DOLAR
34,4906
EURO
36,2551
ALTIN
2.963,09
BIST
9.367,77










SAĞLIK BAKANLIĞI UYARIYOR, MİTSO HATIRLATIYOR: MADENLERDE ALINACAK ÖNLEMLER

SAĞLIK BAKANLIĞI UYARIYOR, MİTSO HATIRLATIYOR: MADENLERDE ALINACAK ÖNLEMLER
05.06.2020 16:08
0
A+
A-

COVID-19 SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ

15. MADENLERDE ALINACAK ÖNLEMLER

Her maden çalışmasının kendine ait coğrafik durum, barınma, yapılan işler gibi

nedenlerle farklı özellikleri vardır. COVID-19 kapsamında madenlerde alınacak

önlemlerin amacı; vaka görülmesinin önlenmesi, ancak vaka görülürse de salgın

gelişmesinin önlenmesidir. Önemle göz önünde bulundurulması gereken bir konu

da, çalışanlar arasında halen COVID-19 saptanmamış olsa bile, temas nedeniyle

bulaşmış ve belirti göstermeyenler olabileceğidir.

15.1. Salgın ile İlgili Önlemler Alınırken Göz Önünde Bulundurulması

Gereken Temel Noktalar

» COVID-19 enfeksiyonunun ana bulaşma yolu kişiden kişiye bulaşma

şeklindedir. Bu bulaşma virüsü taşıyan kişinin konuşurken, hapşırırken,

öksürürken ağız ya da burnundan çıkan damlacıklar yolu ile olur.

» Öksürük ya da hapşırık ile kirlenen yüzeylerle temas eden ellerin ağıza,

buruna ya da gözlere değmesi ile de bulaşma mümkün olabilmektedir.

» Virüsün bulaştığı kimselerde hastalık belirti vermeden de seyredebilir ve

bu kişiler hastalığın bulaşmasında önemli rol oynar.

» Hastalık belirtisi olsun ya da olmasın, virüsü taşıyan kişi kısa sürede

başkalarına da bulaştırabilir.

» Hastalık yüksek tansiyonu, şeker hastalığı, kalp ve kronik akciğer hastalığı

olanlarla, kanser tedavisi görenler, immun sistem baskılayıcı ilaç kullananlar,

65 yaş ve üzerindekilerde sıklıkla daha ağır seyretmektedir.

15.2. Önlemlerde Göz Önüne Alınacak Temel Prensipler

» Kişisel hijyen ve çevre temizliğine sıkı bir şekilde uyulmalıdır.

» Çalışılan iş yerinde hastalık belirtileri gösteren kişiler saptanmalı ve izole

edilmelidir.

» Hastalık saptanan kişilerle teması olanlar izlenmeli ve yakın temaslılar

COVID-19 rehberine göre yönetilmelidir.

» Ateş, öksürük veya solunum sıkıntısı olan çalışan saptandığında iş yeri

sağlık birimi ve il/ilçe sağlık müdürlüğü ile temasa geçilmelidir.

» COVID-19 vakası tespit edildiği durumlarda vakanın diğer çalışanlardan ayrı

tutulacağı bir izolasyon odası oluşturulması ve vaka tesbiti sonrası filyasyon

çalışmasına olanak sağlayacak şekilde özellikle servislerde seyahat eden

personel kaydı oluşturulmalıdır.

15.3. Alınacak Önlemler ve Yapılacak Uygulamalar

15.3.1. İş Yerinde COVID-19 Salgını Kontrolü Amacıyla Sorumlu Bir Görevlinin

Belirlenmesi

» Bu kişi “İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu” tarafından belirlenen tercihen hekim

veya sağlık personeli olmalıdır. Bu koşulun sağlanamadığı durumlarda

işveren veya temsilcisi tarafından belirlenen bir çalışan COVID-19 hastalığı

konusunda bilgilendirilmeli ve görevlendirilmelidir.

