MİTSO’DAN SANAYİ İŞLETMELERİNE HATIRLATMA: “SANAYİ SİCİL BELGESİ VE YILLIK İŞLETME CETVELLERİNDE GEÇ KALMAYIN”
Sanayi Sicil Kanunu gereğince sanayi işletmelerinin sanayi siciline kayıt edilmesi ve Sanayi Sicil Belgesi alma zorunluluğu nedeniyle bu işletmelerin bir senelik faaliyetlerini içeren Yıllık İşletme Cetvellerini takvim süresi sonundan itibaren dört ay içerisinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne vermeleri gerekiyor.
Bu nedenle, sanayi siciline kayıtlı olan işletmelerin 2016 yılına ait Yıllık İşletme Cetvellerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanan SGM 02014/11 nolu tebliğin 11 inci maddesi uyarınca E-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası http://sanayisicil.sanayi.gov.tr sanayi sicil bilgi sistemi üzerinden elektronik ortamda, sanayi sicil bilgi sisteminden kaynaklanabilecek zorunlu hallerde de taahhütlü posta, kargo ve kurye firmaları yoluyla yada bir dilekçe ekinde İl Müdürlüğüne göndermeleri gerekiyor.
Ancak 30 Nisan 2017 tarihinin hafta sonu tatiline denk gelmesi, 1 Mayıs 2017 tarihinin de resmi tatil olması sebebi ile işletmelerin bildirim süresi 02 Mayıs 2017 tarihinde son bulacak olup , bu zorunluluğu yerine getirmeyenlere aynı kanunun ilgili maddeleri uyarınca 2017 yılı için belirlenen para cezaları uygulanacağından sanayi işletmelerinin mağdur olmamaları için Yıllık İşletme Cetvelleri başvurularını bir an önce yapmaları isteniyor.
6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu’nun konuyla ilgili uygulamalar konusunda Bakanlıkça yapılan uyarılar şöyle:
“1. 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunun 2. Maddesi gereği, sanayi işletmelerinin üretim faaliyetlerine başladıktan sonra iki ay içinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne kayıt olması zorunludur. Her üretim yapılan yerin ayrı ayrı kaydedilmesi gerekmektedir.
- Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne kayıt yapılan her işletme adına Sanayi Sicil Belgesi düzenlenir. Veriliş tarihi itibariyle Sanayi Sicil Belgesi iki yılda bir vize yapılır.
- Kanunun 4. Maddesi gereği sanayi işletmelerinin faaliyetlerine son vermeleri, ara vermeleri, yeniden üretime başlaması ve verilen bilgilerde değişiklik olması durumlarında bir ay içinde Bakanlığa (il Müdürlüğüne) bilgi verilmesi zorunludur.
- Kanunun 5.maddesi gereği sanayi işletmeleri bir önceki yılla ilgili faaliyetlerinin yer aldığı yıllık işletme cetvellerini yılsonundan itibaren dört ay içinde Bakanlığa (il Müdürlüğüne) vermek zorundadırlar.
- Kanunun 2. ,4. ve 5. Maddesinde yer alan yükümlülükleri yerine getirmeyen sanayi işletmeleri hakkında kanunun 9. Maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır.
- Yanlış beyanda bulunanlara kanunun 11. Maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır.
- Yapılan denetimlerde firma adına düzenlenen Sanayi Sicil Belgesi görevli personele ibraz etmeyenlere idari para cezası uygulanacaktır. “