MİTSO’DAN, UCUZ ENERJİ ÜRETİMİ İÇİN BÜYÜK ADIM

29.12.2014 11:05

*MİTSO – ABİGEM İşbirliğinde GEKA’nın hibe desteğiyle rüzgar ve güneş enerjisi üretiminin fizibilitesini için sözleşme imzaladı.

*MİTSO, Milas’taki zeytinyağı ve balık üreticilerinin elektrik enerjisi giderlerini en aza indirerek rekabet gücünü arttırmak amacıyla ABİGEM işbirliğinde rüzgar ve güneş enerjisi üretiminin fizibilitesini hazırlatmak için proje işbirliği yapacak.

*GEKA’dan sağlanan 88  bin 500 TL hibe ile yürütülecek projeyle ilk aşamada yöremizde zeytinyağı ve balık üreticileri için rüzgar veya güneş enerjisinin maliyet hesaplaması yapılacak.

*Proje ile, ortaya çıkacak maliyet hesaplarına göre balık ve zeytinyağı üreticilerinin ortaklığında elektrik enerjisi üretimi için girişim başlatılacak.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası, yöremizdeki zeytinyağı ve balık üreticilerinin en önemli gider kalemi olan elektrik enerjisi giderlerini en aza indirebilmek amacıyla Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (Denizli ABİGEM) işbirliğinde bir proje başlattı. Projeye göre, Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan (GEKA) sağlanan 88 bin 500 liralık hibe desteği ile yöremizde rüzgar veya güneş enerjisinin maliyet, uzun ve kısa vadede maliyetin karşılama süreleri ile kurulacak tesisin ekonomik ömrünü belirleyerek toplam maliyet  hesaplaması yapılacak. Rüzgar ve güneş enerjisi üretimiyle ilgili fizibilite sözleşmesi, yapılan ihale sonunda Denizli ABİGEM arasında imzalandı.

GEKA’nın 88 bin 500  liralık hibe desteğiyle MİTSO – Denizli ABİGEB işbirliğinde “Milas’ta Yenilenebilir Enerji Kaynakları Fizibilitesi” adıyla yürütülecek proje üç ay içinde tamamlanacak. Fizibilite sonucuna göre Milas yöresinde güneş veya rüzgar enerjisi üretiminin sağlayacağı yararlar ve zeytinyağı ve balık üreticileri için getireceği ekonomik avantajlar yöre üreticilerinin yararına sunulacak. Ortaya çıkacak sonuçlara göre üreticilerin bir araya gelerek güneş veya rüzgar enerjisi üretimiyle üretim maliyetlerini düşürmeleri için birleşerek yatırıma yönelmeleri teşvik edilecek.

MİTSO ile Denizli GEKA arasında imzalanan hibe sözleşmesinin ardından ihaleye çıkarılan fizibilitenin hazırlanması işini kazanan Denizli ABİGEM ile de MİTSO arasında sözleşme imzalanarak süreç başlatıldı.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, öncelikle MİTSO’nun projesinin GEKA tarafından önemsenerek kabul edilmesinin ve 88 bin 500 lira hibe sağlanmasının önemine değinerek “MİTSO’nun projeleri ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından ciddiyetle ele alınıp destekleniyor. Güneş ve rüzgar enerjisinin yöremiz için fizibilitesinin hazırlanması da bizim için çok önemli bir proje girişimi. Eğer hazırlanacak fizibilite sonuçlarına göre uygun rakamlar ortaya çıkarsa, bu kez yöremizdeki zeytinyağı ve balık üreticilerinin ortaklaşa enerji üretimi için bir araya getirilmesi için çaba göstereceğiz. Balıkçılarımızın ve zeytinyağı üreticilerimizin enerji giderlerini en aza indirerek rekabet güçlerini arttırmaları Milas ekonomisine çok önemli katkı sağlayacaktır” diye konuştu.