» Başlıca görevleri:

» İş yerinde alınacak çevre temizlik önlemlerini takip etmek,

» Zorunlu haller dışında madenlerde görevli olmayan kişilerin çalışma

alanlarına alınmasını engellemek,

» İş yerinde personelin sıklıkla kullandığı görünebilir yerlere, Sağlık

Bakanlığınca yayınlanan COVID-19’dan korunmaya yönelik posterlerin

asılmasını ve çalışanlara broşürlerin dağıtılmasını sağlamak,

» Günlük olarak ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı açısından çalışanların

takibini yapmak,

» Ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı gelişen çalışanların kendisine haber

vermesini sağlayacak yöntemi (telefon, telsiz, önceden belirlenmiş bir

noktaya müracaat vb.) belirlemek amacıyla Çalışma Ortamı d/i maddesinde

belirtilen mevcut Acil Durum Planına Acil Durum Planı Algoritmasını

ekleyerek yeniden düzenlemek ve mevcut Risk Değerlendirmesini

güncellemek,

» Alt işverenlerin belirlenen kurallara uyduğunu kontrol etmek, ettirmek,

» COVID-19 vakası şüphesi oluştuğunda iş yeri sağlık birimi ve il/ilçe sağlık

müdürlüğü ile temasa geçmek.

15.3.2. İş Yerinde Çalışanlar Arasında COVID-19 Bulaşmasını Engellemek İçin

Önlemlerin Alınması

» Servis araçlarının kullanımında aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

» Servis araçlarının özellikle sık temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere

temizlik ve hijyeninin sık aralıklarla sağlanması,

» Servis olarak kullanılan araçların girişlerine el antiseptiği konulması,

» Servis araçlarının taşıma kapasitesinin sosyal mesafe göz önüne alınarak

planlanması,

» Servislerle transferi yapılan çalışanların servislerde yan koltuk boş

kalacak ve arka arkaya gelinmeyecek şekilde çapraz düzende

oturtulmasının sağlanması

» Şantiye dışında servislere binen çalışanların ateşleri ölçüldükten sonra

servislere alınması

» Servislerin her sefer sonrası dezenfekte edilmesini sağlanması,

» Servis kullanan çalışanlara tek kullanımlık tıbbi maske sağlanması,

» Yurt içi seyahatten ve/veya izinden dönüp sahada çalışması zorunlu olan

çalışanların mümkünse 14 gün karantinaya alınmasını sağlayacak imkanların

oluşturulması ve bu sürenin sonunda belirti göstermeyenlerin (ateş,

öksürük, nefes darlığı ve benzeri şikâyet) işbaşı yapmalarının sağlanması

» İş yerine giriş ve çıkışlar

» Kullanılacak hijyen malzemelerinin konulmasına yönelik düzenlemelerin

yapılması,

» Bulaş riskini artırabilecek parmak izi okutulması gibi sistemlerin geçici

süreyle kullanılmaması, mümkünse temassız sistemlerin kullanılması,

» Sosyal mesafe kuralına uygun geçiş işaretlemeleri yapılarak mesafenin

korunması, yığılmanın önlenmesi,

» Çalışanların iş yerine girişlerinde temassız ateş ölçer veya termal

kameralar ile ateşlerinin ölçülmesi ve bunun gün içinde tekrarlanması

(37.8oC üzeri ateşi tespit edilenlerin sahaya girişine izin verilmemesi)

» Vardiya içinde ateş, öksürük, nefes darlığı ve benzeri şikâyeti olan

çalışan tespit edildiğinde maske takarak derhal iş yeri sağlık birimine

bilgi verilmesi ve 184 veya 112 aranarak il/ilçe sağlık müdürlüğü ile

temasa geçilmesi.

» COVID-19 vakası tespit edildiği durumlarda vakanın diğer çalışanlardan

ayrı tutulacağı bir izolasyon odası oluşturulması ve vaka tesbiti sonrası

filyasyon çalışmasına olanak sağlayacak şekilde özellikle servislerde

seyahat eden personel kaydı oluşturulmalıdır.

» Ziyaretçilerin sahaya girişlerinin sınırlandırılması ve görüşmelerin

uzaktan ve online olarak yapılmasını sağlamak,

» Tedarikçi olarak sahaya gelenlerin sağlık risk değerlendirmesi ve ateş

ölçümü yapılarak kontrollü bir şekilde içeriye alınması, kargo ve benzeri

kutuların dezenfekte edilerek içeriye alınması,

» Mümkün durumlarda vardiyaların bölünerek yoğunluk azaltılması.

