SATICILAR “POŞET PARASI BİZDEN” DİYEMEYECEK, POŞET PROMOSYONU DÜZENLEYEMEYECEK
*T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ticaret İl Müdürlükleri ve meslek odalarından ilgili üyelerinin “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” hakkında bilgilendirilmelerini istedi.
*01 Ocak 2019’dan başlayarak uygulanmaya başlayan poşetlerin 25 kuruşa satılmasını düzenleyen “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar”a göre, kişi başına poşet kullanımının yıl sonuna kadar 90’ı, 2025 yılına kadar da 40’ı aşmaması hedefleniyor.
*Uygulamaya göre plastik poşetler, mesafeli satışlar da dahil olmak üzere satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücretsiz verilemeyecek, ücretsiz temine olanak sağlayacak herhangi bir promosyona veya kampanyaya dahil edilemeyecek.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ticaret İl Müdürlükleri ve meslek odalarından ilgili üyelerinin, 01 Ocak 2019 tarihinden başlayarak yürürlüğe giren “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” hakkında bilgilendirilmelerini istedi.
Bakanlık tarafından açıklanan “Usul ve Esaslar”a göre 01 Ocak 2019 tarihinden başlayan uygulamaya göre kişi başına poşet kullanımının yıl sonuna kadar 90’ı aşmaması hedeflenirken bu sayının 2025 yılında ise kişi başına 40’ı aşmaması amaçlanıyor
Bakanlıktan İl Ticaret Müdürlüklerine ve meslek odalarına gönderilerek ilgili üyelerinin bilgilendirilmeleri istenen Usul ve Esaslar uyarınca, 25 kuruşluk zorunlu poşet ücreti uygulanmayacak alanlar da belirtildi.
Buna göre;
“Çevrenin korunması, kaynak verimliliğinin sağlanması ve plastik poşet kullanımının azaltılması için plastik poşetlerin ücretlendirilmesi” amacıyla 01 Ocak 2019 tarihinden başlayarak yürürlüğe giren “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar”a göre ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açık satılan gıdaların hijyenini sağlamak için kullanılan, çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan 500 x 350 mm. boyutundaki saplı ve sapsız poşetlerle canlı sucul hayvan satışlarında kullanılan sapsız poşetler bu kapsamın dışında yer alıyor. Ayrıca plastik içeren malzemelerden dokumalı veya dokumasız yöntemlerle elde edilen tekstil ürünü çok kullanımlık poşetlerle yumrulu veya benzer tohumlu bitkilerin satışında kullanılan sapsız poşetler de kapsam dışında tutuluyor. Kargo poşetleri ile sadece hizmet verilen fakat ürün satışı yapılmayan kuru temizleme, lostra ve benzeri yerlerde kullanılan poşetler de kapsam dışında yer alıyor ve ücretlendirmeye tabi tutulmuyor.
SATICILAR “POŞET PARASI BİZDEN” DİYEMEYECEK, ÜCRETSİZ POŞET KAMPANYASI DÜZENLEYEMEYECEK
Ülke genelinde plastik poşet kullanımının 2025 yılına kadar kişi başına 40’ı aşmayacak şekilde azaltılması amaçlanan uygulamaya göre; plastik poşetlerin ücretli olarak satışı, faaliyet türü ne olursa olsun, uzaktan satışlar da dahil olmak üzere, istisnasız tüm satış noktalarında 1 Ocak 2019 tarihinden geçerli olarak uygulanmaya başlandı. Tekstil, oyuncak, elektronik, gıda, ve benzeri ürünler için plastik poşetler, mesafeli satışlar da dahil olmak üzere satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücretsiz temin edilemeyecek ve ücretsiz temine imkan olanak sağlayacak şekilde herhangi bir promosyona veya kampanyaya katılamayacak.
BU YIL 25 KURUŞ OLAN POŞET FİYATLARI HER YIL YENİDEN BELİRLENECEK
Bundan sonra her yıl uygulanacak plastik poşet ücreti, piyasa koşulları ve ilgili sektör temsilcilerinden oluşan “ambalaj komisyonu”nun önerisi dikkate alınarak Bakanlık tarafından belirlenecek. Bakanlık tarafından belirlenen asgari poşet fiyatının altından ücret alınamayacak.
Bakanlıktan bildirilen “Usul ve Esaslar” yazısına göre, satış noktaları, çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan plastik poşetleri, açık satılan gıdaların hijyenini sağlamak dışında kullanıcıya veya tüketiciye ücretli veya ücretsiz olarak sağlayamayacaklar.
Uzaktan satışlarda ise, kullanıcıya poşet seçenekleri sorulacak, kullanıcı plastik poşet tercih etmiş ise poşetler için ücret alınması zorunlu olacak.
POŞET SATIŞININ GELİRİ BAKANLIĞA.
Satışa tabi plastik poşetlerin birim satış bedelinin, poşetin maliyeti, vergiler ve geri kazanım katılıp payı toplamını kapsayan poşetin zorunlu giderlerinin üstünde olması durumunda aradaki fark gelir olarak kabul edilecek ve böylece plastik poşetlerin satışından elde edilecek gelir, Bakanlığın Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatırılarak bütçeye gelir kaydedilecek.
POŞETLER BARKODLU OLACAK, SATICILAR BİLGİ SİSTEMİNE KAYIT YAPTIRACAK
1 Ocaktan geçerli olmak üzere ücretli hale getirilen poşetlerin barkodlu olarak satılması da zorunlu hale getirildi. Ayrıca satışı yapılan poşetlerin sayısının da kayıt sistemine işlenmesi de zorunlu oldu. Yine bu kapsamda satış noktaları da bilgi sistemine kayıtlarını yaptıracaklar. Satış noktaları, plastik poşet satışı miktarı beyanına istinaden hesaplanacak geri kazanım katılım payı tutarını Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına aktarmakla yükümlü sayılırken aynı zamanda tüketicilere plastik poşet yerine çok kullanımlık taşıma gereçlerini de alternatif olarak sunmakla yükümlü sayıldılar.
Plastik poşet kullanımıyla ilgili Ulus ve Esaslar kapsamında Ticaret İl Müdürlükleri, üreticileri ve satış noktalarının Bilgi Sistemine kayıtlarını yapmak, beyan yükümlülüklerini ve yapılan beyanları izlemek, kontrol etmek, denetlemek ve değerlendirmekle Bakanlıkla birlikte yetkilendirildiler.