DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50










MİTSO’NUN 5 ÖNERİSİNDEN 2’Sİ, VII. TÜRKİYE TİCARET VE SANAYİ ŞURASI KARARLARI İÇİNDE YER ALDI

MİTSO’NUN 5 ÖNERİSİNDEN 2’Sİ,  VII. TÜRKİYE TİCARET VE SANAYİ ŞURASI KARARLARI İÇİNDE YER ALDI
12.08.2014 08:37
0
A+
A-

*Ankara’da TOBB tarafından düzenlenen ve Başbakan Erdoğan ile ilgili bakanların katıldıkları VII. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda MİTSO’yu Reşit Özer temsil etti.

*Şura öncesinde TOBB tarafından birliğe üye oda ve borsalara yapılan 5 sorun ve bunların çözüm önerilerini bildirmeleri çağrısına MİTSO’nun yaptığı 5 bildirimden 2’si şura kararları arasında yer aldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından VII. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, 7 Ağustos’ta Ankara’da toplandı. Toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili bakanlar da katıldılar. TOBB’ye üye 365 oda ve borsanın temsilcilerinin katılımıyla toplanan VII. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurasında, üye her odanın ve borsanın ülke ve yöre ekonomisiyle ilgili 5 sorun ve bunların çözüm yolları ilgili önerileri, ilgili bakanlıklara anlatıldı. Oda ve borsaların önerilerinden yapılan değerlendirme sonuçları bir kitap halinde yayınlandı. Kitapta, MİTSO’nun 5 önerisinden 2’si yer aldı.

VII. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili Bakanların da katılımıyla TOBB Birlik Merkezi’nde yapıldı. VII. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nın açılışında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu; iş dünyası olarak huzur ve istikrardan yana olduklarını belirterek, “Ekonomide atılım yapmamızı sağlayan reform ateşi yeniden canlansın” dedi. İcracı ve reformcu anlayışın devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörünün bu anlayış ile büyük başarı hikayeleri yazdığını söyledi. Şura için oda, borsa ve konseylerin kapsamlı bir çalışma yaptıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, özel sektörün mikro ve makro sorunlarının belirlendiğini sonra da çözüm önerilerinin hazırlandığını anlattı.

Türk özel sektörü olarak, dün olduğu gibi yarın da ülkelerini daha güçlü, milletlerini daha zengin yapmak için koşacaklarını bildiren Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Sosyal sorumluluklarımızı da ihmal etmeyeceğiz. İşte en son Soma felaketinde, tüm Oda/Borsa camiamız kanalıyla özel sektörümüz, tüm Türkiye’den yardım elini uzattı. Dün de, Irak’taki Türkmen ve Gazze’deki Filistin’li kardeşlerimize yönelik yardım tırlarını yola çıkardık. AFAD kanalıyla yardımlar 25 bin mağdur aileye ulaştırılacak. Ülkemiz, milletimiz, camiamız için çalışmaya devam edeceğiz. Ve inşallah elbirliğiyle ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacağız.  Çünkü biz inanıyoruz ki: Allah hiçbir emeği zayi etmez”.

Şura’ya katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TOBB’un sadece ekonomik büyümeye katkı yapmadığını, 81 vilayette ve yurt dışında örgütlendiğini söyledi. Erdoğan, “TOBB, ahilik geleneğini yaşatarak, toplumsal refaha, kardeşliğe ve dayanışmaya çok önemli katkılar sağlıyor” şeklinde konuştu ve TOBB’u “Türkiye’nin çimentosu” olarak değerlendirdi. Erdoğan, konuşmasında iktidarları döneminde TOBB ile işbirliği içinde olduklarını ve bunun da ekonomiye olumlu şekilde yansıdığını anlattı. Erdoğan konuşmasında daha sonra cumhurbaşkanlığıyla ilgili görüşlerini de açıkladı ve seçilirse ekonomiyle ilgili yapacaklarını ifade etti.

Şurada; Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi, Ticaret Odaları Konseyi, Sanayi Odaları Konseyi, Ticaret Borsaları Konseyi ile Deniz Ticaret Odaları Konseyi de kendilerine ait sorunları ve çözüm önerilerini, toplantıda bulunan Başbakan Erdoğan ve ilgili bakanlara karşı dile getirdiler. Şurada daha sonra Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesi ve Ankara, İstanbul ve İzmir illeri de ayrı ayrı sunumlar yaparak ülke, bölge ve yöre ekonomileri hakkında belirlemiş oldukları sorunları ve çözüm önerilerini anlattılar.

TOBB üyesi 365 oda ve borsanın önermiş olduğu 5’er sorun ve bunların çözüm yollarıyla ilgili önerileri üzerine yapılan değerlendirmeler sonucunda oluşturulan seçki, bir kitap halinde yayınlandı. Kitapta, MİTSO’nun Denizli – Aydın – Çine – Yatağan – Milas – Güllük Limanı demiryolu bağlantısının ivedilikle kurulması önerisiyle, yerli ürün ve üreticilerin korunması amacıyla AVM’lerin toplam raf alanında belli oranda markalı yerli ürünlere yer ayrılması önerisi yer aldı.

VII. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda MİTSO’yu temsil eden oda başkanı Reşit Özer, beş önerilerinden ikisinin, 365 oda ve borsanın 5’er önerileri arasında yapılan değerlendirme sonucunda şura kitabında yer almasının ve bu kitabın Başbakan ve hükümet üyelerine sunulmasının çok büyük bir anlam taşıdığını belirterek şöyle konuştu:

“Bu MİTSO için büyük bir başarıdır” diye konuştu. MİTSO olarak TOBB tarafından düzenlenen VII. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’na; AVM’lerin toplam raf alanının yüzde 10’unun yerli markalı ürünlere ve üreticilere ayrılmasını, zeytinyağı üretimini desteklemek için zeytinyağının orduda, hastanelerde ve öğrenci yurtlarında kullanımının zorunlu sayılmasını, Denizli – Aydın – Çine – Yatağan – Milas – Güllük limanı demiryolu bağlantısının kurulmasını, balık üreticilerine destek için indirimli tarifenden elektrik enerjisi sağlanmasını ve toprak havuz balıkçılarından kaynak suyu harcı alınmamasını, Milas, Bodrum, Yatağan, Marmaris, Fethiye’ye doğalgaz getirilmesini önermiştik. Önerilerimizden; AVM’lerde yerli markalı ürünlere belli oranda yer verilmesi ile Güllük Limanına demiryolu bağlantısı istemimiz şuranın sonuç kitabında yer aldı. Beş önerimizden ikisinin böylesine önemli bir belgede yer almış olması MİTSO adına büyük bir başarıdır”.