» Müşteri, tedarikçi teması yoğun olan birimlerde çalışanların (güvenlik,

vezne vb.) alanlarında maske, siperlik kullanması veya mümkün olan

yerlerde ziyaretçi ile güvenlik/resepsiyon görevlileri arasına seperatör

düzenlemesi yapılmalıdır.

» Çalışma ortamı

» COVID-19 salgını dikkate alınarak risk değerlendirmesi ve acil durum

planlarının güncellenmesi,

» Yüksek tansiyon, diyabet, kalp ve kronik akciğer hastalığı, kanser

tedavisi görenler, immun sistem baskılayıcı ilaç kullananlar ve 65 yaş

üstü çalışanlar iş yerinden uzaklaştırılmalı, mümkün ise evden/uzaktan

çalışma modeline geçilmelidir,

» Sosyal mesafe kuralı gözetilerek çalışma yöntem ve düzenlerinin

yeniden gözden geçirilmesi ve bu kurala uygun düzenlemelerin

yapılması, evden/uzaktan/dönüşümlü çalışması mümkün olan

çalışanların bu modele geçmesi,

» Ara dinlenmeleri ve yemek molalarını da kapsayacak şekilde çalışma

süreleri içinde çalışanların birbirleriyle etkileşimlerinin asgari düzeyde

olacak şekilde planlanması,

» Çalışma alanında aynı anda bulunan çalışan sayısının asgari oranda

tutulması, ofislerde çalışanların 1,5 metre mesafeye olacak şekilde

konumlandırılması ve çalışanlar arasında sosyal mesafenin sağlanması

için planlama yapılması, mümkün olması halinde dönüşümlü ya da

uzaktan çalışma gibi yöntemlerin tercih edilmesi,

» Çalışma ortamının uygun ve yeterli düzeyde doğal havalandırma

yapılmasının sağlanması ve günlük temizliğin su ve deterjanla yapılması,

» Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, bataryalar,

tırabzanlar, asansör, aydınlatma sistemleri gibi sık dokunulan düğmeler,

telefon ahizesi, TV kumandası) ve ortak kullanım alanlarındaki tuvalet

ve lavaboların temizliğinin günde en az iki kez sulandırılmış çamaşır

suyu veya ürün tarifine göre klor tableti* ile yapılması

» Ekranlı araçlar ve ilgili parçaları (klavye, fare, ortak telefon, diyafon,

mikrofon vb.) dahil olmak üzere kullanılan tüm ekipmanın ve çalışma

ortamının hijyeninin sağlanması amacıyla sık aralıklarla %70 alkol içeren

solüsyonla silinerek temizlenmesi,

» Çalışanların ortak kullanılan ekipmanları ile araçlarının kullanım öncesi

temizlenmesi konusunda bilgilendirilmesi ve özendirilmesi, ortak

kullanılan çay kahve makinası gibi malzemelerin kullanılmaması,

» Asansörlerin mümkün olduğunca kullanılmaması, zorunlu hallerde kişi

sayısının sosyal mesafe kuralına uygun olarak sınırlandırılması, içeride

duruş pozisyonunun yüz yüze olmamasının sağlanması, uygun yerlere

dezenfektan yerleştirilmesi, asansörlere binerken uygun yerlerde kağıt

peçete bulundurulması ve butona basmak için peçetelerin kullanılması,

» Çalışma ortamında yeterli sayıda elle temas edilmesine gerek

duyulmayan çöp kutularının bulundurulması,

» Çalışan sayısına göre yeterli sayıda tuvalet/lavabo olanağının

sağlanması, lavabo, elektrik, sifon vb.. bataryaların mümkünse

dokunmatik olması,

» Hafif araçların günlük dezenfekte edilmesi,

» Vardiya değişimlerinde iş makinası ve kamyon vb. dezenfekte edilmesi

» Tuvalet ve lavabolarda yeterli miktarda kişisel hijyen malzemesinin

bulundurulması, bu alanların kullanılmasından önce ve sonra kişisel

hijyen kurallarının uygulanmasına dikkat edilmesi ve buraların sıklıkla

sulandırılmış çamaşır suyu veya ürün tarifine göre klor tableti* ile

temizlenmesi,

» Temizlik yapan personel maske ve eldiven kullanmalıdır.

