DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89










SAĞLIK BAKANLIĞI UYARIYOR, MİTSO HATIRLATIYOR: OFIS VE BÜRO SISTEMINDE FAALIYET GÖSTEREN TÜM İŞLETMELERDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

SAĞLIK BAKANLIĞI UYARIYOR, MİTSO HATIRLATIYOR: OFIS VE BÜRO SISTEMINDE FAALIYET GÖSTEREN TÜM İŞLETMELERDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
05.06.2020 16:51
0
A+
A-

COVID-19 SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ

24. OFIS VE BÜRO SISTEMINDE FAALIYET GÖSTEREN TÜM

İŞLETMELERDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Ofis ve büro sisteminde faaliyet gösteren işletmeler kapalı alanda hizmet sunduğu

için COVID-19 salgınının yayılması açısından özellik arz eder. İş yerinin girişine /

görünür bir yerine COVID-19 kapsamında alınması gereken önlemlerle ilgili afişler

(el yıkama, maske kullanımı ve iş yeri içinde uyulması gereken kurallar) asılmalıdır.

İş yeri girişinde ve içinde uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulmalıdır.

24.1. İş Yerine Yönelik Önlemler

» Çalışan personel COVID-19 hakkında bilgilendirilmelidir.

» İş yerinde 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve müşteri

planlaması yapılmalıdır,

» İş yerinde personelin birbiriyle ve müşterilerle aralarında sosyal mesafeyi

(en az 1 metre, 3-4 adım) koruyacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.

» Müşteriler iş yerine tek başlarına girmelidir. Eşlik eden diğer kişilerin dışarıda

kalmaları özendirilmelidir.

» İş yerine misafir alınmamalıdır.

» İş yerine gelen müşterilere su dışında içecek ve yiyecek ikramı

yapılmamalıdır.

24.2. Müşterilere Yönelik Önlemler

» Müşterilerin iş yerinin girişinde görünür bir yere asılmış olan ve içeride

uyulması beklenen kuralları açıklayan bilgilendirmeyi okuması sağlanmalıdır.

Bu bilgilendirme içerisinde ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi

belirtileri olan müşterilerin iş yerine girmemeleri uyarısı yer almalıdır.

» Müşteri iş yerine girdiğinde alkol bazlı el antiseptiği veya en az %70’lik alkol

içeren kolonya kullanılmalıdır.

» Müşteriler, diğer müşteriler ve çalışanlar ile aralarındaki sosyal mesafeyi

korumalıdır.

» Müşterilerin maskeli olarak iş yerine girmesi sağlanmalıdır. İş yerleri ve

genel olarak toplum içinde kuralına uygun olarak bez maske takılması

yeterlidir. Girişte maskesi olmayanlar için maske bulundurulmalıdır.

» Müşteriler, iş yeri içinde mecbur kalmadıkça yüzeylere dokunmamalı,

dokunmaları durumunda el antiseptiği kullanmalıdır.

» Ödemelerde kredi kartı kullanılacaksa mümkünse temassız ödeme tercih

edilmelidir.

» Nakit para ödemelerinde el antiseptiği kullanılmalıdır.

» Müşterilerin iş yeri içinde mümkün olduğu kadar kısa süre kalması

sağlanmalıdır.

24.3. Personeli Korumaya Yönelik Önlemler

» Çalışan personelin COVID-19’un bulaşma yolları ve korunma önlemleri

hususunda bilgilenmesi sağlanmalıdır.

» Ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtileri olan personel

çalıştırılmamalıdır.

» Personel çalışırken ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtiler

gelişirse, tıbbi maske takılı olarak sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir.

» İş yerinde çalışma düzeni gerekli en az personel bulunacak şekilde

planlanmalıdır.

» Çalışanlar, diğer çalışanlar ve müşteriler ile aralarındaki sosyal mesafeyi

korumaları konusunda uyarılmalıdır.

» Çalışan personelin tümü kuralına uygun maske takmalı, maske nemlendikçe

ya da kirlendikçe değiştirilmeli, değiştirilmesi öncesinde ve sonrasında el

antiseptiği kullanılmalıdır.

» Personel, mesainin başlangıcı/bitişi ve gün içinde ellerini su ve sabunla

yıkaması konusunda uyarılmalıdır.

» Çalışan personelin el hijyenine dikkat etmesi sağlanmalıdır. El hijyenini

sağlamak için, eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, su

ve sabunun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır.

Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

» Çalışan personel dinlenme alanlarında en az 1 metrelik sosyal mesafeyi

korumalı ve maske takmayı sürdürmelidir. Yemek yerken ya da su/çay/

kahve içilirken, maske çıkarılacağı için bunun yapıldığı kapalı alanda aynı

anda birden fazla kişinin olmaması sağlanmalıdır.

24.4. Ortam Temizliği, Dezenfeksiyonu ve Havalandırma

» İş yerinde her gün su ve deterjanla düzenli olarak temizlik yapılmalıdır.

» İş yerlerinin temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları,

COVID-19 | SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ 113

telefon ahizeleri, dolap yüzeyleri, masa yüzeyleri gibi) temizliğine dikkat

edilmelidir. Bu amaçla, su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon

için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı) çamaşır

suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir. Klor bileşikleri

yüzeylerde korozyon oluşturabilir. Dayanıklı yüzeyler için kullanılması

önerilen bir dezenfektandır. Tuvalet dezenfeksiyonu için 1/10 sulandırılmış

çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılmalıdır.

» Klor bileşikleri ile temizlik yapılmasının uygun olmadığı bilgisayar klavyeleri,

telefon ve diğer cihaz yüzeyleri %70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyon

sağlanmalıdır.

» Temizlik yapan personelin tıbbi maske ve eldiven kullanması sağlanmalıdır.

Temizlik sonrasında personel maske ve eldivenlerini çıkarıp kapaklı

çöp kutusuna atmalı ve ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla

yıkamalıdır.

» Tuvaletlerde tek kullanımlık kâğıt havlu konulmalıdır. Hava ile el kurutma

cihazları çalıştırılmamalıdır.

» İş yerlerinin kapı ve pencereleri açılarak sık havalandırılması sağlanmalıdır.

Merkezi havalandırma sistemleri bulunan iş yerlerinin havalandırması temiz

hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, havalandırma

sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultusunda

yapılmalıdır. Salon tipi klimalar ve vantilatörler kullanılmamalıdır

MİTSO : ÖNLEMLERE TİTİZLİKLE UYALIM… 

                Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, T. C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ve Bilimsel Danışma Kurulu Çalışması olan “COVID-19 SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ“nde işkollarına yönelik olarak belirlenmiş olan işyerlerinde uygulanacak hijyen önlemlerine titizlikle uyulması gerektiğini belitti. Özer, salgının her ne kadar yavaşlama sürecine girmiş olsa da riskin devam ettiğini hatırlattı ve “İşyeri sahiplerinin, çalışanlarının ve müşterilerinin sağlıkları için bu kurallar titizlikle uygulanmalı” dedi.