“Muğla’da 100 Kadın 1914 / 2013” kitabı tanıtıldı. KİTAPTAKİ 126 KADINDAN 18’İ MİLASLI

“Muğla’da 100 Kadın 1914 / 2013” kitabı tanıtıldı.  KİTAPTAKİ 126 KADINDAN 18’İ  MİLASLI
27.03.2015 16:57

Muğla Kadın Girişimciler İcra Komitesi (KAGİK)’in 1914-2013 yıllarını kapsayan “Muğla’da 100 Yılda 100 Kadın” projesi gereğince Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin işbirliğinde, Bodrum ve Marmaris Ticaret Odalarının maddi katkılarıyla hazırlanan kitabın tanıtımı ve onur belgesi verilmesi töreni yapıldı. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan törene Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Jandarma Komutanı ve Garnizon Komutanı Kurmay Albay Halil Çelenk, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Mansur Harmandar ile, aralarında MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in de olduğu Muğla’daki diğer Ticaret ve Sanayi, Ticaret, Deniz Ticaret Odalarının başkanları da katıldı.

Muğla Kadın Girişimciler İcra Komitesi (KAGİK) Başkanı Sultan Yılmaz, “Muğla’da 100 Yılda 100 Kadın” projesinin oluşma sürecini anlatarak projeye destek verenlere teşekkür etti.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, 1884 yılında kurulan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın 130. kuruluş yıldönümünü kutladığını belirterek “Muğla’da 100 Yılda 100 Kadın” kadın projesine emeği geçenleri kutladı ve teşekkür etti.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün de konuşmasında “Muğlalılar olarak en büyük zenginliğimiz kadınlarımızdır” diye konuştu.

Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğlalıların Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nı 130 yıl önce kurarak kalkınma yolunu belirlemiş olduklarını belirterek Muğla ekonomisinin daha da kalkınacağından umutlu olduğunu söyledi.

Daha sonra “Muğla’da 100 Yılda 100 Kadın 1914 / 2013” kitabın oluşturulmasında görev yapan seçici kurul üyeleri ile kitapta yer alan kadınlara veya yakınlarına plaket ve kitap sunulması töreni yapıldı. Muğla Valisi Amir Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla İl Jandarma Komutanı ve Garnizon Komutanı Kurmay Albay Halil Çelenk, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, aralarında MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer‘in de bulunduğu Muğla’daki Ticaret ve Sanayi Odaları ve Ticaret Odaları Başkanları tarafından plaket ve kitaplar sahiplerine verildi.

KİTAPTAKİ 126 KADINDAN 18’İ MİLASLI

“Muğla’da 100 Yılda 100 Kadın 1914 / 2013” kitabının hazırlanış sürecinde MİTSO, eski Muğla Valisi ve 20. Dönem Muğla Milletvekili Dr. Lale Aytaman‘ın yanı sıra 18 Milaslı kadının adının kitapta yer alması önerisinde bulunmuştu. Ancak seçici kurul, Vali Lale Aytaman ve 15 Milaslı kadının kitapta yer almasını uygun görürken İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından önerilen Çomakdağ Kadınları ile Muğla Eczacılar Odası ve ÇEKÜL Vakfı ile MUSANDER tarafından önerilen Milas doğumlu Nahide Uçar ve Eczacı Gülören Sungur adlı  iki kadına da kitapta yer verilince kitaptaki Milaslı kadın sayısı 18 oldu. Muğla S. Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi M. Zühre Yıldırım tarafından önerilen ve 1974 yılından beri Milas’ın Bafa Gölü çevresinde arkeolojik araştırmalar yapmakta olan Alman Arkeolog Prof. Anneliese Bindokat Peschlow‘a da kitapta yer aldı.

MİTSO’NUN ÖNERİSİYLE KİTAPTA YER ALAN KADINLAR:

1- Prof. Dr. Aşkıdil Akarca (Türkiye’nin önde gelen kadın arkeologlarından)

2- Ayşe Anıl (Gravür sanatçısı)

3- Birsen Akın (Milas’ın ilk kadın muhtarı)

4- Gülşen Derince (Milas 75.  Yıl Devlet Hastanesi’ne büyük yardımlarda bulunan hayırsever)

5- Hayriye Demiralp ( Öğretmen. Milas’ta önce eski alfabeyle sonra yeni yazının kabulünden sonra yeni alfabeyle Milaslılara ve öğrencilere yıllarca okuma yazma öğretti)

6- Nedime Beler (Sahibi olduğu Macar Evi’ni kız öğrenci yurdu yapılmak üzere Milas Belediyesi’ne bağışlayan hayırsever)

7- Semiha Altunkan ( Semiha Altunkan İlköğretim okulunu yaptıran, öğrenci yurdu yapılması için arsa bağışlayan ve birçok yardımda bulunan hayırsever)

8- Makbule Kaya (Türk Halk Müziği ses sanatçısı)

9 – Mualla Hatice Akarca (Yüksek Ziraat Mühendisi, 1961/66 yılları arasında Muğla Senatörü, 1969’da 14. Dönem CHP Muğla Milletvekili seçilmiştir.)

10 – Refika Marçalı (Muğla’nın ve Milas’ın ilk kadın Nüfus Müdiresi)

11- Selime Uzun Gümüşel (Milas’ın ilk kadın maden mühendisi)

12- Tansu Çiller ( Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ve tek kadın başbakanı)

13- Tomris Bilgi Mergen (Edebiyat öğretmeni, Milas manileri ve yerel ağız üzerine kitaplar yazdı)

14- Yeşim Salkım (Müzik ve sinema dünyasında Milaslı bir sanatçı.

15- Zühra Dönmez (Milas’ta ilk kadın belediye başkanı)

16- Lale Aytaman (Muğla’nın ilk kadın valisi ve 20 Dönem Muğla Milletvekili)

KİTAPTAKİ DİĞER MİLASLILAR

1- Çomakdağ Kadınları (Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün önerisi ile)