» Personel tarafından kullanılan maske, eldiven atıkları ayrı ve el

değemeden açılan, kapaklı gri renk bir kutuda toplanması ve Çevre

Bakanlığının belirlediği şekilde işaretlenerek iş yerinden uzaklaştırılması,

» Ateş, öksürük, nefes darlığı ve benzeri şikâyeti olan çalışan tespit

edildiğinde iş yeri sağlık birimi ve il/ilçe sağlık müdürlüğü ile temasa

geçilmesi,

» COVID-19 vakası tespit edildiği durumlarda vakanın diğer çalışanlardan

ayrı tutulacağı bir izolasyon odası oluşturulması ve vaka tespiti sonrası

filyasyon çalışmasına olanak sağlayacak şekilde özellikle servislerde

seyahat eden personel kaydı oluşturulmalıdır.

» Temizlik ve atıkların boşaltılmasından sorumlu personelin kişisel

hijyenlerine ve uygun kişisel koruyucu ekipman kullanımlarına özen

gösterilmesi,

» Toplantı ve eğitimlerin salgın bitene kadar ertelenmesi,

» Yasal yükümlülükler nedeniyle ertelenmesi mümkün olmayan

toplantı ve eğitimlerin uzaktan eğitim, telekonferans gibi yöntemlerle

gerçekleştirilmesi.

» Oyun alanı, spor salonu ve Mescit gibi yerlerin geçici süreliğine

kapatılması

» Mutfak, yemekhane ve dinlenme alanları

» Mutfak, yemekhane ve dinlenme alanlarının girişlerine el antiseptiği

konulması,

» Mutfak, yemekhane ve dinlenme alanlarında sosyal mesafe ve hijyen

kurallarının göz önünde bulundurulması, bekleme kuyrukları için 1

metrelik güvenlik şeritlerinin yerlere yerleştirilmesi, yemekhanede

fiziksel mesafeyi belirleyen uygun işaretlemeler yapılmalı ve çalışanların

buna uymaları sağlanmalıdır.

» Yemekhanede masalar ve sandalyeler arası mesafe en az 1,5 metrede

olacak şekilde (tercihen 2 metre) düzenleme yapılması, 4 kişilik bir

masada tercihen 1 en fazla 2 kişi çapraz bir şekilde oturmalıdır.

» Temaslı takibinin kolay yapılabilmesi için; yemek saatleri gruplara göre

belirlenmeli ve aynı kişilerin aynı masada yemek yemeleri sağlanması,

çay içme molalarında da benzer kurallara dikkat edilmesi,

» Yemeğin yemekhane dışında bir yerde yenilmesi durumunda çalışanlar

arasında en az 1,5 metre mesafe bulunmasının sağlanması, yemeklerini

paylaşmalarının engellenmesi, mümkünse çalışanlara kumanya olarak

ve kahvaltıların piknik kahvaltı şeklinde verilmesi

» Çalışan sayısına göre yeterli sayıda tuvalet/lavabo olanağının

sağlanması ve el yıkama alanlarının artırılması,

» Yemek öncesinde ve sonrasında ellerin bol su ve sabun ile en az 20

saniye boyunca yıkanması ve tek kullanımlık havlu ile kurulanması gibi

kişisel hijyen kurallarının uygulanmasına imkân veren düzenlemelerin

yapılması ve eğitimlerin verilmesi,

» Baharat, kürdan, tuz, kaşık, çatal, bıçak, bardak, tabak vb. malzemelerin

tek kullanımlık olacak şekilde sunulması,

» Yemek ve içeceklerin mümkünse kumanya şeklinde dağıtılması,

» Yemekhane görevlilerinin kişisel hijyen kurallarına uygun davranması

konuyla ilgili eğitimlerin düzenli olarak yemekhane personeline

verilmesi ve uygun kişisel koruyucu ekipman (tek kullanımlık tıbbi

maske, bone, siperlik eldiven) kullanması,

» Yemekhane ve dinlenme alanlarının yeterli ve düzenli havalandırılması

ve günlük temizliğin su ve deterjanla yapılması,

» Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, bataryalar,

tırabzanlar, asansör, aydınlatma sistemleri gibi sık dokunulan düğmeler,

telefon ahizesi, TV kumandası) ve ortak kullanım alanlarındaki tuvalet

ve lavaboların temizliği günde en az iki kez yapılması.

