DOLAR
32,2247
EURO
34,9384
ALTIN
2.418,85
BIST
10.676,65










SAĞLIK BAKANLIĞI UYARIYOR, MİTSO HATIRLATIYOR: TESISATÇILARDA (ELEKTRIK, SU, DOĞALGAZ VB.) ALINACAK ÖNLEMLER

SAĞLIK BAKANLIĞI UYARIYOR, MİTSO HATIRLATIYOR: TESISATÇILARDA (ELEKTRIK, SU, DOĞALGAZ VB.) ALINACAK ÖNLEMLER
05.06.2020 17:07
0
A+
A-

COVID-19 SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ

27. TESISATÇILARDA (ELEKTRIK, SU, DOĞALGAZ VB.)

ALINACAK ÖNLEMLER

Tesisatçılar ısıtma, aydınlatma, doğalgaz, elektrik, su kullanımı vb. gibi ihtiyaçların

sağlanmasına yarayan araçların uygun yerlere döşenmesi ya da döşenen bu

araçların arıza-değişme gibi durumlarında satış, servis hizmetlerinin verildiği, ticari

faaliyetlerin yürütüldüğü iş yerleridir.

Tesisatçıların COVID-19 kapsamında bazı önlemleri alması gerekmektedir. Bu

önlemler iş yeri çalışanları ve müşteriler arasında hastalığın bulaşması ve yayılmasını

önlemek için önemlidir.

Bu iş yerlerinde iş yerinin görünür bir yerine COVID-19 kapsamında alınması

gereken önlemlerle ilgili afişler (el yıkama, maske kullanımı ve iş yeri içinde

uyulması gereken kurallar) asılmalı ve aşağıdaki önlemler alınmalıdır.

27.1. İş Yerine Yönelik Önlemler

» İçeride kalabalık oluşmasını engellemek için, dış kapıya içeriye girilmesini

engelleyecek basit bir uyarıcı/engelleyici koyulmalıdır. Bu, kapının her iki

tarafından tutturularak asılabilecek basit bir kırmızı renkli kordon ya da şerit

olabileceği gibi, kasa, plastik duba gibi bir blokaj materyali de olabilir.

» İş yerinde çalışan ve müşteri dahil 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde

içeriye müşteri alınmalıdır. Sosyal mesafe kurallarına (en az 1 metre, 3-4

adım) uyulmalı, bu mesafe yer işaretleriyle belirlenmelidir.

» Müşterilerden iş yerine tek başlarına girmeleri istenmelidir. Eşlik eden diğer

kişiler dışarıda kalmalıdır.

» İş yerlerine misafir alınmamalıdır.

» İş yeri girişinde müşteriler tarafından kullanılmak üzere alkol bazlı el

antiseptiği veya en az %70’lik alkol içeren kolonya bulundurulmalıdır. El

antiseptiğinin doluluk durumu belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve her

zaman dolu olması sağlanmalıdır.

» Evlerde/ofislerde hizmet sunmaya giden personel tek kullanımlık eldivenler

ve ayakları için galoş kullanarak hizmet sunmalı, her evden sonra eldivenler

ve galoşlar çıkarılmalı ve kapaklı çöp kutusu/çöp torbasına atılmalıdır.

Eldivenle yüzeylere temastan kaçınılmalıdır.

» Evlerde/ofislerde hizmet sunmaya giden personel işe başlamadan önce ve

işi bitirdikten sonra alkol bazlı el antiseptiği veya en az %70’lik alkol içeren

kolonya kullanmalıdır.

» Evlerde/ofislerde hizmet sunulan kapalı ortamlarda müşterilerle aynı

ortamda bulunulan süre mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır.

» Evlerde/ofislerde hizmet sunarken 1 metrelik sosyal mesafe korunmalı,

maske kullanılmalı, vida gibi malzemeler ağza götürülmemelidir.

» Ofislerde hizmet sunulan kapalı ortamlar hizmet öncesi, süresince ve

sonrasında kapı pencere açılarak havalandırılmalıdır.

» Müşterilerin ödemelerinde tercihen temassız olmak üzere nakit olmayan

ödeme yapmaları teşvik edilmelidir.

» İş yerinde satışı yapılan ürünlerin ambalajı açılmamalı, müşterilerin sadece

teşhir ürünlerini incelemelerine izin verilmelidir.

» Teşhir ürünleri her müşteriden/müşteri incelemesinden sonra %70’lik

alkolle temizlenmelidir.

27.2. Müşterilere Yönelik Önlemler

» Müşterilerin iş yerinin girişinde görünür bir yere asılmış olan ve içeride

COVID-19 ile ilgili uyulması beklenen kuralları açıklayan bilgilendirmeyi

okuması sağlanmalıdır.

» Müşteriler, diğer müşteriler ve çalışanlar ile aralarındaki sosyal mesafeyi

korumaları konusunda uyarılmalıdır.

» Müşterilerin maskeli olarak iş yerine girmesi sağlanmalıdır. Bu tip iş yerleri

ve genel olarak toplum içinde kuralına uygun bez maske takılması yeterlidir.

