MİTSO’DA İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARI ALIM SATIM SORUMLUSU SEVİYE-5 SINAVI YAPILDI

MİTSO’DA İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARI  ALIM SATIM SORUMLUSU SEVİYE-5 SINAVI YAPILDI
30.09.2020 18:07

TOBB – MEYBEM işbirliğinde İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Seviye-5 Sınavı  yapıldı. Sınavın teorik kısmı Milas Ticaret ve Sanayi Odasında yapılırken Sodra Otomativ işyerinde performans sınavı yapıldı. Katılmak için 37 kişi başvuruda bulunmuş olmasına karşın sınava 32 kişi girdi.

Sınava katılanların Covid-19 salgını nedeniyle ateş ölçümleri yapılırken adaylara ayrıca maske, eldiven ve dezenfektan da dağıtıldı. Sınavlar MEYBEM’den sınav görevlisi Recep Şeker ve Ergin Hiçyılmaz tarafından yapıldı.

Sınav önemli…

İkinci el motorlu kara taşıtları ticareti yapacaklar için Seviye-5 Mesleki Yeterlilik Belgesi çok büyük önem taşıyor. Halen ikinci el motorlu kara taşıtı alım satımı yapanlar veya bu sektöre yeni girecek girişimciler için firma sahibinin, şube var ise şube müdürünün Motorlu Kara Taştıları Alım Satım Sorumlusu Seviye-5 düzeyinde Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olması gerekiyor.  Her 5 yılda bir yenilenmesi gereken Mesleki Yeterlilik Belgesi alan işletmeler motosiklet, otomobil, arazi taşıtı, otobüs, kamyonet, kamyon ve lastik tekerlekli traktör niteliğindeki taşıtların alım satımını yapabilecekler.

Mesleki Yeterlilik Belgesi  olmayan işletmelerin ikinci el ticareti yapmasına izin verilmiyor. Bu bağlamda İl Ticaret Müdürlükleri, mesleki yeterlik belgesi almayan işletmelere “yetki belgesi” vermezken, noterler mesleki yeterlik belgesi ibraz etmeyenlerin alım-satım işlemlerini kabul etmiyorlar, belediyeler ise mesleki yeterlik belgesi ibraz etmeyen işletmelere “işyeri ruhsatı” vermiyorlar.

MİTSO : YENİ SINAV İÇİN KAYITLAR DEVAM EDİYOR

Öte yandan ikinci el motorlu kara taşıtları ticareti yapabilmek için mutlaka yetki belgesi gerektiğine ve yetki belgesi alabilmek için de TOBB-MEYBEM işbirliğinde düzenlenecek sınavlarda başarılı olmak gerektiğine işaret eden MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda ikinci el motorlu kara taşıtları ticareti için sınav düzenledik. Sınavlar bitmeyecek. Üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda yeni sınavlar açacağız. Bugünden başlayarak yeni sınav başvurularını kayda açtık. Başvuru sayısı 10’u bulduğunda biz de TOBB-MEYBEM’den yeni sınav açılmasını talep edeceğiz. Onların sınav takvimine uygun bir zamanda yeni sınav yapılacak” diye konuştu.