Muğla Üniversitesi Rektörü HARMANDAR MİTSO da
REKTÖR HARMANDAR KARİA ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ İÇİN YEŞİL IŞIK YAKTI
* MİTSOyu ziyaret eden Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar Milasta bir Karia Araştırma Merkezi veya arkeoloji enstitüsü kurulmasına yeşil ışık yaktı.
* Rektör Prof. Dr. Harmandar Muğla Üniversitesinin ilçelere yayılmasını istiyoruz. Ancak ilçelerdeki okulların bir ortaokul, bir lise düzeyinden kurtarılması gerekiyor dedi.
* MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Rektör Harmandardan Milasa arkeoloji ve ziraat fakültesi açılmasını istedi.
Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, MİTSOyu ziyaret etti. Ziyaret sırasında Rektör Harmandar, Milasa bir Karia Araştırma Merkezi veya arkeoloji enstitüsü kurulmasına yeşil ışık yakarken en kısa sürede Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ile Milasa gelerek yöredeki tarihi eserleri görmek istediğini söyledi. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Rektör Harmandardan Milasa bir arkeoloji veya ziraat fakültesi açılmasını talep etti.
Muğla Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar, rektör seçilmesi nedeniyle kendisine yapılan kutlama ziyaretlerine karşılık iadeyi ziyarette bulunmak amacıyla Milasa geldi. Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa Volkan Coşkun ve Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Muzaffer Demir ile birlikte MİTSOyu ziyaret eden Rektör Mansur Harmandarı MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Muzaffer Atıcı ve Hüseyin Mat, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Yiğit ile Kemal Çimen konuk ettiler.
Muğla Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar ve beraberindekilerin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Milasın tarihi, sosyal, kültürel ve ekonomik özellikleri hakkında açıklamalarda bulundu ve oda çalışmalarını anlattı. Muğlanın tek organize sanayi bölgesinin Milasta kurulmakta olduğunu, ülkemizin en yoğun kültür balıkçılığı yapılan yöresinin Milas olduğunu, Milasın sahip olduğu zeytin varlığı ile çok önemli bir zeytincilik merkezi konumunda bulunduğunu belirten Enver Tuna bir süredir oda yönetimi olarak dile getirdikleri Milasa Aydın, Çine ve Yatağan ile Söke üzerinden demiryolu bağlantısının sağlanması konusundaki istemlerinin hem basında geniş yer aldığını hem de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından stratejik kalkınma planına alındığını anlattı. Milasın tarihi ve arkeolojik zenginliğinden de söz eden Enver Tuna, Milas sahip olduğu bu değerlerle bir fakülteyi hak ediyor. Sizden Milasa bir arkeoloji fakültesiyle bir ziraat fakültesi istiyoruz. Ayrıca Türkiyede sadece Milasta toprak havuzlarda deniz balığı yetiştiriliyor. Bu nedenle de bir su ürünleri meslek yüksekokulu açılmasını talep ediyoruz diye konuştu.
Muğla Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar da Milasın büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve çok önemli bir ilçe olduğunu belirterek Muğlanın ilçelerine önem veriyoruz. Muğla Üniversitesinin ilçelere yayılmasını istiyoruz. Elbette bunun için bir fiziki altyapı gerekiyor. Milasta da üniversitemizin bölümlerinin açılabilmesi için yaklaşık 300 dekarlık bir alana ihtiyaç var. Sizler bize bunu sağlarsanız biz de elimizden geleni yaparız dedi. Daha sonra Milasa arkeoloji fakültesi açılması konusuna değinen Rektör Harmandar, Milasa başlı başına bir arkeoloji fakültesi açılması zor. Çünkü arkeoloji fakülteleri, edebiyat fakültelerine bağlı bölümler halinde faaliyette bulunuyor. Bu nedenle Milasa belki bir arkeoloji enstitüsü veya Karia araştırma merkezi kurulabilir. Bu konuyu üniversitemizin Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ile görüşeyim. En kısa sürede Prof. Dr. Adnan Diler ile Milasa gelip başta Uzunyuva olmak üzere buradaki tarihi yerleri bir görelim. Neler yapabileceğimize bir bakalım. Buradaki tarihi ve arkeolojik değerleri öne çıkarırsak Milasa büyük bir turizm potansiyeli de kazandırmış oluruz dedi.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tunanın Milastaki kültür balıkçılığı üzerine yaptığı açıklamalar üzerine Rektör Mansur Harmandar Gördüğüm kadar Milasta kültür balıkçılığı konusunda çok önemli başarılar kazanmış işadamlarımız var. Onlarla tanışmak isterim. Bu arkadaşları ödüllendirmemiz gerekir. Biz üniversiteler olarak sanayi sektörünün bizden istediği alanlarda bilgi üretmeli ve onların ihtiyacı doğrultusunda çalışacak insanları yetiştirmeliyiz. Üniversiteler olarak halka öncülük yapmalıyız. İnsanların önünü açacak çalışmalar yapmalıyız. Muğla ve ilçeleri bizim için çok önemli. Üniversitemizin ilçelere yayılmasını istiyoruz. Ancak ilçelere açılacak okullar bir ortaokul, bir lise düzeyindeki görünümden kurtarılmaları gerekiyor. Bunun için iyi bir altyapı gerekiyor. Bu altyapı hazırlanırsa ilçelerimizde bölümler açabiliriz diye konuştu.
Daha sonra MİTSO Yönetimi tarafından öğle yemeği ikram edilen Prof. Dr. Harmandar ve beraberindekiler bir süre daha oda yöneticileri ile ilin ve yörenin sorunları ve beklentileri konusunda söyleşi yaptılar. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna daha sonra Rektör Harmandara bir Gümüşkesen anıtmezarı maketi armağan etti.