ORTANIN ALTI VE ALT GELİR GRUPLARINA YÖNELİK ÜRETİM KAZANDIRIYOR

24.10.2014 15:09

*MİTSO’nun ABİGEM işbirliğinde üyelerine yönelik düzenlediği “İhracatta Pazar Araştırması” konulu eğitimde dünya nüfusunun ortanın altı ve alt gelir gruplarına yönelik üretim yapanların daha çok kazandığı belirtildi.

*Dış Ticaret Uzmanı Hakan Akın, İhracatta Pazar Araştırması konulu eğitimde, müşterilerin beklentilerinin çok üstünde sunulan hizmetlerden etkilendiğini belirterek beklentilerin de ötesinde kalite veya hizmet sunulması gerektiğini söyledi.

*Dünyada en çok ihracat yapan ülkenin aynı zamanda en çok ithalat yapan ülke olduğuna dikkat çeken Hakan Akın, ABD’nin dünyanın en büyük alıcı pazarı olduğunu anlattı.

*Dış Ticaret Uzmanı Hakan Akın, Ekonomi Bakanlığının ihracat için yurtdışına pazar araştırması yapmak için gidecek kişilere yol, otel, yemek, çevirmen masraflarını da karşılayacak şekilde 7 500 dolara kadar hibe desteği verdiğini söyledi.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerine yönelik İhracatta Pazar Araştırması eğitimi düzenledi. MİTSO – ABİGEM işbirliğinde düzenlenen dış ticaret eğitiminde, hangi ülkelerin alıcı potansiyeli taşıdığı, alıcı potansiyeli taşıyan firmaların bilgilerine ulaşım yolları, ihracatta izlenecek yol ve ihracat mevzuatı ile ihracatta güvence konuları anlatıldı.

Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi Denizli Şubesi dış ticaret uzmanı Hakan Akın tarafından MİTSO üyelerine yönelik İhracatta Pazar Araştırması konulu eğitim düzenlendi. Dış Ticaret uzmanı Hakan Akın eğitime katılan MİTSO üyelerine ve oda personeline dış ticarette hedef alınan üretici profilini anlattı. Dünya nüfusunun üç kademeli bir üçgen şeklinde olduğunu anlatan Hakan Akın üçgenin en tepesinde dünya nüfusunun % 15’ini kapsayan üst gelir grubunun bulunduğunu, ikinci kademede % 35’lik orta gelir grubunun bulunduğunu ve en altta ise % 50’lik oranda alt gelir grubunun bulunduğunu söyledi. Yapılan araştırmalara göre dünya nüfusunun orta gelir grubunun alt kademesi ile alt gelir grubunun üst kademesini oluşturan kesimin en çok alışveriş yapan ve dolayısıyla en çok kazandıran kesim olduğunu belirten Hakan Akın “Her mal her müşteriye gitmez. Müşteriye uygun üretim yapmak zorundasınız” dedi.

Dış ticaret uzmanı Hakan Akın iç ve dış ticarette en büyük alıcının her ülkede kamu kesimi olduğunu vurgulayarak “Kamu kuruluşlarıyla iç ve dış ticarete girmek en karlı ticaret yoludur. Çünkü kamu kuruluşları çok yüksek miktarda alım yaparlar ve ödemelerinde bir sorun yaşanmaz” diye konuştu.

Sunumunda müşteri memnuniyetine de değinen Hakan Akın müşterilerin, beklentilerinin çok üstünde sunulan hizmetlerden etkilendiğini belirterek “Üretimin ve hizmetin müşterilerin beklentilerini tam olarak karşılaması yeterli değildir. Beklentinin de ötesinde kalite veya hizmet sunulması gerekir” dedi.

Dış Ticaret Uzmanı Hakan Akın dünyada en çok ihracat yapan ülkelerin aynı zamanda en çok ithalat yapan ülkeler olduğuna da dikkat çekerek “Bu ülkelerin ihracat yapabilmeleri için ithalat da yapmaları gerekiyor. Bu nedenle en çok ihracat yapan ülkeler aynı zamanda en çok ithalat yapan ülkelerdir” diye konuştu.

İnternet üzerinden yapılacak pazar araştırmasıyla ilgili bilgiler de veren Dış Ticaret Uzmanı Hakan Akın, internet üzerinden bir ürünün en çok hangi ülkeler tarafından satın alındığının, hangi firmaların daha çok alım yaptığının, hangi firmanın hangi firmaya ne kadar mal sattığının ve kaç liraya sattığının, bu firmaların adreslerinin ve ödeme durumlarının öğrenilebilmesinin mümkün olduğunu da sözlerine ekledi.

IMG_3297                                   IMG_3298