Girişte maskesi olmayanlar için maske bulundurulmalıdır.

» Müşteri iş yerine girdiğinde alkol bazlı el antiseptiği veya en az %70’lik alkol

içeren kolonya kullanmalıdır.

» Müşteriler, iş yerinde mecbur kalmadıkça yüzeylere ve malzemelere

dokunmamalıdır. Dokunulduğunda el antiseptiği kullanılmalıdır.

» Müşterilerin iş yerinde mümkün olduğu kadar kısa süre kalması

sağlanmalıdır.

» Evlerde hizmet alınan kapalı ortamlar hizmet öncesi, süresince ve sonrasında

kapı pencere açılarak havalandırılmalıdır.

27.3. Personeli Korumaya Yönelik Önlemler

» Çalışan personelin COVID-19’un bulaşma yolları ve korunma önlemleri

konusunda bilgilenmesi sağlanmalıdır.

» Ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtileri olan ve COVID-19

veya temaslısı olan personel çalıştırılmamalıdır.

» Personel çalışırken ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtiler

gelişirse, maske takılı olarak sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir.

» Çalışan personelin tümü kuralına uygun maske takmalı, maske nemlendikçe

ya da kirlendikçe değiştirilmeli, değiştirilmesi öncesinde ve sonrasında el

antiseptiği kullanılmalıdır.

» Açık ve kapalı tüm alanlarda (ev, inşaat alanı, iş yeri gibi) hizmet sunumu

sırasında müşteri ile sosyal mesafenin (en az 1 metre, 3-4 adım) korunmasına

dikkat edilmelidir.

» Eldivenin doğru kullanılmaması COVID-19 bulaşma riskini artırabileceğinden

çalışanlar müşteriden para veya fiş alırken teması önlemek için eldiven

kullanmamalıdır. El antiseptiği kullanılması yeterli olacaktır.

» Çalışan personelin el hijyenine dikkat etmesi sağlanmalıdır. El hijyenini

sağlamak için, eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, su

ve sabunun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır.

Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

» Çalışan personel dinlenme alanlarında en az 1 metrelik sosyal mesafeyi

korumalı ve maske takmayı sürdürmelidir. Yemek yerken ya da su/çay/

kahve içilirken, maske çıkarılacağı için bunun yapıldığı kapalı alanda aynı

anda birden fazla kişinin olmaması sağlanmalıdır.

» Çalışan personellerin işini yaparken kullandığı araç gereçlerin (alet takımı,

aletler, kişisel koruyucular baret vb) her kullanımdan sonra %70’lik alkolle

dezenfekte edilmelidir.

27.4. Ortam Temizliği, Dezenfeksiyonu ve Havalandırma

» Kapalı alanlar her gün su ve deterjanla düzenli olarak temizlenmelidir.

» İş yerinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, telefon ahizeleri,

masa yüzeyleri gibi) temizliğine dikkat edilmelidir. Bu amaçla, su ve

deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre

suya yarım küçük çay bardağı) çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No:

7681-52-9) kullanılabilir. Klor bileşikleri yüzeylerde korozyon oluşturabilir.

Dayanıklı yüzeyler için kullanılması önerilen bir dezenfektandır. Tuvaletlerin

dezenfeksiyonu için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit

Cas No: 7681-52-9) kullanılmalıdır.

» Klor bileşikleri ile temizlik yapılmasının uygun olmadığı yazar kasa,

bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri %70’lik alkolle silinerek

dezenfeksiyon sağlanmalıdır.

» Müşteriler ödeme terminalini kullanır ve dokunurlarsa hemen arkasından

%70’lik alkol ile temizlenmelidir.

» Temizlik yapan personelin tıbbi maske ve eldiven kullanması sağlanmalıdır.

Temizlik sonrasında personel maske ve eldivenlerini çıkarıp iş yerindeki

çöp kutusuna atmalı ve ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla

yıkamalıdır.

» İş yerlerinin kapı ve pencereleri açılarak sık havalandırılması sağlanmalıdır.

» Merkezi havalandırma sistemleri bulunan yerlerde havalandırması temiz

hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, havalandırma

sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultusunda

yapılmalıdır. Salon tipi klima ve vantilatör kullanılmamalıdır.

» İş yerinin sahip olduğu fiziki ortamda müşteri yoğunluğu ve müşteriler arası

mesafenin korunmasını sağlamak için koltuklar. sandalyeler ve oturaklar

arası en az 1 metre mesafe olacak şekilde düzenleme yapılmalıdır

MİTSO : ÖNLEMLERE TİTİZLİKLE UYALIM… 

                Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, T. C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ve Bilimsel Danışma Kurulu Çalışması olan “COVID-19 SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ“nde işkollarına yönelik olarak belirlenmiş olan işyerlerinde uygulanacak hijyen önlemlerine titizlikle uyulması gerektiğini belitti. Özer, salgının her ne kadar yavaşlama sürecine girmiş olsa da riskin devam ettiğini hatırlattı ve “İşyeri sahiplerinin, çalışanlarının ve müşterilerinin sağlıkları için bu kurallar titizlikle uygulanmalı” dedi.