla zeytinciliği ve özellikle Milas için çok büyük önet taşıdığını vurguladı. Yard. Doç. Dr. Öner “Muğla’nın özellikle de Milas’ın zeytinliklerinin geliştirilmesi için BOREN’in Bitkisel Üretimde Bor Araştırma Projeleri bir fırsat. Bunu Muğla olarak çok iyi değerlendirirsek zeytinciliğimizin gelişmesi için çok büyük fayda sağlarız. Bu konuda MİTSO’nun vereceği destek de bizim için çok büyük önem taşıyor” dedi.

 

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de BOREN’nin projesini Milas zeytinciliğinin geliştirilmesi için çok önemsediklerini söyledi. Reşit Özer “Türkiye’nin en geniş zeytinlik alanına sahip ilçesi olan Milas’ta zeytinliklerimizin yüzde 85’i dağlık arazide yer alıyor. Bu nedenle toprağın element eksikliklerinin belirlenmesi ve bunların takviyesi çok büyük önem taşıyor. Bu konuda gerek BOREN ile, gerekse Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile işbirliği yapmak ve bu projeye destek olmak bizim için zeytinciliğin geliştirilmesi bakımından bir görevdir” diye konuştu.

 

Öte yandan Yard. Doç. Dr. Nureddin Öner ile Öğretim Görevlisi Filiz Öner tarafından hazırlanan başvuru dosyası BOREN’e iletilerek proje için kabul cevabının beklenmesine başlandı. Muğ.Üni.Y.D.Dr.N.Öner 4