DOLAR
35,6512
EURO
37,2309
ALTIN
3.150,00
BIST
10.015,24










Önce girişimcilik eğitimi aldı, sonra atölye kurup iş sahibi oldu BEÇİN’DE BALIK HAVUZLARI İÇİN AĞ ÜRETİYORLAR

Önce girişimcilik eğitimi aldı, sonra atölye kurup iş sahibi oldu BEÇİN’DE BALIK HAVUZLARI İÇİN AĞ ÜRETİYORLAR
07.07.2015 16:12
0
A+
A-

Daha önce bir balık üretim tesisinde 13 yıl çalışan ve bunun 8 yılında üretim müdürü olarak görev yapan Seda Şeremet Ayarcı, MİTSO’nun açmış olduğu girişimcilik eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra kendi işyerini açtı. İzmir’den sektördeki bir firma ile ortaklık kuran Seda Şeremet Ayarcı, Milas’ın Beçin beldesindeki atölyesinde balık üretim tesislerinin ağ havuzlarını için ağ üretiyor, yırtık ağları onarıp boyuyor.

Türkiye’nin çipura ve levrek türü kültür balığı üretiminin yüzde 68’inin yapılmakta olduğu Milas’ta, balık üretimine yönelik yan sektörler de oluşup gelişiyor. Bu gelişim aynı zamanda ilginç girişimcilik örneklerini de ortaya çıkarıyor.

Milas’ın deniz kıyılarında ve toprak havuzlarında kültür balığı üretiminin artmasıyla birlikte bu işkolunda çalışmak üzere İzmir’den Milas’a gelen Seda Şeremet Ayarcı 13 yıl bu işkolunda çalıştıktan sonra kendi işini kurdu. Bir balık üretim firmasında son 8 yıllık süreçte üretim müdürü olarak görev yapan Seda Şeremet Ayarcı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi – ABİGEM işbirliğinde düzenlediği 9 günlük girişimcilik eğitimine katıldı. Aldığı eğitim sonrası kendi işini kurmaya karar veren Ayarcı, İzmir’de kültür balığı işkolu için çeşitli malzemeler üreten bir firma ile görüşerek Milas yöresindeki balık havuzlarının ağlarının üretimi için ortaklık önerisinde bulundu. Önerisinin kabul edilmesiyle birlikte Güner Galipoğlu & Seda Balık Ağları firmasını kuran Ayarcı, Milas’ın Beçin beldesinde balık ağı üretimi, onarımı ve boyaması tesisini açtı. İlk aşamada 400 metrekarelik bir alanda 10 işçi ile çalışmaya başlayan atölyede balık havuzları için İtalya’dan ithal malzeme ile havuz ağları imal ediliyor. Ayrıca havuzlarda kullanılmış ağların onarımı ve boyaması işlemi de yapılıyor. İşlerin geliminden memnuniyetini ifade eden Seda Şeremet Ayarcı kısa sürede işçi sayısını 25’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Seda Şeremet Ayarcı’nın iş ortağı Güner Galipoğlu da kendilerinin İzmir’de kültür balığı üretim tesisleri için plastik malzemeden balık kafesleri, şamandıralar, tekneler, balık şoklama havuzları gibi malzemeler ürettikleri belirterek “Seda Hanımın önerisi üzerine Milas’ta böyle bir ortaklıkla ağ üretimine girdik. İşimizden memnunuz. Burada bu sektörün önü açık görünüyor. Biz şimdi İtalya’dan ithal ettiğimiz ağları burada denizdeki balık havuzlarının ölçüsüne veya talep edilen ölçülerde hazırlıyoruz” dedi. Dünya ekonomisi ve komşularımızdaki gelişmeleri de değerlendiren Galipoğlu “Yunanistan’ın durumu bize yarayacak. Onların ekonomik sorunlar nedeniyle boşalttığı alanlara biz giriyoruz. Rusya’da da ekonomik sıkıntılar devam ediyor. Rusya büyük bir pazar. Eğer gelişmeleri doğru değerlendirebilirsek pazar payımızı bir anda ikiye katlama şansımız var. Dolayısıyla sektörün önü açık görünüyor. Bu durumda işyerimizi kısa sürede büyütmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Milas’ın Beçin beldesinde ağ üretimine başlayan Seda Şeremet Ayarcı ve iş ortağı Güner Galipoğlu’nu ziyaret eden Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve odanın projeler sorumlusu Gülay Aytaç işyeri sahiplerini ziyaret ettiler. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, girişimleri nedeniyle işyeri sahiplerini kutlayarak başarılar diledi. MİTSO’nun ABİGEM işbirliğinde düzenlemiş olduğu eğitimin böyle güzel bir sonuç vermiş olmasından ayrıca mutluluk duyduğunu belirten MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “MİTSO olarak her zaman girişimciliği özendirmek ve desteklemek istiyoruz. Bu tür girişimler bizi sevindiriyor ve mutlu ediyor. Açtığınız işyeri ile ekonomiye katkı sağlıyorsunuz. İstihdam yaratıyorsunuz. Sizi kutlarım” dedi ve işyeri sahiplerine Milas ürünlerinden zeytinyağı ve bal armağan etti.

 

IMG_7474 IMG_7470