» Yatakhaneler

» Yatakhane girişlerine el antiseptiği konulması,

» Yatakhanelerde sosyal mesafe ve hijyen kurallarının göz önünde

bulundurulması,

» Yatakhanelerde yatak ya da ranzaların 1,5-2 metre aralıklarla seyreltilerek

yerleştirilmesi,

» Yatak ya da ranzaların yan yana olanlarının bir baş bir ayakucu şeklinde

konumlandırılması,

» Yatakhanelerin yeterli ve düzenli şekilde havalandırılması,

» Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, bataryalar,

tırabzanlar, asansör, aydınlatma sistemleri gibi sık dokunulan düğmeler,

telefon ahizesi, TV kumandası) ve ortak kullanım alanlarındaki tuvalet

ve lavaboların temizliği günde en az iki kez yapılması,

» Çalışan sayısına göre yeterli sayıda tuvalet/banyo olanağının

sağlanması.

» Çamaşırhane

» Çamaşırhanede beyaz çamaşırların 90 derecede, renkli çamaşırların 60

derecede yıkanmaya başlanması,

» Soyunma odaları, banyolar, lambahane, koltuk ambarı vb. yerler

» Bu alanların girişine el antiseptiği konulması,

» Bu alanlarda sosyal mesafeye uyumun sağlanacağı düzenlemelerin

yapılması,

» Bu alanların en az her vardiya değişiminde yeterli düzeyde

havalandırılması,

» Bu alanlardaki dolap kolları ve askıların her vardiya değişiminde

temizlenmesi,

» Çalışanların iş elbiseleri ile günlük kıyafetlerinin başkaları ile temas

etmeyecek şekilde farklı yerlerde saklanabilmesi için gerekli

düzenlemelerin yapılması,

» Her vardiya değişiminde baret, kafa lambası, gaz maskesi ve diğer el

aletlerinin deterjanlı bez ile temizlenmesi sağlanmalıdır.

15.3.3. İş Yerinde Çalışanlar Arasında COVID-19 ile Uyumlu Şikâyetleri (Ateş,

Öksürük veya Solunum Sıkıntısı) Olan Kişiler Olması Durumunda Alınacak

Önlemler

» Diğer çalışanlardan ivedilikle ayrılması, tıbbi maske takılması ve iş yeri sağlık

birimine başvurmalarının sağlanması,

» Sonucu COVID-19 olarak değerlendirilen vakanın temaslılarının Sağlık

Bakanlığı COVID-19 rehberine göre yönetilmesi ve bu süre içinde temaslıların

diğer çalışanlarla temas etmemelerinin sağlanması,

» COVID-19 tanısı konulan çalışanın kullandığı yatakhanenin 24 saat süreyle

boş tutulması ve havalandırılmasının sağlanması, sonrasında detaylı bir

şekilde su ve deterjanla temizlenmesi,

» COVID-19 tanısı konulan kişinin kaldığı odanın temizliği esnasında geçirimsiz

tulum, eldiven, gözlük ve FFP2/3 yarım yüz maskesi kullanılması, solunum

yolu sekresyonları veya vücut çıkartıları ile kontamine olması mümkün olan

tüm yüzeylerin sulandırılmış 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu veya sağlık

bakanlığının tavsiye ettiği diğer kimyasallar ile temizlenmesi, meydana

gelen atıkların tıbbi atık kapsamında uzaklaştırılması gerekmektedir.

* Çamaşır suyu ya da klor tableti ile temizlik suyunun hazırlanması:

» 1/100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu 5 litre suya yarım küçük çay

bardağı %5 sodyum hipoklorit içeren çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas

No: 7681-52-9) eklenerek hazırlanır.

» Temizlikte klor tableti kullanılacaksa ürün etiketindeki önerilere uyulur.

MİTSO : ÖNLEMLERE TİTİZLİKLE UYALIM… 

                Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, T. C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ve Bilimsel Danışma Kurulu Çalışması olan “COVID-19 SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ“nde işkollarına yönelik olarak belirlenmiş olan işyerlerinde uygulanacak hijyen önlemlerine titizlikle uyulması gerektiğini belitti. Özer, salgının her ne kadar yavaşlama sürecine girmiş olsa da riskin devam ettiğini hatırlattı ve “İşyeri sahiplerinin, çalışanlarının ve müşterilerinin sağlıkları için bu kurallar titizlikle uygulanmalı” dedi.