DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50










MİTSO’DA 4. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

MİTSO’DA 4. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
27.08.2013 17:15
0
A+
A-

*20 Haziran 2012 tarihinde kabul edilen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince işyerlerinde iş güvenliği eğitimi yapılmasının zorunlu hale getirilmesinin ardından MİTSO üyelerine ve çalışanlara yönelik 4. eğitimi yaptı.

 

*MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, üyelerden talep gelmesi durumunda bundan sonra da eğitim çalışmaları düzenlemeye devam edeceklerini söyledi.

 

 

İşverenler ve çalışanlar için iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin zorunlu hale getirilmesinin ardından Milas Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi üyelerine ve çalışanlarına yardımcı olabilmek için 4. kez İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi düzenledi. Maden Mühendisi ve İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı Coşkun Yünkül tarafından verilen eğitime 88 işveren ve çalışan katıldı. Böylece MİTSO’nun vermiş olduğu İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimine katılanların toplam sayısı 557 kişiye ulaştı.

 

MİTSO salonunda düzenlenen eğitim çalışmasının açılış konuşmasını yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, üyelerden talep gelmesi durumunda bundan sonra da bu tür eğitim çalışmalarının yapılmasına devam edileceğini söyledi. Reşit Özer “20 / 06 / 2012 tarihinde kabul edilen 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 17. maddesi gereğince işverenlerin, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almasını sağlamaları zorunlu hale getirilmiştir. Buna göre işyerlerinde yeni işe başlamalardan önce, çalışma yeri veya iş değişikliklerinde, iş ekipmanının değişmesi halinde veya yeni teknoloji uygulanması halinde iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin verilmesi gerekmektedir” dedi.

 

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer yasaya göre çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar” bu kanun hükümlerinden muaf tutulurlarken bazı muafiyetler dışındaki işverenler bu yasa kapsamında çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü tutulmuştur” diye konuştu.

 

Özer; yasanın çalışanlara getirdiği çok önemli yaptırımın ise mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenlerin bu işyerlerinde çalıştırılamayacağını sözlerine ekledi.

 

Daha sonra İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimini başlatan Maden Mühendisi ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Coşkun Yünkül kendi adına çalışan ve yanında işçi çalıştırmayan bir işyeri sahibinin işyeriyle ilgili risk analizi yaptırmak zorunda olmadıklarını söyledi. Coşkun Yünkül,  işyerlerinde risk değerlendirmelerinin bir uzmana yaptırılması gerekmediğini, işyerinin kendilerin de risk değerlendirmesi yapabileceklerini anlattı.  İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunda sık sık değişiklikler yapıldığını ve bazı maddelerin yürürlük tarihlerinin ertelendiğine dikkat çekerek yılbaşına kadar yasanın uygulamasıyla ilgili yene ertelemelerin de olabileceğine dikkat çekti. Buna karşın işverenin mutlaka kendi işyerinde iş güvenliği ile ilgili kazaları önleyici politikasının olması gerektiğini vurgulayan Coşkun Yünkül işverenlerin mutlaka bir acil eylem planı yaptırmak zorunda olduklarını bildirdi. Çalışanlardan birisinin mutlaka ilk yardım eğitimi aldırılmasının önemini anlatan Coşkun Yünkül işyerinde tehlikeli bir durum varsa çalışanların çalışmama haklarının olduğunu söyledi. Meslek hastalıklarına da değinen Coşkun Yünkül, kot taşlama işinde çalışanların kesinlikle kansere yakalanarak hayatlarını yitirdiklerini bunların da kayda geçmediğini anlatarak “Bundan ötürü ben artık taşlanmış kot pantolon giymiyorum” diye konuştu.

DSCF4246